Popke Pieter Agter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Popke Pieter Agter
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Naam Popke Pieter Agter
Geboren Utrecht, 18 september 1903
Overleden Heerenveen, 15 november 1969
Partij PvdA
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Popke Pieter Agter (Utrecht, 18 september 1903Heerenveen, 15 november 1969) was een Nederlandse burgemeester van Assen. Hij was lid van de PvdA.

Agter studeerde rechten en werd in 1946 lid van de Gedeputeerde Staten in Utrecht. In 1956 werd hij directeur van de strafgevangenis in Groningen. Op 16 april 1958 volgde hij De Dreu op als burgemeester van Assen. Hij maakte zich sterk voor een imago- en mentaliteitsverandering van Assen. De stad moest met z'n tijd meegaan en niet langer denigrerende opmerkingen slikken. Hij nodigde onder andere het tijdschrift Panorama uit om met eigen ogen te komen kijken in Assen. Begin jaren 60 maakte hij zich sterk voor het Plan Uitleg Kern, waardoor winkelketens als HEMA en C&A zich vestigden in het centrum. Hij deed ook zijn best om een UTS in Assen te krijgen, maar hij (en ook zijn opvolger Grolleman) kreeg dit niet voor elkaar. Hij was medeverantwoordelijk voor de komst van het kantoor van de NAM naar Assen (1967).

In 1968 ging Agter met pensioen. Hij overleed het jaar daarop en werd begraven in Nieuweschoot. In Assen werd de Burgemeester Agterstraat naar hem vernoemd.


Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
Hugo Jozias de Dreu
Burgemeester van Assen
1958-1968
Opvolger:
Gerrit Grolleman