Pitbull (hond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pitbull

Een pitbull is in Nederland (nog) geen erkend hondenras. Een pitbull werd verwekt door het fokken van verschillende rassen op bepaalde kenmerken, waaronder drive, atletiek, "gameness" De Amerikaanse pitbull terriër is in Amerika wel erkend, maar dan betreft het raszuivere kruisingen binnen het ras.

Let op! Ondanks dat de term "Pitbull" voor meerdere hondenrassen wordt gebruikt is er maar één Amerikaanse Pitbull Terriër (APBT), ook is dit het enige ras met Pitbull in de naam. De meest "betrouwbare" en correcte stamboom hierop is de ADBA (American Dogbreeders Association).

(De FCI en de AKC erkennen de APBT niet en de UKC erkend de APBT wel maar staat ook kruisingen toe tussen de APBT en de American Staffordshire Terriër waardoor dit in vele ogen niet als een betrouwbare en raszuivere stamboom registratie gezien wordt).

Sinds dat de Regel Agressieve Dieren (RAD) is opgeheven (van 1993 tot 2008) is het in Nederland weer mogelijk om de Amerikaanse Pitbull Terriër te hebben, fokken en verkopen.

Binnen het ras zijn er verschillende bloedlijnen, hieronder een aantal bekende:

Eli, OFRN, Jumbo, Colby, Jeep, Zebo, Redboy en zo zijn er nog veel meer. (Goti e.o. Razor Edge zijn geen pitbull bloedlijnen dit zijn Bully lijnen en behoren niet tot het ras Amerikaanse Pitbull Terriër). Ook de Pitbull XXL, Pocket Pitbull enzovoort behoren niet tot het ras Amerikaanse Pitbull Terriër maar tot het American Bully ras.

De Pitbull is een trouwe solide hond en zou absoluut niet op uiterlijke kenmerken gefokt moeten worden, het zijn honden die van "nature" mens vriendelijke zijn ondanks wat er vaak in de media wordt gezegd en geschreven.

De Pitbull is een hond met erg veel energie en het is in belang van de hond om een actieve eigenaar te hebben, die dagelijks bezig is met de hond.

De Pitbull is een middelmatige hond, gemiddeld tussen de 15-25kg en er zijn wel uitschieters bekend binnen het ras van rond de 30kg maar alles boven de 35kg is merendeels geen "raszuivere" pitbull (en omdat de American Pitbull Terriër op veel andere rassen "lijkt" qua bouw is het zonder stamboom en/of achterliggende kennis nooit met zekerheid te zeggen of het daadwerkelijk een echte "pitbull" is).

De pitbull is een sterke en atletische hond en staat bekend om zijn hoge drive en "will to please", dit maakt de hond tot eén van de meest veelzijdige rassen.

De Amerikaanse Pitbull Terriër dient men niet te verwarren met de American Bully, Amerikaanse Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër (Engelse Stafford) en de Bull Terriër de laatste drie genoemde zijn dicht verwant maar nog steeds andere rassen en de American Bully is eigenlijk de hond die het meest verward wordt met de Amerikaanse Pitbull Terriër maar dit relatief jonge "ras" staat het verst weg van de Amerikaanse Pitbull Terriër denkend aan karakter, drive, uiterlijk, atletiek en de manier waarop ze gefokt worden. De American Pitbull Terriër wordt van oudsher niet gefokt op uiterlijk en dit is vaak bij de American Bully wel de reden waarom er gefokt wordt denkend aan grote, kleur enz.

Regeling Agressieve Dieren[bewerken]

Van 1993 tot 2008 gold in Nederland de Regeling Agressieve Dieren (RAD, bijgenaamd de pitbullwet). Deze regeling werd ingevoerd na een aantal incidenten waarbij kinderen waren doodgebeten. De RAD verbood het fokken van pitbull terriërs . Het houden van een pitbull terriërs geboren na 1993 was verboden. Het houden van oudere pitbull terriërs mocht slechts als ze gemuilkorfd waren, kort aangelijnd, en gecastreerd.

Op grond van uiterlijke kenmerken werd beoordeeld of een hond op een pitbull leek:

  • Schofthoogte: 35-50 cm
  • Krachtig en gespierd uiterlijk
  • Vierkante kop
  • Kortharig
  • Spits toelopende staart

Een hond met die kenmerken werd in beslag genomen tenzij de hond een geldige FCI-stamboom had. Om een stamboom te krijgen moeten bij de Amerikaanse staffordshireterriërs beide ouderdieren een MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) met positief resultaat hebben afgelegd. De Staffordshire-bulterriër, de kleinere variant, kan wel gewoon een stamboom krijgen zonder verdere regelgeving.

Daar vijftien jaar na de invoering van de RAD werd geconstateerd dat het aantal bijtincidenten niet was verminderd en het vaak niet 100% duidelijk is om wat voor een type hond het gaat, is deze regeling in juni 2008 afgeschaft.

Bronnen, noten en/of referenties