Portaal:Colombia/Sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 Inhoud    Meewerken     Overleg   
Estadio El Campín
Portaal Colombia - Sport
Colombia is het land van voetbal. Het is verreweg de populairste sport zowel om te kijken (en heftig mee te leven) als te beoefenen. Het Colombiaans voetbalelftal, dat op 19 november 2013 voor het eerst in de historie tegen Nederland speelt, stond in juli 2013 op de 3e plaats van de FIFA-wereldranglijst. Beroemd is Colombia op het wereldkampioenschap voetbal 1994, waar voor, tijdens en na het toernooi de gemoederen hoog opliepen, uiteindelijk eindigend in de moord op verdediger Andrés Escobar.

Een voetballer van wereldklasse op het moment is topspits Radamel Falcao die in 2012 op de topscorerslijst van de Liga BBVA 2012/13 de tweede plaats inneemt, achter Lionel Messi. In een competitiewedstrijd tegen Deportivo la Coruña (6-1) scoorde Falcao maar liefst 5 keer. De voetballer is in eigen land mateloos populair. Nationale teams met internationale bekendheid zijn Millonarios (Bogota), Atlético Nacional (Medellín), Atlético Junior (Barranquilla) en Once Caldas (Manizales).

Een andere veelbeoefende sport in het bergachtige land is wielrennen. Een variant hierop, de BMX leidde bij de vrouwen op de Olympische Spelen 2012 tot een gouden plak voor Mariana Pajón.

Zie verder: Categorie - Sport in Colombia

Positie Colombiaans voetbalelftal op de FIFA-wereldranglijst
apr 2013 mei 2013 jun 2013 jul 2013 aug 2013 sep 2013 okt 2013 nov 2013 dec 2013 jan 2014
6 (1154) 6 (1154) 7 (1123) 3 (1206) 3 (1219) 5 (1180) 4 (1178) 4 (1200) 4 (1200) 4 (1200)
Bergen Vruchten Geschiedenis Vogels Muziek Sport Steden Natuur Lijsten en
sjablonen

Radamel Falcao García Zárate (Santa Marta, 10 februari 1986) is een Colombiaans voetballer. Hij is een aanvaller die sinds 2011 onder contract staat bij de Spaanse eersteklasser Atletico Madrid. In 2009 verhuisde Falcao voor bijna 6 miljoen euro van het Argentijnse River Plate naar FC Porto. Op 28 april 2011 scoorde Falcao in de heenwedstrijd van de halve finale in de UEFA Europa League maar liefst vier keer in de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Villarreal CF. Met zijn zeventiende Europese treffer, waarmee hij het record van Jurgen Klinsmann uit het Europese seizoen 1995/96 van Bayern München met twee treffers verbeterde, bezorgde hij FC Porto op 18 mei 2011 in Dublin de eindoverwinning in de finale tegen SC Braga (1-0).

Ter vervanging van de naar Manchester City FC verkaste Argentijn Sergio Agüero nam Atlético Madrid in augustus 2011 Falcao voor 40 miljoen euro over van Porto. Op 9 mei 2012 scoorde hij in Boekarest de eerste twee doelpunten in de met 3-0 gewonnen finale van de UEFA Europa League tegen Athletic Bilbao. Zo eindigde hij met twaalf doelpunten voor het tweede jaar op rij als topschutter in de Europa League, twee meer dan Klaas-Jan Huntelaar. Op 31 augustus 2012 scoorde Falcao in de eerste helft drie doelpunten in de met 1-4 gewonnen wedstrijd om de UEFA Super Cup tegen Chelsea FC in het Stade Louis II van AS Monaco. In de met 6-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen Deportivo la Coruña scoorde Falcao 5 keer. Hij staat achter Lionel Messi tweede op de pichichi-lijst, de lijst van topscorers in de Liga BBVA.

Mariana Pajón Londoño (Medellín, 10 oktober 1991) is een Colombiaanse BMX-ster. Ze nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en won bij die gelegenheid een gouden medaille.

