Portaal:Japan/Uitgelichte artikels/25

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Landing op 13 april

De Slag om Okinawa vond plaats van 1 april tot 21 juni 1945 in het zuiden van Japan tussen Japanse en Amerikaanse strijdkrachten.

De Amerikanen landden op 26 maart 1945 op de kleine Kerama-eilanden bij Okinawa en op 1 april op Okinawa zelf. De verschrikkelijke strijd werd door de plaatselijke bevolking tetsu no ame genoemd, "regen van staal". In deze slag maakte de wereld voor het eerst op grote schaal kennis met het fenomeen kamikaze. Op 23 juni gaven de laatste Japanners zich na zeer verbeten gevechten over.

Okinawa is het grootste eiland (ongeveer 1200 km²) van de Riukiu-eilanden, ongeveer 600 km ten zuidenwesten van de 4 hoofdeilanden van Japan. In tegenstelling tot andere eilanden waar om werd gestreden, zoals Iwo Jima, was er een grote inheemse bevolking. Het strategische belang van Okinawa gedurende de Tweede Wereldoorlog is aanzienlijk. Voor de Amerikanen die zich "islandhoppend" van het ene naar het andere eiland begaven, betekende controle over Okinawa dat zij de aanvoer van materialen zoals olie, ijzererts en rubber vanuit het zuiden naar Japan effectief konden afsnijden, alsmede de communicatie tussen het Japanse vasteland en Japanse bases in het zuiden van de Grote Oceaan. Daarenboven zou het eiland een solide basis vormen voor de uiteindelijke aanval op de Japanse hoofdeilanden. Verscheidene vliegvelden en de enige 2 redelijk grote havens tussen Formosa en het Japanse hoofdeiland Kyushu lagen op Okinawa.(Lees verder)