Portaal:Istanboel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Istanbul05banner.jpgDropshadow lang.jpg

het portaal waar het Westen en het Oosten bij elkaar komen

bewerk 

Introductie

Istanboel en de Bosporus

Istanboel of Istanbul (Turks: İstanbul; voorheen Byzantium, Nova Roma en Constantinopel geheten) is de grootste stad van Turkije. Istanboel telt 12,8 miljoen (2009) inwoners en is daarmee de op drie na grootste metropool van de wereld. De gelijknamige provincie Istanboel is onderverdeeld in 32 districten. De stad Istanboel is gelegen aan de zeestraat Bosporus, in het noordwesten van het land. Het strekt zich zowel uit over Europa (Thracië) als over Azië (Anatolia) en is daarmee de enige stad in de wereld die gelegen is op twee continenten.

Vlag van Turkije

In haar lange geschiedenis diende Istanboel als de hoofdstad van het Romeinse Rijk (330–395), het Byzantijnse Rijk (395–1204 en 1261–1453), het Latijnse Keizerrijk (1204–1261) en het Osmaanse Rijk (1453–1922). In 1923 maakte Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, Ankara de nieuwe hoofdstad van Turkije. In 1985 werden de historische gebieden van Istanboel toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2010 werd de stad gekozen als de Europese Hoofdstad van Cultuur.


bewerk 

Artikel uitgelicht

Socrates Scholasticus (Grieks: Σωκράτης Σχολαστικός ο Ιστορικός) (rond 380 - na 439) was een in Constantinopel levende jurist en kerkhistoricus. Socrates is vooral bekend vanwege zijn zeven boeken omvattende kerkgeschiedenis Ekklesiastike historia over de periode tussen 305 en 439.

Socrates bouwde voort op het werk van Eusebius van Caesarea. De beschrijving van wereldlijke en kerkelijke gebeurtenissen is chronologisch. Zijn werk is van grote waarde, omdat de auteur in zekere mate streeft naar onafhankelijke weergave van gebeurtenissen. Dit is waarschijnlijk ook de reden, waarom de tweede uitgave van zijn werk soms sterk herwerkt is. Nieuw bronmateriaal blijkt erin verwerkt, met name ooggetuigenverslagen. De klassieke filosofie wordt gewaardeerd, besluiten van concilies en decreten van keizers worden onpartijdig belicht. Socrates redeneert vanuit de vredesplicht van de gezagsdragers, zodat hij de keizers Theodosius I en II looft, maar Julianus de Afvallige (die hij verwijt "noch filosoof noch keizer" te zijn geweest) en de Oost-Romeinse Valens bekritiseert.

In kerkelijk opzicht reduceert hij theologische conflicten soms tot eerzucht van de personen in kwestie, waarschijnlijk niet geheel onterecht. Zo verdedigt hij op grond van een hermeneutische analyse Origenes tegen de kritiek van Apollinarius van Laodicea en Nestorius. Het werk van Socrates ademt een oosterse toon. Politieke omwentelingen in het oosten krijgen veel aandacht, terwijl bijvoorbeeld de val van Stilicho in het westen niet wordt genoemd.

bewerk 

Afbeelding van de dag


Maslak

Maslak is een van de belangrijkste zakelijke districten van Istanboel, Turkije, gelegen aan de Europese kant van de stad. Het wordt beheerd door de gemeente Şişli. Maslak is in rechtstreeks concurrentie met het nabijgelegen zakendistrict Levent voor nieuwe wolkenkrabberprojecten.

bewerk 

Overzicht

Amusement
Media
Keuken
bewerk 

Istanboelezen

bewerk 

Wist je dat

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Meehelpen

Gewenste artikelen: Galatasaray-universiteit(en) - Sabancı-universiteit(en) - Europa-fort(en) - Yıldız-paleis(en) - ...

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Hagia Sophia - Topkapi-paleis


Artikel zoeken:
bewerk 

Geselecteerde citaat

Alphonse de Lamartine
Als men maar één blik te geven had op de wereld, zou men naar Istanboel staren.
bewerk 

Panorama van de dag

[[Afbeelding:|center| 800px |Bosporusbrug in Istanboel, Turkije, 's nachts]]
Credits: Kara Sabahat

De Bosporusbrug, ook wel de Eerste Bosporusbrug genoemd, (Turks: Boğaziçi Köprüsü of 1. Boğaziçi Köprüsü) is een van de twee bruggen in Istanbul in de Bosporus zeestraat en dus ook Azië verbindt met Europa. Het is gelegen tussen Ortaköy en Beylerbeyi.

bewerk 

Districten van Istanboel

Subportalen van Zuidoost-Europa

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York City · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht