Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Sciencefiction. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (17)

Uitgelicht[brontekst bewerken]

Robert A. Heinlein signeert een boek tijdens de Worldcon van 1976

Robert Anson Heinlein (7 juli 19078 mei 1988) was een van de invloedrijkste Amerikaanse sciencefictionauteurs. Samen met Isaac Asimov en Arthur C. Clarke behoorde hij tot de 'grote drie' van de sciencefiction uit de 20e eeuw.

In zijn boeken kwam zijn heimwee naar en respect voor het militaire leven en de sterke leiderspersoon steeds naar voren. Ook de oud-Amerikaanse waarden van de "frontier" en het "Wilde Westen", en het personage van de onafhankelijke "selfmade" man die de staat niet nodig heeft en zelfs wantrouwt, komt in bijna al Heinleins verhalen voor.

Zijn boek Vreemdeling in een vreemd land behoort tot de invloedrijkste en meest controversiële sciencefictionboeken ooit geschreven. Het boek is in essentie een messias-verhaal. Een ander boek van Heinlein, Starship Troopers is eveneens zeer controversieel te noemen: het wordt door velen beschouwd als legerpropaganda. Het boek stelt individuele moed centraal en de oorlog van een federaal georganiseerde mensheid tegen spinachtige buitenaardsen die op een communistische manier georganiseerd zijn. (Lees verder)

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1
==Uitgelicht==
Dromen androïden van electrische schapen?

Philip Kindred Dick (16 december 19282 maart 1982) was een sciencefiction-auteur met cultstatus, vooral bekend omwille van een aantal korte verhalen die tot populaire films werden bewerkt.

Philip K. Dick was vrij paranoïde : hij wantrouwde de medemens. Later bleek dat hij leed aan epilepsie, wat een en ander in een ander daglicht plaatste. In 1974 reageerde hij slecht op een verdovend spuitje van de tandarts en werd gedurende lange tijd geplaagd door visioenen en perioden van waanzin en psychose. Op fanatieke wijze noteerde zijn vrouw zijn visioenen, wat resulteerde in 8000 bladzijden complete nonsens. Hij gebruikte een aantal elementen daarvan in zijn latere werk, waaronder Valis.

De thematiek van zijn werk is in vier groepen te verdelen. Ten eerste, wat maakt ons wie we zijn? Een tweede thema is de ontspoorde technologische vooruitgang, het derde thema is het paradoxale van de tijd en tot slot is er het thema van de geestesverruiming. (Lees verder)


[bewerk]

Week 2
==Uitgelicht==
2D voorstelling van een wormgat.

Een wormgat, ook bekend als een Einstein-Rosenbrug, is een hypothetische mogelijkheid binnen de ruimte-tijd. In de normale ruimte kan men tussen twee punten niet sneller reizen dan het licht, maar volgens de theorie van een wormgat bestaat er een "korte weg" in het universum. Via deze korte weg is het dan mogelijk om sneller dan het licht van één punt in de ruimte naar een ander punt in de ruimte te reizen. In sf komen vaak wormgaten voor om vreemde en onalledaagse situaties te scheppen en als handig transportmiddel.

Een wormgat zou tijdreizen mogelijk kunnen maken. Dit zou kunnen bereikt worden door één einde van het wormgat te versnellen ten opzichte van het andere einde, en deze twee eindes later terug bijeen te brengen. (Lees verder)


[bewerk]

Week 3
==Uitgelicht==
Met Aristoteles wordt afgerekend in de niet-Aristotelische logica van de algemene semantiek

Alfred Elton van Vogt (26 april 1912 - 26 januari 2000) was een van de grondleggers van de moderne sciencefiction.

In zijn boeken speelt psychologie een grote rol. Zijn roman 'Slan' (1940), waarin de hoofdrol vertolkt wordt door een jongetje dat opgejaagd wordt omdat hij over telepatische gaven beschikt, is hier een goed voorbeeld van.

De Nul-A-trilogie, (gebaseerd op het werk van Alfred Korzybski) is bijzonder omdat Van Vogt hierin een wereld omschrijft waarin niet-aristoteliaans gedacht wordt, in tegenstelling tot de onze. Het eerste en volgens kenners beste deel verscheen in 1945. (Lees verder)


[bewerk]

Week 4
==Uitgelicht==
Meestal draagt de slechte tweelingbroer een sik of een ringbaard.

