NPO Politiek en Nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Politiek 24)
NPO Politiek en Nieuws
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep Nederlandse Omroep Stichting
Startdatum november 2006
Voormalige namen Politiek 24 (2006-2014)
NPO Politiek (2014-2021)
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Politiek, nieuws
Ontvangst
Kabel Vlag van Nederland Ziggo
IPTV Vlag van Nederland KPN
Online Livestream
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NPO Politiek en Nieuws (voorheen Politiek 24 en NPO Politiek) is een van de digitale themakanalen van de Publieke Omroep die in november 2006 gelanceerd zijn. De NOS is verantwoordelijk voor de inhoud van dit kanaal. Zoals de naam al aangeeft is het hoofdthema van dit kanaal politiek en nieuws.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2006 startte het kanaal NOS Politiek 24, soms ook zonder NOS[1] waarin debatten, analyses, achtergronden te zien zijn van politieke thema's. Onder in het beeld is continu een balk te zien met afwisselend nieuws, weer en informatie over het programma dat op dat moment wordt uitgezonden. Tussen de programma's door werden eerst nieuwsberichten van NOS-teletekst vertoond. Deze teletekstberichten zijn per 16 september 2007 verdwenen. NOS-redacteur Toof Brader van de Haagse redactie wordt grotendeels verantwoordelijk gehouden voor het inhoudelijk uit de grond trekken van Politiek 24.[2] Volgens voormalig CDA-Kamerlid Joop Atsma werd Politiek 24 in de wandelgangen van het parlement zelfs "Toof-tv" genoemd.[3]

Op 15 december 2021 is NPO Nieuws opgeheven en is NPO Politiek hernoemd naar NPO Politiek en Nieuws, waarbij er een deel van de programmering is overgenomen.

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

De programmering van dit kanaal bestaat uit herhalingen van uitzendingen over politiek van (met name) de NOS (maar ook programma's van andere omroepen, bijvoorbeeld WNL op Zondag, Buitenhof, De Hofbar, talkshows als Pauw en Jinek) en live-uitzendingen (voornamelijk debatten van de Tweede Kamer, maar bijvoorbeeld ook de partijcongressen, de vaste persconferentie van de minister-president op vrijdag en lijsttrekkersdebatten tijdens verkiezingscampagnes). Verder worden sinds de opheffing van NPO Nieuws het NOS Jeugdjournaal met gebarentolk en het NOS Journaal met gebarentolk op dit kanaal uitgezonden.

Daarnaast zijn er op NPO Politiek en Nieuws ook vaak uitzendingen te zien van historisch beeldmateriaal uit de archieven van de publieke omroep. Bij deze laatste categorie wordt regelmatig ingehaakt op de actualiteit. Zo waren er tijdens de formatiebesprekingen van het kabinet-Balkenende IV programma's te zien over eerdere kabinetsformaties en werden er op 6 mei 2007 (5 jaar na de moord op Pim Fortuyn) herhalingen uitgezonden van programma's over deze politicus. De nieuwsrubriek Orde van de Dag en En dan nog dit tonen debatten, analyses en achtergronden van die dag (waaronder afscheid en beëdigingen van parlementariërs).

Het kanaal wordt doorgegeven als digitaal themakanaal via de kabelmaatschappijen en is daarnaast via internet (o.a. via NPO Start) te zien.

NPO Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Zie NPO Sport voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de zomermaanden deed de zender verslag van sportevenementen waarbij bepaalde onderdelen niet op de open zenders van de NPO te zien zijn. Deze wedstrijden, bijvoorbeeld het WK/EK Atletiek, WK/EK Zwemmen, Wereldruiterspelen, WK Roeien en Ronde van Spanje werden op deze zender uitgezonden.

Beeldmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]