Pol Bury

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sfeerbeeld van de Pol Bury fontein in Brussel

Pol Bury (Haine-Saint-Pierre, 26 april 1922 - Parijs, 28 september 2005) was een Belgisch schilder en beeldhouwer, die deel uitmaakte van de Waalse surrealistische beweging en van de Cobra-groep. Hij werd bekend met zijn fonteinen tot in de Verenigde Staten en Japan en door zijn bijdragen aan de kinetische kunst. Bury was ook actief als sieraadontwerper.

Op zestienjarige leeftijd begon hij teken- en decoratielessen te volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in Bergen. Al snel maakte hij kennis met het werk van Tanguy en begon hij zelf te schilderen. Ook de doeken van René Magritte hebben hem beïnvloed.

Vanaf 1947 begon Bury steeds abstracter te schilderen en werd hij gedwongen de surrealistische beweging te verlaten om zich aan te sluiten bij de groep ’La Jeune Peinture Belge’. Van toen af stelde hij zijn werken tentoon met kunstenaars van de Cobra-groep. Hij verliet Cobra echter weer snel, doordat hij zich niet kon verenigen met de sterke hang naar het spontane.

In 1969 maakte hij zijn eerste monumentale werk: een fontein voor de universiteit van Iowa.

In Brussel op de Boulevard É. Jacqmain bevindt zich de fontein Pol Bury, door hem gemaakt en naar hem vernoemd. Op metalen zuilen balanceren in een waterspel verscheidene gepolijste bollen die af en toe nauwelijks merkbaar bewegen en aldus op een serene-meditatieve wijze de omgeving weerspiegelen, dit in contrast met de drukke, zakelijke bedrijvigheid van de Noordwijk.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Walgrave, J. (2000) Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw. Antwerpen: Danny Toelen. ISBN 9066250240