Plinio Nomellini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plinio Nomellini
Ragazza alla finestra door Plinio Nomellini (tussen 1891 en 1893).
Persoonsgegevens
Volledige naam Plinio Nomellini
Geboren Livorno, 6 augustus 1866
Overleden Florence, 8 augustus 1943
Geboorteland Vlag van Italië Italië
Nationaliteit Italiaanse
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Leermeester Natale Betti, Giovanni Fattori
Stijl(en) Impressionisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Plinio Nomellini (Livorno, 6 augustus 1866Florence, 8 augustus 1943) was een Italiaans kunstschilder. Naast schilderijen heeft Nomellini ook een aantal reclame-affiches gemaakt.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding (1883-1884)

Nomellini begon met schilderen bij de lokale school voor kunst en ambacht in Livorno, daarnaast volgde hij ook tekenlessen bij Natale Betti. Daarna ging hij naar de Accademie di Belle Arti in Florence waar hij lessen volgde bij Giovanni Fattori en werd hij beïnvloed door diverse schilders uit de Toscaanse groep Macchiaioli

Genua (1890-1902)

In 1890 verhuisde Nomellini naar Genua waar hij een belangrijke vertegenwoordiger werd van de Genuese schilderkunst. Samen met onder andere Giuseppe Sacheri, Edoardo De Albertis en Angelo Vernazza vormde hij de groep Albaro.

In 1894 werd hij gearresteerd voor deelname aan anarchistische bijeenkomsten. In de periode van zijn gevangenschap maakte hij enkele tekeningen met als onderwerp de gevangenen van Sant'Andrea.

Vrijmetselaar (1914-1916)

In 1902 verhuisde Nomellini naar Torre del Lago. Vanaf 1914 werd hij ingewijd in de vrijmetselarij bij de Loge van Felice Orsini. Op 22 maart 1916 was zijn inwijding officieel afgerond en werd hij meester in de vrijmetselarij.

Florence (1919-1943)

In 1919 verhuisde Nomellini permanent naar Florence. Vanaf de jaren twintig raakte hij verbonden met het fascisme, iets wat bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in zijn schilderij Incipit nova astas, een weergave van de aankomst van de Zwarthemden in Florence.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Mede vanwege zijn betrokkenheid bij het fascisme is Nomellini na de Tweede Wereldoorlog lange tijd door kunstcritici genegeerd. In 1966 vond er echter een grote en belangrijke tentoonstelling plaats van zijn werken in het Palazzo Strozzi en verschoof de aandacht naar zijn kwaliteiten als kunstenaar. Zijn werken zijn te vinden in diverse belangrijke Italiaanse musea en belangrijke private kunstcollecties.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Plinio Nomellini van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.