Blindwantsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Plantenwantsen)
Blindwantsen
Groene appelwants (Lygocoris pabulinus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Infraorde:Cimicomorpha
Superfamilie:Miroidea
Familie
Miridae
Hahn, 1831
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blindwantsen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Blindwantsen (Miridae) zijn een zeer soortrijke familie binnen de suborde Cimicomorpha van de wantsen (Heteroptera) en behoren tot de insectenorde Hemiptera. Met tot nu toe meer dan 11.000 bekende soorten, tellen ze samen met de dwergcicaden (Cicadellidae) tot de enige familie van hemimetabolische insecten met meer dan 10.000 soorten en behoren ze tot de 20 grootste insectenfamilies. Er wordt aangenomen dat de familie in totaal bijna 20.000 soorten zou kunnen omvatten, vooral omdat veel onontdekte soorten nog steeds worden vermoed, vooral in het Neotropisch gebied, het Oriëntaals gebied en Australazië. In Europa worden ze vertegenwoordigd met ongeveer 1200 soorten en ondersoorten, in Midden-Europa zijn er ongeveer 400 soorten, waardoor de familie verreweg de meest soortenrijke groep is.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De blindwantsen zijn kleine tot middelgrote soorten met een lichaamslengte van twee tot 15 millimeter. Ze variëren erg in hun uiterlijk en in hun kleur. Veel leden van deze familie hebben een ovale, langwerpige lichaamsomtrek. Maar er zijn ook erg smalle, lange of korte en plompe vormen. Nog andere soorten, zoals Myrmecoris gracilis, lijken erg op mieren. In het lichaam overheersen de kleuren groenachtig en bruingeel als camouflagekleuren. Zwarte dieren komen ook veel voor (bijvoorbeeld geslacht Capsus). Opvallende geel-zwarte of rood-zwarte patronen komen minder vaak voor.

Blindwantsen hebben vierdelige antennes. De meeste soorten missen puntogen. Hun tarsi hebben drie segmenten. De voorvleugels (hemielytren), die kenmerkend zijn voor de insecten, zijn relatief zwak leerachtig. Voor het membraan (in sommige gevallen verminderd) bevindt zich een klein driehoekig veld (cuneus). Dit kenmerk onderscheidt de blindwantsen van de meeste andere families van wantsen. Het membraan heeft meestal twee en minder vaak één cel aan de basis. Vleugeldimorfisme bestaat bij sommige soorten.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna alle blindwantsen zijn fytofaag, wat betekent dat ze zich voeden met plantensappen, die ze zuigen door de planten te doorboren met hun prikkende, zuigende mondgereedschap. De meeste zijn afhankelijk van een specifieke plantensoort of oligofaag op een smalle cirkel van planten. Maar er zijn ook uitgesproken polyfage soorten die niet erg kieskeurig zijn over hun waardplanten. Sommige anderen zijn op hun beurt uitsluitend roofzuchtig, sommige eten gemengd voedsel, de zogenaamde zoofytofagen. Ze beschermen zichzelf door middel van camouflage en onwelriekende afscheidingen. De soorten van de geslachten Pameridea en Setocoris die niet inheems zijn in Europa zijn speciaal aangepast aan het leven op vleesetende planten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De vrouwtjes hebben een legschede waarmee ze hun eieren min of meer diep in zacht of houtachtig gastheerplantweefsel boren. De larven gaan door vijf larvenstadia, gescheiden door vervelling. De meeste Midden-Europese soorten overwinteren in het eistadium. Tijdens haar leven zet het vrouwtje zo'n 30 tot 100 eieren af in een voedselplant.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de ene kant kunnen sommige soorten als gewasplagen in de landbouw gezien worden omdat het zuigen aan planten er voor zorgt dat er misvormingen optreden of dat de planten of delen van de planten afsterven. Voor een aantal soorten wordt daarentegen hun geschiktheid als roofdieren van andere plantenplagen voor biologische gewasbescherming onderzocht.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor op bovengrondse delen van allerlei planten.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

(Niet compleet) De volgende taxa worden bij de familie ingedeeld:[1]

In Nederland voorkomende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • R. T. Schuh, J. A. Slater: True Bugs of the World (Hemiptera: Heteroptera). Classification and Natural History. Cornell University Press, Ithaca, New York, 1995. ISBN 9780801420665