Plutonica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
06-11-2014

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: NE

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Plutonica
Plutonica
Type Studentengezelligheidsvereniging
Plaats Flag of Leuven.svg Leuven
Instelling Katholieke Universiteit Leuven
Locatie Leuven
Oprichting 1993
Oprichter(s) Michaël Goorts en Peter Dirix
Aansluiting Academische Orde van Bourgondië
Ledental 45
Clubkleuren clubkleuren
Motto Aliquando et insanire iucundum est!
Website http://club.studiant.be/plutonica/
Zirkel
Zirkel

Plutonica is een gemengde, kleurdragende studentenclub en tevens academisch corps in Leuven en is lid van de Academische Orde van Bourgondië.

Geschiedenis[bewerken]

De Limburgse Hoogstudentenclub Plutonica werd op 20 oktober 1993 opgericht en was bedoeld als club voor mensen die aan het Limburgs Universitair Centrum (nu Universiteit Hasselt) te Diepenbeek gestudeerd hadden en daarna aan de Katholieke Universiteit Leuven studeerden of in Leuven op kot zaten.

Plutonica richtte op 23 april 1998 samen met de Vlaamse Academische Broederschap Fraternitas en de Régionale Bruxelloise des Étudiants Louvanistes de Academische Orde van Bourgondië (OAB) op. Ook werd er in 1998 een vriendschapsverdrag gesloten met KVHC Noord-Brabant. Voor de oud-leden werd in juli 1999 een oud-ledenvereniging opgestart.

Op het algemeen convent van maart 2002 besloot het bestuur de club open te stellen voor alle clubstudenten uit de Lage Landen en het concept om te vormen tot modelclub voor het traditionele studentenleven. Dit betekent dat de vereniging probeert de traditie en gebruiken van de clubcodex na te volgen en te verspreiden en studentikoze gezelligheid in stijl aanbiedt. In juli 2003 werd Plutonica dan omgevormd tot Academisch Corps te Leuven, een corps naar Vlaams model dat de studentenclub, de oud-ledenvereniging en verschillende bijzondere conventen overkoepelt. Op 8 juli 2006 werd er te Diest een vriendschapsverdrag met Caeruleus gesloten.

Plutonica nu[bewerken]

De kleuren van Plutonica zijn blauw-wit-groen (waarbij het blauw staat voor de K.U.Leuven en het wit en groen de kleuren van de Limburgse gilde zijn - oorspronkelijk die van de stad Hasselt). De commilitones van Plutonica dragen linten en clubpetjes naar Vlaams model. Het devies van Plutonica is Aliquando et insanire iucundum est!, een uitspraak van Seneca die zoveel betekent als "Het is plezant ook eens iets geks te doen!".

Het corps telt momenteel een twaalftal actieve leden. De vereniging staat bekend om haar cantussen. Verder bestaat het activiteitenaanbod uit traditionele studentikoze activiteiten zoals rollingen, clubavonden, doop en ontgroening, maar ook uit culturele uitstappen en lezingen. De club volgt de Vlaamse katholieke studententraditie, maar neemt geen politieke, religieuze of ideologische standpunten in. Drie keer per jaar verschijnt het clubblad Plutonicaantje.

De website van Plutonica werd opgestart in 1995, waarmee Plutonica de eerste Leuvense studentenclub op het internet was. De site bevat tegenwoordig een zeer uitgebreid archief met teksten en gegevens over het Vlaamse studentenleven.

Externe links[bewerken]