Portaal:Belgisch koningshuis/Uitgelicht/09

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stefanie Clotilde Louise Hermine Marie Charlotte (Laken, 21 mei 1864 - Pannonhalma, 24 augustus 1945), aartshertogin van Oostenrijk, kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije, prinses van België, prinses van Lonyay de Nagy-Lonya en Vasaros-Nameny was een dochter van koning Leopold II en diens vrouw Maria Hendrika.

Op 10 mei 1881 trouwde zij met aartshertog Rudolf van Oostenrijk; na haar huwelijk mocht ze de titels 'aartshertogin van Oostenrijk' en 'kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije' voeren. In 1883 kreeg het paar een dochter: aartshertogin Elisabeth Marie. Het huwelijk dat niet uit liefde gesloten was, was aanvankelijk heel gelukkig. Stefanie had één zaak gemeen met haar schoonmoeder: de liefde voor Hongarije; ze had een oprechte band met dit land dat ze vaak bezocht.

Op 30 januari 1889 pleegde Rudolf, samen met zijn geliefde Marie von Vetsera, zelfmoord op het jachtslot Mayerling. In hun eerste reactie richtte het keizerspaar zijn pijlen op Stefanie, die de schande moest verdragen. Als weduwe werd de aartshertogin gedoogd in Wenen want ze was toch nog steeds de schoondochter van de keizer. Ze mocht al haar juwelen en voorrechten behouden zolang ze niet opnieuw huwde.