Plestiodon inexpectatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plestiodon inexpectatus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Eumeces inexpectatus skink.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Plestiodon
Soort
Plestiodon inexpectatus
Taylor, 1932
Afbeeldingen Plestiodon inexpectatus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plestiodon inexpectatus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Plestiodon inexpectatus is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort, die lange tijd behoorde tot het geslacht Eumeces.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

Deze skink leeft in het zuidoosten van de Verenigde Staten in beboste gebieden met een strooisellaag waar hij in struint op zoek naar voedsel. Op het menu staan insecten en andere ongewervelden en deze soort pakt wat forsere prooien vanwege de grotere lengte van rond de twintig centimeter. Het grootste deel daarvan is echter staart.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kleur is bruin tot donkerbruin, met van de neuspunt tot bijna aan de staartpunt vijf dunne, lichtere strepen waarvan de middelste meestal iets dunner is. Het is een typisch kenmerk dat bij alle dieren voorkomt, maar toch zijn ze moeilijk te onderscheiden van andere soorten skinken. Deze soort wordt door de Amerikanen ook wel zuidoostelijke vijfstreepskink genoemd, maar er zijn meer soorten met vijf strepen zoals de vijfstreepskink (Plestiodon fasciatus). Jongere skinken hebben vaak een zwarte basiskleur en iets bredere strepen, na enige tijd wordt de zwarte kleur bruin. De strepen kleuren naar de kop toe oranje en bij sommige exemplaren blijft deze kleur aanwezig zodat de kop bruinoranje is. De juvenielen zijn het eenvoudigst te herkennen aan de knalblauwe tot -paarse staartpunt, die eventuele belagers zoals roofvogels zal afleiden van de kop. Veel volwassen exemplaren hebben dan ook een reeds afgebeten staart, want deze dieren kennen autotomie.

Voortplanting[bewerken]

Plestiodon inexpectatus is een eierleggende soort, en de jongen worden na ongeveer een maand geboren. De moeder verlaat echter niet meteen het nest zoals veel andere hagedissen, maar blijft de eitjes bewaken tegen roofdieren waaronder andere soorten skinken.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Plestiodon inexpectatus - Website Geconsulteerd 2 februari 2012