Portaal:Polen/Uitgelicht/1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buste van Tamara Łempicka in Kielce (Polen)

Tamara de Lempicka, meisjesnaam Tamara Gorska (Warschau, 16 mei 1898 - Cuernavaca, Mexico, 18 maart 1980) was een Poolse art deco-schilderes.

De Lempicka werd geboren in een welvarende en vooraanstaande Poolse familie. Haar vader was advocaat, haar moeder een bekende society-dame. Bepalend voor haar artistieke ontwikkeling was een reis die ze reeds in 1911 maakte naar Italië en waar ze in contact kwam met de schilderkunst van de renaissance. Na de scheiding van haar ouders in 1912 ging ze naar een internaat in Lausanne. In 1916 huwde ze de advocaat Tadeusz Lempicki (1888-1951) en ging ze in Sint-Petersburg wonen. Na de Oktoberrevolutie (1917) vluchtten ze beiden naar Kopenhagen, waar ze in 1920 een dochter kregen, Kizette.

Omdat haar man geen werk kon vinden, begon De Lempicka vanaf die tijd te schilderen voor hun levensonderhoud. Ze opende een kunststudio en ging ook zelf in de leer bij Maurice Denis en André Lhote. Haar eerste succes had ze met haar deelname aan de internationale Parijse Exposition des arts decoratifs et industriels modernes in 1925, de eerste grote art deco-tentoonstelling. Binnen korte tijd groeide ze vervolgens uit tot een der meest gewilde schilderessen van haar tijd.