Portaal:Alpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
     Welkom op het Alpenportaal
 
Mont Blanc Innsbruck Walliser Alpen Grote Sint-Bernhardspas



bewerk 

Inleiding

Alpen op 01-12-2002 genomen met Terra-satelliet (bron: NASA)
Alpen op 01-12-2002 genomen met Terra-satelliet (bron: NASA)

De Alpen zijn een bergketen in Europa, met een oppervlakte van meer dan 200.000 km², die zich uitstrekt van Frankrijk (Franse Alpen) tot ver in Oostenrijk en Slovenië (Julische Alpen) en van Italië tot in het Zuid-Duitse Beieren (Beierse Alpen). Zwitserland is voor meer dan de helft Alpengebied.

De Alpen zijn een relatief jong gebergte, gevormd tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair. In de Alpen ontspringen ook de grote rivieren van Europa, zoals de Rhône, de Rijn, de Po en de Inn.

bewerk 

Gebied

bewerk 

Flora en fauna

Edelweiß
Edelweiß

In de Alpen groeit een veelheid aan planten en bloemen, zowel in de dalen als op de hoge alpenweiden. Naaldbomen groeien tot een hoogte van 2000 meter in het noorden en 2400 meter in het zuiden. Een bekende alpenplant is de gletsjerranonkel die het absolute hoogterecord onder de bloeiende planten houdt en zelfs nog op hoogtes van 4200 meter groeit. Op hoogtes van 2800 meter groeien kleine groepen alpenplanten. De beroemde edelweiss is in ongeveer hetzelfde gebied te vinden.

De typische alpendierenwereld leeft boven de boomgrens (1725–2400 m). De lucht is hier ijl, de temperatuur laag, de vochtigheid tamelijk hoog. Bekende en veel geziene dieren in de Alpen zijn onder andere de eekhoorn, de alpensalamander, de adder, de gems, de alpensteenbok, de sneeuwhaas, de alpenmarmot en vogels als de steenarend, ruigpootuil, de alpenkauw, de alpengierzwaluw en de rotskruiper.

overzicht bewerk 

Stad van de maand

Zürich (Zwitserduits Züri; Italiaans Zurigo; Retoromaans Turitg; Latijn Turicum) is de grootste stad van Zwitserland en is hoofdstad van het kanton Zürich. Zürich ligt aan de rivier de Limmat en de Sihl, in een breed dal aan het meer van Zürich (Zürichsee). Het gebied is al meer dan tweeduizend jaar bewoond. Zürich is het economisch centrum van Zwitserland. Alle belangrijke banken hebben hier een vestiging. De Zwitserse beurs is hier gevestigd, en tevens is het de handelsplaats voor goud in de wereld.

Zürich staat ook bekend als plaats voor vrijdenkers. Lenin verbleef hier in de tijd voor de revolutie in Rusland, en het dadaïsme is hier ontstaan. Zowel de Ierse schrijver James Joyce als de Duitse Nobelprijswinnaar Thomas Mann liggen in Zürich begraven. Op cultureel gebied zijn er vele musea. Met name het Kunsthaus heeft een breed erkende collectie.

Belangrijke gebouwen zijn de Grossmünster, het Kunsthaus Zürich, de ETH en Universiteit en het Heidi Weber Haus van de Zwitserse architect Le Corbusier.

bewerk 

Categorieën

overzicht bewerk 

Uitgelicht

De Inn is een rechter zijrivier van de Donau en een van de voornaamste waterafvoerwegen van de Alpen. Het dal van de rivier is van oudsher een belangrijke verkeersroute. De Inn stroomt door drie landen: Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Haar lengte is 517 km.

De rivier begint op 2645 meter hoogte bij de Malojapas in het Zwitserse kanton Graubünden. De rivier verlaat daar het Lunghinomeer, dat als het beginpunt wordt beschouwd. Bij de driestromenstad Passau mondt de Inn uit in de Donau. Het water dat vanaf de oorsprong door de Inn stroomt, heeft voordat het de Zwarte Zee (het eindpunt van de Donau) heeft bereikt negen landen doorkruist. Dit geldt voor geen enkele andere rivier in Europa.

overzicht bewerk 

Afbeelding

Innsbruck bij nacht
Innsbruck bij nacht

Een bij nacht verlicht Innsbruck met op de achtergrond de Alpen. Innsbruck heeft bijna 120.000 inwoners en is daarmee de vijfde stad van Oostenrijk. Ook is het een van de grootste steden in de Alpen.

bewerk 

Wist je dat...

  • ...tweederde van Oostenrijk door de Alpen wordt bedekt?
  • ...niet de Mont Blanc, maar de in het Kaukasus-gebergte gelegen Elbroes de hoogste berg van Europa is? De Elbroes is maar liefst 5642 meter hoog, de Mont Blanc ´slechts´ 4808.
  • ...in de Alpen maar liefst 100 bergtoppen boven de 4000 meter uitkomen? Deze toppen worden vierduizenders genoemd.
bewerk 

Zie ook