Portaal:Afrika/Persoon uitgelicht woensdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Saartjie Baartman (1789-1815) was de beroemdste van ten minste twee Khoikhoivrouwen die 'tentoongesteld' werden als attractie in Europa onder de naam Hottentot Venus, in de 19e eeuw.

Saartjie Baartman werd geboren in een Khoisanfamilie vlakbij de Gamtoosrivier (in de Oost-Kaap van Zuid-Afrika). De naam Saartjie (wordt uitgesproken als: Saarkie) is de Afrikaanse variant van de Nederlandse naam Saartje, dit was echter niet de echte naam van Saartjie Baartman, haar echte naam is tot op heden nog onbekend.

Baartman was een bediende van Nederlandse boeren in Kaapstad, en sprak vloeiend Nederlands. Hendrick Cezar wou haar tentoonstellen in Londen, haar broer beloofde haar dat ze hierdoor als een rijk vrouw terug zou keren. Saartjie werd tentoongesteld omdat blanke Europeanen haar vreemde lichamelijke bouw wilden zien, Saartjie was namelijk erg klein, ze had een zwarte huidskleur, een grote kont en grote schaamlippen, dit was erg bijzonder in die tijd. Men dacht dat dit typische kenmerken waren van de Hottentotvrouw. >>Lees verder.