De Poema's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Poema's)

De Poema's was een samenwerkingsverband tussen de band Van Dik Hout en het duo Acda en De Munnik dat in 1999 ontstond. Hiermee scoorden ze twee grote hits: Mijn houten hart en Zij maakt het verschil.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 stond op Naar huis, het tweede album van Acda en De Munnik, het nummer Zitten voor de blues, wat een samenwerking met Van Dik Hout was. Het jaar erna brachten de bands onder de naam De Poema's een single uit, Mijn houten hart, wat een grote hit werd. In 2001 volgde een tweede, nóg succesvollere single, Zij maakt het verschil. Dat nummer stond twee weken op 1 in zowel de Top 40 als de Mega Top 100.

Het eerste en laatste album kwam in 2003 uit, getiteld Best of De Poema's, met daarop ook de drie bovenstaande nummers. Dit afscheidsalbum werd gekoppeld aan vier uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Verder werden er nog twee singles uitgebracht van het album: Ik mis niets en Gewoon maar wat op weg, maar deze konden het succes van de twee eerdere singles niet evenaren.

In 2006 kwamen De Poema's weer eenmalig bij elkaar tijdens twee concerten van Acda en de Munnik, Van Dik Hout en De Dijk op Java-eiland in Amsterdam. 17 jaar later, in 2023, speelden De Poema's twee nummers tijdens de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Ziggo Dome.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Discografie van De Poema's voor het artikel over de discografie van De Poema's

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het begin werd de indruk gewekt dat het eigenlijk een jeugdband was die na jaren weer samenkwam. Paul de Leeuw zou er ook deel van hebben uitgemaakt, maar deed niet mee aan deze reünie, maar dit is niet op waarheid gebaseerd.
  • Zij maakt het verschil is voor Van Dik Hout met afstand het grootste succes in de hitlijsten (Laat het los en zelfs Stil in mij haalden de bovenste helft van de Top 40 niet). Voor Acda en De Munnik is het ook hun enige nummer 1-hit (Niet of nooit geweest bleef steken op 2 in de Top 40 en de Mega Top 100).
  • In de bijlage van het album Best of de Poema's worden zogenaamd voorgaande albums en singles van de Poema's onder de aandacht gebracht. In werkelijkheid zijn dit echter toespelingen op een aantal historische albumcovers van diverse andere bands en artiesten, onder andere Déjà Vu van Crosby, Stills, Nash & Young, The Doors van The Doors, Sticky Fingers van de Rolling Stones, Nevermind van Nirvana, Ten van Pearl Jam en Look Sharp! van Joe Jackson.
  • Op het album Best of De Poema's staan twee vertaalde covers: Laat me niet staan is een Nederlandse versie van Don't Let Me Down van de Beatles, Groot en belangrijk van Ben Folds Five' One Angry Dwarf and 200 Solemn Faces.
  • Mijn houten hart werd in 2006 gecoverd door Idols-winnares Raffaëla en Paul de Leeuw.