Een evil twin is het concept in fictie (in het bijzonder sciencefiction en fantasy) waarbij iemand volkomen gelijk is aan een van de bekende personages, met uitzondering van een radicaal geïnverteerde moraliteit. Een nauw verwant concept is het spiegeluniversum (mirror universe) waar slechts slechte evenbeelden van de personages in het reguliere universum vertoeven. (en "goede evenbeelden" van slechte personages)

Een slechte tweelingbroer is een mannelijk slecht evenbeeld. De traditionele sik vind vermoedelijk zijn oorsprong in de aflevering Mirror, Mirror van de Originele Star-trekserie. In deze aflevering had Spock een evil twin of evil alternate in een parallel universum dat een sik droeg. (Lees verder)


[bewerk]

Week 5
==Uitgelicht==
Jules Verne (foto van Nadar omstreeks 1890)

Jules Verne (8 februari 182824 maart 1905) was een Frans schrijver, en pionier in het sciencefictiongenre. Hij beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd, maar later in een indrukwekkend aantal gevallen werkelijkheid werden.

Hij voorzag een reis naar de maan die iets meer dan 100 jaar later voor het eerst gerealiseerd werd tijdens het Apolloprogramma. Zo worden de maanreizigers van Jules Verne afgeschoten met behulp van een reusachtig kanon en niet gelanceerd met een raket. De maanreizigers landden ook niet op de maan, maar vlogen er omheen om vervolgens terug te keren.

Verder voorzag hij de langeafstandsreizen in luchtballonnen, hij voorzag de tochten van onderzeeboten onder het poolijs, etcetera. (Lees verder)


[bewerk]

Week 6
==Uitgelicht==
De menselijke evolutie, waarvan de oorsprong in de film duidelijk wordt

2001: A Space Odyssey is een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968, ontstaan uit een samenwerking tussen filmmaker Stanley Kubrick en schrijver/uitvinder Arthur C. Clarke. Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Clarke. Kubrick zocht contact met Clarke om samen de 'spreekwoordelijk goede' sciencefictionfilm te maken. Dit leverde een screenplay op, dat de basis vormde voor zowel het boek van Clarke als de film van Kubrick. Beide werken behandelen thema's als de menselijke evolutie, kunstmatige intelligentie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie.

Centraal in het verhaal staat een monoliet, die in de prehistorie de vonk van menselijke intelligentie overbrengt op de Neanderthalers en zo de menselijke evolutie in gang zet. In 1999 begint een zoektocht naar deze monoliet.

2001: A Space Odyssey werd in '68 gemengd ontvangen, maar wordt tegenwoordig beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt. Bij een poll onder critici voor het tijdschrift Sight & Sound eindigde hij bijvoorbeeld in de top tien. 2001 kreeg vier Oscarnominaties en won die voor beste visuele effecten. In 1991 werd de film door de United States Library of Congress geplaatst in de National Film Registry. (Lees verder)

[bewerk]

Week 7
==Uitgelicht==
Duin

Frank Herbert (8 oktober 192011 februari 1986) was een Amerikaans sciencefictionschrijver. Hij is een van de belangrijkste sciencefiction-auteurs na 1950. Hij schreef een twintigtal romans en een veertigtal verhalen, maar is voornamelijk bekend van zijn zesdelige epos Dune (Duin).

Voor Duin heeft hij een Nebula Award (1965) en een Hugo Award (1966) ontvangen. Het verhaal sluit aan bij zijn interesse in de ecologie en de psychologie, vanwege de locatie en de uitwerking van de personages. (Lees verder)


[bewerk]

Week 8
==Uitgelicht==
Bij de oude Grieken veranderde de god Zeus vaak zijn gedaante, zo verleidde hij Europa toen hij zich als stier vermomd had.

Een gedaanteverwisseling of gedaanteverandering is een verandering van lichaam, of in het algemeen van vorm. Andere woorden voor gedaantewisseling zijn metamorfose of transfiguratie.

Een gedaantewisseling van een mens naar een dier, of van een mens naar een ander mens is wetenschappelijk gezien niet mogelijk. Het is echter een populair thema in mythes, sciencefiction en fantasy. Bijna elke cultuur op de wereld kent wel een mythe over gedaanteverwisseling, en bijna elk veel voorkomend dier heeft wel een mythe om zich heen die over gedaanteverwisseling gaat.

