Pompeia Plotina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plotina
Romeinse keizerin
Adoptiefkeizers
PlotinaSest.jpg
Portret van Plotina op een sestertie. Foto: Classical Numismatic Group, Inc. (CNG).
Augusta (keizerin) 105-c.122
Persoonlijke gegevens
Geboorte - dood:
c.70-c.122
Namen
-Bij geboorte:
-Als Augusta:
-Kortweg:
 
Pompeia Plotina
Pompeia Plotina
Plotina
Gehuwd met: Trajanus

Pompeia Plotina (70122) was keizerin van het Romeinse Rijk. Ze werd geboren in het Gallische Nemausus (het huidige Nîmes) en trouwde met Trajanus toen deze nog soldaat was. Zij weigerde aanvankelijk de titel Augusta toen Trajanus in 98 keizer werd, maar aanvaardde deze titel uiteindelijk toch zeven jaar later, in 105. En er werden door Traianus munten geslagen met het portret van Plotina met het omschrift PLOTINAE AVG.

Plotina stond bekend als een integere vrouw en was het Epicurisme gunstig gezind. Haar grote liefde voor hun adoptieve zoon Hadrianus gaf aanleiding tot roddels waarvan de waarheid in twijfel getrokken mag worden. Wel was zij degene die het huwelijk tussen Hadrianus en Sabina arrangeerde.

Ten slotte speelde zij een belangrijke rol bij de troonopvolging door Hadrianus. Deze laatste was weliswaar de adoptieve zoon van Trajanus, maar hem was nooit de titel Caesar toegekend, dus was de troonopvolging niet vanzelfsprekend. Bij het sterfbed kon zij Trajanus eindelijk overreden zijn adoptieve zoon als opvolger aan te wijzen. Het is echter ook mogelijk dat zij de documenten onmiddellijk na zijn dood heeft laten vervalsen door de aankondiging van het overlijden van haar man enige dagen uit te stellen.

Zij stierf een natuurlijke dood tijdens het keizerschap van Hadrianus. Het jaar dat zij stierf varieert tussen de verschillende bronnen van 121, 122, 123 en 129. Hadrianus eerde na het overlijden van Plotina haar met een consecratio(=apotheose/vergoddelijking) en met verschillende Tempels.