Ze won haar eerste nationale titel op 5-jarige leeftijd en haar eerste wereldtitel op 9-jarige leeftijd. In totaal won ze veertien wereldtitels, twee nationale titels in de Verenigde Staten, negen Latijns-Amerikaanse titels en tien Pan-Amerikaanse titels. In 2008 ging ze deze sport professioneel beoefenen. Op de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen maakte ze op 20-jarige leeftijd haar olympisch debuut. Ze won een gouden medaille met een winnende tijd van 37,706 seconden.

In 2012 werd ze geselecteerd tot vlaggendrager van Colombia.

Fabiola Zuluaga (Cúcuta, 7 januari 1979) is een voormalige Colombiaanse professionele tennisster. Zij werd professional in 1994. Haar hoogste positie op de WTA-ranglijst is 16 (17 januari 2005).

In haar carrière wist Zuluaga vijf WTA-toernooien te winnen. Vier daarvan zijn in eigen land op het WTA-toernooi van Bogota. Haar beste resultaat op een Grand Slam is de halve finale op de Australian Open in 2004. Ze verloor toen van de Belgische Justine Henin.

In het dubbelspel wist zij geen titels te behalen op de WTA-tour. Ze haalde in 2002 met haar Argentijnse partner María Emilia Salerni de finale in Quebec. Wel heeft zij twee dubbeltitels op de ITF-tour.

Saskia Loretta van Erven Garcia (Rotterdam, 29 augustus 1987) is een Nederlands-Colombiaans schermer.

Van Erven Garcia is professioneel schermster sinds september 2010. Sinds juni 2011 komt ze uit voor Colombia aangezien ze met een Colombiaanse moeder en sindsdien ook de Colombiaanse nationaliteit heeft en zij de betere begeleiding van haar moederland verkoos.

Van Erven Garcia behaalde namens Colombia de 2e ronde van het onderdeel floret tijdens de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen. Haar eindklassering was 24e.

Bolo criollo is een Colombiaans kegelspel. Met behulp van een bal van klei, overigens geen gegraveerde minoïsche zoals hiernaast weergegeven, tracht men 3 houten palen om te gooien. De palen staan verticaal opgesteld op een afstand van ongeveer 50 meter van de werper. De werpers krijgen punten per worp voor het al dan niet omgooien van de palen (0, 1, 2 of 3). De ondergrond van het speelveld bestaat uit grind of zand.

Het spel wordt gespeeld door groepen Colombianen meestal onder het genot van veel bier en aguardiente en vallenatomuziek. Het spel is met name populair in Santander en wordt gespeeld op plekken waar ook tejo gespeeld wordt, een ander Colombiaans spel waarbij schijfjes op explosiefjes gegooid worden.

Het Estadio Metropolitano Roberto Meléndez is een multifunctioneel stadion in de Colombiaanse stad Barranquilla. Het is de thuishaven van voetbalclub Atletico Junior, en ook de nationale ploeg van Colombia speelt hier geregeld interlandwedstrijden.

De maximumcapaciteit van de voetbaltempel bedraagt 49.612 toeschouwers. Het stadion was gastheer van onder meer de strijd om de Copa América 2001 en het WK voetbal –20 in 2011. Het complex is sinds 1991 vernoemd naar de Colombiaanse voetbalheld Roberto Meléndez.

Andrés Escobar (Medellín, 13 maart 1967 – Medellín, 2 juli 1994) was een Colombiaans voetballer, die uitkwam voor Atlético Nacional en het Colombiaanse nationale elftal. Escobar werd op 2 juli 1994 in zijn geboortestad Medellín neergeschoten. Dit gebeurde enkele dagen nadat hij op het wereldkampioenschap voetbal in 1994 in de Verenigde Staten een eigen doelpunt had gemaakt.

Escobar was een verdediger en kwam in zijn loopbaan uit voor Atlético Nacional en Young Boys. Met Atlético Nacional won hij in 1989 de Copa Libertadores en de Copa Interamericana. Hij kwam in totaal vijftig keer uit voor het nationale team en wist daarin eenmaal te scoren, in 1988 tegen Engeland.

