Polenta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Polenta
Polenta of mămăligă
Polenta of mămăligă
Land Vlag van Italië Italië
Streek Noord-Italië
Hoofdingrediënt(en) Mais
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Kunstwerk van Pietro Longhi met polenta

Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van mais. Naast in Noord-Italië wordt het gerecht ook als authentiek beschouwd in delen van Zwitserland (met name Ticino) en Oostenrijk. Van oorsprong is polenta een gerecht voor arme mensen. Inmiddels kan het ook in betere restaurants op het menu worden gevonden.

Polenta maken kan door de maïs te malen tot maïsmeel en dat in bijna kokend water te strooien. Dit geheel dient 50 tot 60 minuten te koken, waarbij continu wordt geroerd, zodat de pap glad wordt en niet aanbrandt. Meestal wordt de polenta thuis bereid door voorgekookte griesmeel met een bouillon te mengen en daarna ongeveer een kwartier te koken. Hierdoor ontstaat een soort pap die indikt bij afkoeling. Afgekoelde polenta kan men in stukken snijden en zo serveren.

Funchi[bewerken]

Funchi is een maïsgerecht dat lijkt op Polenta. Het wordt op de Nederlandse Antillen veel gegeten als vervanger van aardappels of rijst. De gekookte en gesteven substantie wordt tussen twee borden samengedrukt en daarna in blokjes gesneden en opgediend. De funchi die overblijft wordt later krokant opgebakken.

Een ander met polenta vergelijkbaar gerecht is mămăligă uit Roemenië.