Portaal:Eurovisiesongfestival/Uitgelicht/Overzicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichtjes op het portaal Eurovisiesongfestival. Voor elke maand van het jaar is er een artikel. Voel u vrij om de uitgelichtjes te bewerken door op de bijhorende bewerk-link te klikken.
Uitgelicht deze maand (april)

Bobbejaan Schoepen (Boom, 16 mei 1925), geboren als Modest Schoepen, is een Belgische zanger en oprichter van het naar hemzelf genoemde pretpark Bobbejaanland.

In 1957 was hij de eerste Vlaming die aantrad op het Eurovisiesongfestival. Hij opende het Songfestival in Frankfurt am Main met het nummer Straatdeuntje. In dit optreden liet hij ook zien dat hij een getalenteerd kunstfluiter was. Hij eindigde echter gedeeld achtste (op tien deelnemers) met 5 punten.

Bobbejaan heeft een lange rij hits op zijn naam staan, waarvan Café zonder bier en De lichtjes van de Schelde waarschijnlijk het bekendst zijn.

(Lees verder)

Ga naar maand
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december


Januari
Elena Paparizou

Elena Paparizou (Grieks: Έλενα Παπαρίζου; Göteborg, 31 januari 1982) is een Zweeds-Griekse zangeres.

In 2001 deed ze voor het eerst mee aan het Eurovisiesongfestival als zangeres van het duo Antique. Hoewel ze in Zweden geboren en getogen is, nam ze deel namens Griekenland, het geboorteland van haar ouders. Antique eindigde als derde, wat op dat moment Griekenlands beste prestatie op het Eurovisiesongfestival was.

In 2005 werd ze intern aangeduid om Griekenland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Met het nummer My number one zorgde ze voor de eerste en tot op heden enige Griekse overwinning.

(Lees verder)

[bewerk]

Februari
Edsilia Rombley

Edsilia Rombley (Amsterdam, 13 februari 1978) is een Nederlandse zangeres.

In 1996 won ze als Oleta Adams de Soundmixshow, hetgeen het begin van haar carrière betekende. Twee jaar later won ze het Nationaal Songfestival 1998, waardoor ze Nederland mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in het Britse Birmingham. Met het nummer Hemel en aarde eindigde Rombley er op de vierde plek.

In 2007 mocht ze wederom Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, dat ditmaal in de Finse hoofdstad Helsinki plaatsvond. Met On top of the world wist ze zich niet te plaatsen voor de finale. Ze is naast Corry Brokken nog steeds de enige artieste die Nederland meerdere keren als solozangeres vertegenwoordigd heeft.

(Lees verder)

[bewerk]

Maart
Het Nationaal Songfestival is de benaming voor de voormalige Nederlandse preselectie voor het Eurovisiesongfestival. In 1956 werd deze voorronde voor het eerst gehouden. In 2013 werd het Nationaal Songfestival definitief opgedoekt.

Het Nationaal Songfestival werd tot en met 1969 georganiseerd door televisieomroep NTS. Daarna nam de nieuwbakken omroep NOS het over. Enkele jaren nam een andere publieke omroep het van de NOS over. In 1961 en 1980 werd de inzending niet gekozen via een Nationaal Songfestival maar door een commissie aangeduid. In 1963 ging het Nationaal Songfestival door een staking niet door.

(Lees verder)

[bewerk]

April
Bobbejaan Schoepen (Boom, 16 mei 1925), geboren als Modest Schoepen, is een Belgische zanger en oprichter van het naar hemzelf genoemde pretpark Bobbejaanland.

In 1957 was hij de eerste Vlaming die aantrad op het Eurovisiesongfestival. Hij opende het Songfestival in Frankfurt am Main met het nummer Straatdeuntje. In dit optreden liet hij ook zien dat hij een getalenteerd kunstfluiter was. Hij eindigde echter gedeeld achtste (op tien deelnemers) met 5 punten.

Bobbejaan heeft een lange rij hits op zijn naam staan, waarvan Café zonder bier en De lichtjes van de Schelde waarschijnlijk het bekendst zijn.

(Lees verder)

[bewerk]

Mei
Céline Dion

Céline Marie Claudette Dion (Charlemagne (Quebec), 30 maart 1968) is een Canadees zangeres.

In 1988 deed ze namens Zwitserland mee met het Eurovisiesongfestival, dat ze won met het liedje Ne Partez Pas Sans Moi.

Céline Dion heeft meer dan 175 miljoen platen wereldwijd verkocht en kan gezien worden als een van de succesvolste artiesten die de muziek ooit heeft voorgebracht.

(Lees verder)

[bewerk]

Juni
Johnny Logan

Johnny Logan (Melbourne (Australië), 13 mei 1954) is een Ierse zanger die driemaal het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen.

In 1980 zong hij What's Another Year naar de top en in 1987 volgde Hold Me Now. In 1992 schreef hij mee aan het winnende lied Why Me van Linda Martin.

Johnny Logan heet volgens zijn paspoort Seán Patrick Michael Sherrard.

(Lees verder)

[bewerk]

Juli
Carola Häggkvist

Carola Häggkvist (Stockholm, 8 september 1966) is een Zweedse zangeres.

In 1983 nam Carola op zestienjarige leeftijd met het nummer Främling deel aan Melodifestivalen, de Zweedse nationale preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Ze won de nationale finale, en schitterde op het Eurovisiesongfestival 1983 in München, alwaar ze derde werd.

