Portaal:Kosovo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wij zijn op zoek naar Portaal medewerkers!
Welkom bij het portaal van Kosovo


Kosovo is een gebied en politieke entiteit op het Balkanschiereiland. Het grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en aan (Centraal-)Servië. De hoofdstad is Pristina, dat tevens het economisch en cultureel centrum is. Kosovo heeft een geschatte bevolking van 2.126.728 inwoners (2008), die voor ongeveer 92% uit etnische Albanezen, 5,3% uit Serviërs en 2,7% uit andere minderheden bestaat.

Volgens Servië en veel andere landen is Kosovo onderdeel van Servië onder de naam Autonome Provincie van Kosovo en Metohija (Servisch: Аутономна Покрајина Косово и Метохија, Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija). Sinds juni 1999 is Kosovo echter een de facto onafhankelijke staat en heeft Servië in de praktijk vrijwel geen gezag in Kosovo. Op 17 februari 2008 riep de Albanese meerderheid eenzijdig de onafhankelijkheid uit van de Republiek Kosovo (Albanees: Republika e Kosovës, Servisch: Република Косово, Republika Kosovo). Deze onafhankelijkheid wordt echter door een minderheid van de internationale gemeenschap erkend. (lees verder)

Wist je dat...

...Kosovo zich onafhankelijk verklaarde in februari 2008 en er nu al 86 landen zijn die het erkend hebben, waaronder België en Nederland.
... de Kosovaarse staat, al 16 jaar, 2 maanden en 1 dag bestaat?

Thema's over Kosovo
Geschiedenis

De oudst bekende bewoners van voormalig Joegoslavië waren de Illyriërs: zij namen rond 1000 v.Chr. grote delen van het land in bezit en vestigden zich vooral in de kuststrook. In de loop der jaren werden zij berucht om hun zeeroverij, waartegen de Romeinen vanaf de 3e eeuw v.Chr. met succes optraden. In de 1e eeuw v.Chr. namen de Romeinen grote delen van het Illyrische binnenland - tot aan de rivier de Donau - in bezit. Het gebied werd toen in korte tijd geromaniseerd.

De eerste Slavische stammen staken de Donau over in de 5e eeuw en trokken door het geromaniseerde land ten zuiden (joego = zuiden) van deze vroegere Romeinse grensrivier. Zij kwamen er onder invloed van de Romeins-Byzantijnse cultuur en maakten er kennis met het christendom, dat door enkele stammen werd aanvaard. Deze Zuidelijke Slaven (> Joego-Slavija) vormden geen staat, maar verschilden in taal, geloof, cultuur en bestuursvorm. Zij woonden stamsgewijs in van elkaar geïsoleerde landschappen en werden sinds 395 beïnvloed door de grenslijn tussen de invloedssferen van Rome en Constantinopel. Zo bleef het oostelijke deel (Servië, Montenegro en Macedonië) overwegend orthodox en nam het het cyrillische alfabet aan en het westelijke deel (Slovenië, Kroatië), Dalmatië en Albanië werden katholiek en nam het Latijnse alfabet aan.

(Lees Verder)

Onafhankelijk
 Kosovo
 Landen die Kosovo erkennen als onafhankelijke staat
 Landen die Kosovo niet erkennen als onafhankelijke staat.

Op 17 februari 2008 riep Kosovo de onafhankelijkheid uit. Een deel van de internationale gemeenschap heeft Kosovo erkend, waaronder de Verenigde Staten, Nederland en België. Het grootste deel van de internationale gemeenschap erkent Kosovo echter (nog) niet. Costa Rica was het eerste land dat Kosovo officieel erkende als een onafhankelijke staat. Tot nog toe hebben 22 van de 27 EU-landen Kosovo erkend. (Lees Verder)

Politiek

Hashim Thaçi studeerde filosofie en geschiedenis aan de Universiteit van Pristina. Gedurende zijn studietijd was hij studentenleider tijdens de protesten die in 1989 uitbraken nadat Slobodan Milošević Kosovo de autonome status als Socialistische Autonome Provincie Kosovo afnam en terugbracht naar de status van Autonome Provincie Kosovo, zoals de Servische provincie deze ook had tot 1974.

In 1993 voegde Thaçi zich bij geëmigreerde Kosovaarse Albanezen in Zwitserland, waar hij postacademische studies in geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Universiteit Zürich volgde. Daar werd hij oprichter van de Volksbeweging van Kosovo (Albanees: Lëvizja Popullore e Kosovës), een Marxistisch-Leninistische Kosovo-nationalistische politieke partij.

(Lees Verder)


Uitgelicht, Artikelen en Gewenst

Uitgelicht artikel

De Drin (Albanees: Drini; Servisch: Дрим, Drim) is een rivier op de Balkan. Het is de voornaamste rivier van Albanië, die in het noordoosten van het land bij Kukës ontstaat uit de samenvloeiing van twee bronrivieren: de Witte Drin en de Zwarte Drin. De Zwarte Drin is de langste van beide. Het totale stroomgebied van de Drin meet 11.756 km².

De Witte Drin (Albanees: Drini i Bardhë; Servisch: Бели Дрим; Beli Drim) is 134 km lang, waarvan 19 km in Albanië. Ze ontspringt in Kosovo op de zuidelijke hellingen van de berg Žljeb ten noorden van de stad Peć. Het stroomgebied van de Witte Drin in Kosovo bedraagt 4360 km². De Witte Drin heeft een stroomgebied van 604 km².

De Zwarte Drin (Albanees: Drini i Zi; Macedonisch: Црн Дрим; Crn Drim) is 149 km lang, ontspringt uit het Meer van Ohrid bij Struga in Macedonië en loopt vervolgens in noordelijke richting. Na ongeveer 50 kilometer stroomt de rivier ten westen van Debar Albanië binnen. Lees verder…>


Afbeelding van de dag

Patriarchaatsklooster Peć


Etalage Artikelen

Gewenste artikelen (Voeg toe)

Dit kan beter (Bewerk)

Verwante portalen

Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul