Pirates of the Caribbean (attractie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pirates of the Caribbean
De ingang van Pirates of the Caribbean in het Magic Kingdom
De ingang van Pirates of the Caribbean in het Magic Kingdom
Algemene informatie
Locatie 1. Disneyland in Anaheim, Vlag van Verenigde Staten
2. Magic Kingdom, Vlag van Verenigde Staten
3. Tokyo Disneyland, Vlag van Japan
4. Disneyland in Marne-la-Vallée, Vlag van Frankrijk
Soort attractie Dark water ride
Opdrachtgever WED Enterprises
Status Geopend
Opening 1. 18 maart 1967
2. 15 september 1973
3. 15 april 1983
4. 12 april 1992
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Pirates of the Caribbean is een dark water ride in de pretparken Disneyland Californië, Magic Kingdom, Tokyo Disneyland en Disneyland Park Parijs. Voor het nieuwste Disney Park in Hong Kong staat een versie van de attractie gepland voor de uitbreidingsfasen van het park. Deze versie van de attractie zal verschillen van de eerdere Pirates-attracties doordat zij nóg een helling in de baan bevat waarvanaf de bootjes naar beneden plonsen.

In de attractie wordt er een tocht gemaakt langs vele piraten, die onder andere kanonnen afschieten. De achtergrondmuziek is het bekende Disneyliedje Yoho (A Pirate's Life for Me), van X Atencio en George Bruns.

Geschiedenis[bewerken]

Pirates of the Caribbean werd geopend op 18 maart 1967 in Disneyland Anaheim, drie maanden na de dood van Walt Disney. Oorspronkelijk zou de attractie een wassen beelden museum worden [1] en Blue Bayou Lagoon heten.[2] Het idee van de wassen beelden museum werd tijdens de wereldtentoonstelling in New York in 1964 / 1965 gewijzigd. Er stonden toen vier attracties van Walt Disney, waaronder It's a Small World. Deze attractie was behoorlijk populair en kon snel veel bezoekers wegwerken met het systeem van rondvaartboten. Hierop Walt Disney het concept van Blue Bayou Lagoon veranderde in een rondvaart langs verschillende scenes. Op het succes van de audio-animatronic van Abraham Lincoln, wou Walt ook audio-animatronics gaan gebruiken voor zijn nieuwe attractie. Om de imagineers te helpen huurde Walt Disney 120 acteurs in voor de bewegingen die de animatronics moesten maken.[3] Later werd de naam van de nieuwe attractie gewijzigd in de huidige naam om meer te refereren naar het thema van de attractie. De naam van het restaurant in de attractie is wel hetzelfde gebleven en heet Blue Bayou Restaurant. De oorspronkelijke naam was bedacht naar de Louisiana-bayou die te vinden is rond New Orleans. Het oorspronkelijke thema was piraten in een bayou rondom de stad New Orleans en dit is het nog steeds. Het thema van het gebied waarin de attractie lag is ook New Orleans. Dit thema werd ook gekozen omdat tijdens de oorlog van 1812 een piraat genaamd Jean Lafitte voor de Amerikaanse leger vocht rond de stad New Orleans. Walt Disney wou ook een eerbetoon geven aan deze piraat, maar breidde het concept later uit tot een attractie vol met piraten rond de stad New Orleans.

Oorspronkelijk zou op de eerste verdieping van de attractie een privé appartement komen voor de Disney familie, genaamd Royal Suite. Dit werd echter na de dood van Walt Disney stilgelegd en later gewijzigd in een kunst-gerelateerde museum genaamd de Disney Gallery. Dit museum bleef bestaan tot 2007, toen het werd omgebouwd tot de Disneyland Dream Suite.

In het Magic Kingdom werd Pirates of the Caribbean later geopend dan het park, om precies te zijn op 15 december 1973, omdat er eerst plannen waren voor een Westerndarkride. Deze is er echter niet gekomen omdat het publiek verbaasd was dat Pirates of the Caribbean nog niet in het resort was te vinden. In Parijs is het gelijk geopend met het park zelf op 12 april 1992.

Terugkoppeling op de films[bewerken]

Inmiddels zijn er vier films op deze attractie gebaseerd en is er een hele merchandising rond het evenement opgezet. Als gevolg van het succes van de films met Johnny Depp in de hoofdrol als kapitein Jack Sparrow, zijn er kleine aanpassingen aan de versies in de twee Amerikaanse en het Japanse Disney-resort gedaan, waardoor er nu animatronics van Jack Sparrow en kapitein Barbossa te zien zijn tijdens de boottocht. Ook zijn er projecties te zien van Bill Nighy als Davy Jones, en Ian Mcshane als Blackbeard op een waterval waar de boten met bezoekers onderdoor varen. Deze scène speelt zich af in de Dodenmansgrotten waarbij de 2 piraten antwoord geven op 'Dead men tell no tales'.

Externe links[bewerken]

Walt Disney World Resort · Cinderella Castle · Lijst van attracties in Magic Kingdom · afbeeldingen


Huidige attracties: Astro Orbiter · Big Thunder Mountain Railroad · Buzz Lightyear's Space Ranger Spin · Dumbo the Flying Elephant · Frontierland Shootin' Arcade · Haunted Mansion · it's a small world · Jungle Cruise · Liberty Belle Riverboat · Mad Tea Party · Mickey's PhilharMagic · Monsters, Inc. Laugh Floor · Peter Pan's Flight · Pirates of the Caribbean · Prince Charming Regal Carrousel · Rivers of America · Shrunken Ned's Junior Jungle Boats · Snow White's Scary Adventures · Space Mountain · Splash Mountain · Stitch's Great Escape! · Swiss Family Treehouse · The Magic Carpets of Aladdin · The Many Adventures of Winnie the Pooh · Tomorrowland Speedway · Tomorrowland Transit Authority Peoplemover · Walt Disney's Carousel of Progress · Walt Disney World Railroad
Toekomstige attracties: Seven Dwarfs Mine Train (verwacht: 2013) · The Beast's Castle (verwacht: 2012) · The Great Goofini (verwacht: 2013) · The Little Mermaid: Ariel's Undersea Adventure (verwacht: 2013)
Voormalige attracties: 20,000 Leagues Under the Sea: Submarine Voyage · Davy Crockett's Explorer Canoes · Delta Dreamflight · If You Had Wings · Mickey Mouse Revue · Mike Fink Keel Boats · Mr. Toad's Wild Ride · The Enchanted Tiki Room · The Timekeeper
Themagebieden: Adventureland · Fantasyland · Frontierland · Liberty Square · Main Street, U.S.A. · Tomorrowland
(Voormalige) shows: Country Bear Jamboree · ExtraTERRORestrial Alien Encounter · The Hall of Presidents · Wishes · The Magic, the Memories and You
Bronnen, noten en/of referenties