Escobar maakte deel uit van een van de beste generatie spelers uit de geschiedenis van het Colombiaanse voetbal, samen met onder anderen middenvelder Carlos Valderrama en doelman René Higuita. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 30 maart 1988 in de met 3-0 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada in Armenia.

Bij het WK in de Verenigde Staten maakte hij het fatale eigen doelpunt in een wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Mede door dit eigen doelpunt verloor Colombia met 2-1 en was het land in de eerste ronde uitgeschakeld.

Op 2 juli werd Escobar buiten de El Indio bar, in een buitenwijk van Medellín met twaalf kogels neergeschoten. Het is nooit helemaal duidelijk geworden of de moordenaar op eigen initiatief handelde of in opdracht van een goksyndicaat dat geld had ingezet op het Colombiaanse nationale elftal. Een andere mogelijkheid is dat het om een gewone ruzie ging. Na de moord kwam er een hevig protest op gang tegen dit zinloos geweld. Nog steeds wordt elk jaar op 2 juli Escobar herdacht in zijn land. Zijn moordenaar Humberto Muñoz Castro kreeg 43 jaar cel, maar werd op 7 oktober 2005 na 11 jaar cel vrijgelaten wegens goed gedrag.

De documentaire The Two Escobars verhaalt over de relaties tussen Andrés Escobar en Pablo Escobar, van wie hij overigens geen familie was.

Santiago Botero Echeverry (Medellín, 27 oktober 1972) is een voormalig wielrenner uit Colombia.

Zijn specialiteit is de tijdrit, waarin hij in 2002 in de Ronde van Frankrijk Lance Armstrong klopte. Ervaren in het bergachtige Antioquia gold Botero als een goede klimmer, waardoor hij een aantal top 10-plaatsen in Grote Rondes heeft behaald, en de bergtrui in de Ronde van Frankrijk in het jaar 2000. Hij was tevens een behoorlijk daler.

De beste prestatie van ,de Buffel uit Medellín zo genoemd vanwege zijn lichaamsbouw en zijn geboortestreek, was de vierde plaats bij de Ronde van Frankrijk 2002. De hoogste eindklassering die Botero bereikte in de Vuelta was de 18e plaats, in 2001. Botero stond bekend om het rijden van een groot verzet. Hij heeft hierdoor ook enkele knieoperaties moeten ondergaan.

Juan Pablo Montoya (Bogota, 20 september 1975) is een Colombiaans autocoureur. Montoya's vader werkte met auto's, waardoor hij al jong met racen begon, voornamelijk met karts. Hij won verschillende nationale en internationale kampioenschappen. Hij woont tegenwoordig in Miami. In 2000 won hij bij zijn debuut gelijk de Indianapolis 500. Deze prestatie was na Graham Hill in 1966 niet meer voorgekomen.

In het jaar erna begon hij te racen voor het Williams Formule 1-team (waar hij ook al testrijder was geweest in 1999). Hij won de Italiaanse Grand Prix in Monza in zijn eerste jaar. In 2003 won hij de Monaco Grand Prix en de GP van Duitsland op het vernieuwde Hockenheim. Vanaf 2005 reed hij voor McLaren, waar hij na een moeilijk seizoensbegin drie overwinningen behaalde (Silverstone - Groot-Brittannië, Monza - Italië en Interlagos - Brazilië). In juli 2006, na 10 wedstrijden in dit seizoen, werd zijn contract met McLaren beëindigd. Montoya ging in 2007 voor het team van Chip Ganassi aan de NASCAR deelnemen. In 2007 en 2008 won hij in een Lexus-Riley voor Chip Ganassi Racing de 24 uren van Daytona.

Teófilo Gutiérrez (Barranquilla, 17 mei 1985) is een Colombiaans voetballer die bij voorkeur als spits speelt. Hij speelt momenteel bij het Argentijnse River Plate. Hij komt ook uit voor het Colombiaans nationaal elftal.