Na een mislukte poging op Melodifestivalen 1990, waagde Carola wederom haar kans in 1991. Met Fångad av en stormvind kon ze zowel de Zweden als het hele continent overtuigen. Ze haalde het in Rome van de Franse Amina. Zowel Zweden als Frankrijk eindigden met 146 punten. Beide landen hadden evenveel twaalven gekregen, maar bij de tienen lag Carola voorop. Op basis van de toen geldende Eurovisieregels won Zweden. Later werden de regels aangepast: het lied dat van de meeste landen punten krijgt, wint het festival. Als deze regel in 1991 had gegolden had Frankrijk gewonnen.

In 2006, vijftien jaar na haar laatste deelname, was Carola opnieuw te zien op Melodifestivalen. Met het nummer Invincible trok ze wederom aan het langste eind. Carola is de enige artieste die Melodifestivalen drie maal wist te winnen. Op het Eurovisiesongfestival 2006 in Athene eindigde ze op de vijfde plaats. Met drie deelnames en drie plaatsen in de top vijf kan Carola gezien worden als een van de succesvolste artiesten uit de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival.

(Lees verder)

[bewerk]

Augustus
Barbara Dex

Barbara Dex (22 januari 1974) is een Belgische zangeres. Ze is de dochter van zanger Marc Dex.

Op het Eurovisiesongfestival 1993 vertegenwoordigde ze België met de ballad Iemans als jij. Met enkel 3 punten van Duitsland eindigde ze vijfentwintigste en laatste.

In 2006 probeerde ze opnieuw namens België mee te doen. Ze werd uiteindelijk vijfde in de finale van Eurosong 2006.

Naar haar is de Barbara Dex Award, een prijs voor de slechtst geklede artiest op het Eurovisiesongfestival, genoemd. Deze eer had ze te danken aan haar zelfontworpen jurk die ze tijdens haar optreden in 1993 droeg.

(Lees verder)

[bewerk]

September
Julio Iglesias

Julio Iglesias (Madrid, 23 september 1943) is een Spanje zanger.

Iglesias speelde aanvankelijk als doelman in het jeugdteam van Real Madrid. Door een auto-ongeluk in 1963 kon hij zijn sportcarrière echter niet voortzetten en richtte hij zich op zingen.

In 1970 deed hij namens Spanje aan het Eurovisiesongfestival in Amsterdam. Hij werd daar gedeeld vierde met het liedje Gwendolyne.

Hierna heeft hij zich uitgebouwd tot de bestverkopende Spaanse artiest aller tijden. Hij heeft ongeveer 250 miljoen platen in verschillende talen verkocht. Ook zijn zoon Enrique heeft een succesvolle zangcarrière.

(Lees verder)

[bewerk]

Oktober
Eurosong is de naam van de Vlaamse voorronde van het Eurovisiesongfestival. Eurosong werd van 1975 tot 1989 om de 2 jaar georganiseerd (het andere jaar was het de beurt aan de RTBF om een kandidaat voor België aan te duiden).

Op 1975 en 1979 na was Luc Appermont telkens de presentator. In 1991 werd de voorronde eenmalig omgedoopt in Euro-Clouseau. Clouseau werd in 1989 tweede achter Ingeborg met het liedje Anne, dat een grote hit werd. Twee jaar later wou men op zeker spelen en mocht Clouseau naar het songfestival in Rome, drie liedjes traden aan en Geef het op werd gekozen. Helaas bleef het verhoopte resultaat uit. In 1993 keerde Eurosong terug met Alexandra Potvin en Hans Otten als presentator, Barbara Dex won en eindigde met 3 schamele puntjes laatste op het songfestival.

(Lees verder)

[bewerk]

November
Marija Šerifović

Marija Šerifović (Cyrillisch: Марија Шерифовић) (Kragujevac, 14 november 1984) is een Servische zangeres.

Ze deed in 2005 mee aan Beovizija, de Servische voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Daar werd ze achttiende met het liedje Ponuda. In 2007 nam ze opnieuw deel. Met het liedje Molitva werd ze de winnares en mocht ze meedoen aan het Songfestival.

Op het Eurovisiesongfestival 2007 in Helsinki was ze de eerste deelneemster namens het onafhankelijke Servië. Ze won met 268 punten. De overwinning van haar Molitva betekende de eerste niet-Engelstalige winnaar sinds 1998, toen het Hebreeuwse Diva van Dana International won.

(Lees verder)

[bewerk]

December
Rudi Carrell

Rudi Carrell (Alkmaar, 19 december 1934 - Bremen, 7 juli 2006), geboren als Rudolf Wijbrand Kesselaar, is een Nederlandse presentator, die vanaf de jaren 60 tot zijn dood een succesvolle televisiecarrière in Duitsland had.

Op het Nationaal Songfestival van 1960 zongen hij en Annie Palmen het nummer Wat een geluk. Het nummer won de Nederlandse voorronde en een jury koos Rudi Carrell om het te vertolken op het Eurovisiesongfestival in Londen. Op het Songfestival eindigde hij éénnalaatste met 2 punten. Ondanks dat is zijn liedje in Nederland redelijk bekend gebleven.

Begin jaren 60 had Carrell veel succes op televisie met de Rudi Carrell Show. Vanaf 1965 presenteerde hij ook succesvolle televisieshows in (West-)Duitsland, zoals Am laufenden Band, Rudis Tagesshow en 7 Tage, 7 Köpfe.

(Lees verder)

[bewerk]