Populariteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Populariteit is de kwaliteit van het gewild of alledaags zijn. Het woord komt oorspronkelijk van het Latijnse woord popularis wat zoveel betekent als gemeenschappelijk of geliefd. Het woord populair werd voor het eerst voor personen gebruikt in 1601. Populaire personen zijn geliefd onder een grote groep mensen of aanhangers, terwijl populaire voorwerpen (objecten) en ideeën door veel mensen toegepast of gebruikt worden. Populariteitscijfers zijn een belangrijk onderdeel van veel persoonlijke waardesystemen en vormen een essentieel onderdeel van succes in mensgerichte gebieden, zoals management, politiek en entertainment.

Er bestaan vele soorten van populariteit alsook vele manieren om het te verkrijgen. Algemene populariteit gaat algemeen uit van respect in twee richtingen: een populaire persoon wordt gerespecteerd door een groep collega's en zal dat respect reflecteren naar zijn gelijken, waardoor het geloof wordt versterkt dat de populariteit verdiend is.

Ook beminnelijkheid is een belangrijk onderdeel van de populariteit. Als een persoon anderen niet aardig vindt, is het onwaarschijnlijk dat de persoon aardig zal gevonden worden door anderen. Dit wederzijdse karakter van de interpersoonlijke populariteit wordt vaak over het hoofd gezien door mensen (met name jonge mensen) die proberen populair te worden: luid zijn kan succesvol zijn in het verkrijgen van aandacht, maar is waarschijnlijk niet een goede manier om wederzijds respect op te brengen en zo populariteit te vergaren.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Icoontje WikiWoordenboek Zoek populariteit op in het WikiWoordenboek.