Teófilo debuteerde in de Categoría Primera B bij Barranquilla F.C., een van de clubs uit zijn geboortestad. In 2006 scoorde Teo in 28 wedstrijden 16 maal waarna hij naar de succesvolle stadgenoot Atlético Junior, spelend in de Categoría Primera A, ging. Hier behield hij zijn moyenne van meer dan 0,5 doelpunt per gespeelde wedstrijd door in 83 wedstrijden 51 keer trefzeker te zijn. In 2009 veroverde hij de Botín de Oro en Botín de Plata, respectievelijk in de eerste en tweede helft van de Colombiaanse competitie. Hierop ging Teófilo internationaal spelen, eerst bij Trabzonspor in de Turkse Süper Lig en daarna in Argentinië bij Racing Club en Mexico bij het door Johan Cruijff getrainde Cruz Azul (2012-2013). Sinds augustus 2013 speelt Teo bij River Plate. Teo debuteerde in 2009 voor het Colombiaans nationaal elftal. Op 12 augustus 2009 scoorde Gutiérrez bij dit debuut z'n eerste doelpunt voor Colombia in de vriendschappelijke wedstrijd tegen El Salvador. Op 11 oktober 2013 scoorde Teofilo de bevrijdende eerste treffer voor Colombia in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili. Binnen 29 minuten stond het 0-3 voor Chili door doelpunten van Arturo Vidal en Alexis Sanchez (2). Na de 1-3 van Teófilo, maakte Radamel Falcao de 2-3 en 3-3, beide uit penalty's. Hiermee was Colombia, sinds het WK van 1998 in Frankrijk afwezig op het wereldtoernooi, verzekerd van deelname aan het WK 2014 in Brazilië. In 26 interlands wist Teo 11 keer te scoren.

Yuri Alvear Orjuela (Jamundí, 29 maart 1986) is een Colombiaans judoka, die haar vaderland tweemaal op rij vertegenwoordigde bij de Olympische Spelen: in 2008 (Peking) en 2012 (Londen). Bij dat laatste toernooi won ze een bronzen medaille op woensdag 1 augustus 2012 in de klasse tot 70 kilogram, net als de Nederlandse Edith Bosch. Alvear was in de herkansingen te sterk voor achtereenvolgens Raša Sraka (Slovenië) en Fei Chen (China).

Reinaldo Rueda Rivera (Cali, 16 april 1957) is een Colombiaans voetbalcoach, die onder meer bondscoach was van zijn vaderland Colombia (2004-2006). Rueda is de huidige trainer van WK-ganger Ecuador. Rueda was uitermate succesvol als coach van verschillende Colombiaanse jeugdteams, voordat hij in 2004 begon als bondscoach van de nationale A-ploeg, als opvolger van Francisco Maturana. Nadat hij zijn vaderland niet naar de WK-eindronde (2006) in Duitsland had weten te leiden, maakte hij in het najaar van 2006 plaats voor Jorge Luis Pinto.

Rueda trad daarop in dienst als bondscoach van Honduras en wist met het Midden-Amerikaanse land vervolgens wel de WK-eindronde te bereiken. Honduras sneuvelde echter al in de groepsfase bij het WK voetbal 2010, waarna Rueda werd overladen met kritiek en vertrok. Kort daarop tekende hij een contract als bondscoach van Ecuador. Hij volgde Sixto Vizuete op. In het eerste duel onder zijn leiding, een vriendschappelijke uitwedstrijd op 4 september 2010 tegen Mexico in Zapopan, won Ecuador met 2-1 dankzij treffers van Cristian Benítez en Jaime Ayoví.

Ook met Ecuador slaagde Rueda erin zich te kwalificeren voor het WK in Brazilië. In de CONMEBOL kwalificatie eindigde Ecuador knap als derde achter leider Argentinië en zijn thuisland, voor de andere op het WK aanwezige CONMEBOL-landen Uruguay en het in Brazilië tegen Nederland spelende Chili. Hij zal het achtereenvolgens in het Estádio Nacional de Brasília in Brasilia, het Arena da Baixada in Curitiba en het roemruchte Maracanã in Rio de Janeiro moeten opnemen tegen respectievelijk Zwitserland, zijn voormalige nationale ploeg van Honduras en Frankrijk.

Portaal:Colombia Portaal:Sport