Angstwekkende schepsels die van gedaante verwisselen in mythen en legendes zijn de weerwolf en de vampier. Op de Caraïben kent men de zombie, een dode die tot leven wordt gewekt aan allerlei kwaad aanricht.

In de film Spider-Man verandert de hoofdpersoon zich in iemand die als een spin draden kan maken, en daardoor zich spectaculair verplaatst door de wereld. Dit vermogen is ontstaan door de beet van een gemuteerde spin.(Lees verder)


[bewerk]

Week 9
==Uitgelicht==
Larry Niven
Laurence van Cott Niven (Los Angeles, Californië, 30 april, 1938) is een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyschrijver. Zijn bekendste werk is Ringwereld (1970), waarmee hij de Hugo, Nebula en Locus Awards won.

Niven heeft vanaf 1964, toen hij debuteerde met het verhaal The Coldest Place, vele SF-romans en kortverhalen geschreven. Met Neutron Star (1967), Inconstant Moon (1972) en The Hole Man (1975) won hij de Hugo voor het beste korte verhaal en met The Borderland of Sol in 1976 de Hugo voor beste novelette. The Integral Trees bracht Niven zijn tweede Locus voor beste SF roman.

Veel verhalen van Niven spelen in zijn universum van de Bekende Ruimte, waarin de mensheid de zonnestelsels in een straal van ongeveer 60 lichtjaar rondom onze zon deelt met een tiental buitenaardse soorten. Ook de Ringwereld-trilogie speelt zich af in dit universum. (Lees verder)

[bewerk]

Week 10
==Uitgelicht==
Neutronenster

Neutronium is een vaak verkeerd gebruikte term voor een extreem dichte vorm van materie, die gevonden kan worden in de kern van een neutronenster. De term wordt niet aanvaard in wetenschappelijke kringen, maar is in het algemeen taalgebruik geslopen langs een omweg van de sciencefiction.

Wanneer een enorme ster een ijzeren kern begint te produceren, en wanneer de massa van die kern groot genoeg is, zal de ster ineenstorten en een supernova veroorzaken. Wanneer de kern echter ineenstort zal de dichtheid en druk op de kern zo groot worden dat de elektronenschillen van de atomen op de tienduizendmaal kleinere atoomkern vallen, waar ze zich combineren met protonen om neutronen te vormen.

Het is echter helemaal niet zeker dat het binnenste van een neutronenster een zee van neutronen is. Het is best mogelijk dat dit binnenste meer een zee van vrije quarks is. (Lees verder)


[bewerk]

Week 11
==Uitgelicht==
Jack Vance

John Holbrook (Jack) Vance (geboren in 1916 te San Francisco) is een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyauteur met een zeer omvangrijk oeuvre dat meer dan 50 boeken en ongeveer 100 korte verhalen omvat. Zijn vroegere werken missen echte diepgang, maar in de rijpere elementen van zijn oeuvre toont hij zich een literair meester.

Het meest opvallende kenmerk van het werk van Vance is zijn bijzonder taalgebruik. Hij is een meester in de subtiele weglating, en zijn suggestieve schrijftrant is fenomenaal. Voor het geestesoog van de lezer ontrolt zich het decor van de vertelling.

Opvallende elementen uit het werk van Vance zijn combinaties van omstandigheden die gevoelsmatig tegenstrijdig zijn. Zo worden samenlevingen beschreven waar uiterst primitieve transportmiddelen (zoals karavanen met last- en trekdieren voor vervoer over land, vlotten op rivieren en zeilschepen voor zeereizen) of communicatiemiddelen (van geen tot lichtreflecterende spiegels) gemeengoed zijn, maar waar tegelijkertijd intergalactisch verkeer mogelijk is. Veelal bestaat zo'n samenleving uit een (kleine ) boven- en een (grote) onderklasse. (Lees verder)


[bewerk]

Week 12
==Uitgelicht==
De reis naar dit sterrenstelsel duurt met de lichtsnelheid meer dan 60 miljoen jaar.

Sneller dan licht (Faster Than Light, FTL) is het transport van informatie of materie met een snelheid groter dan de lichtsnelheid. Dit concept komt veel voor in sciencefiction, maar wordt in het algemeen als onwaarschijnlijk beschouwd door de wetenschap, vanwege de speciale relativiteitstheorie. Volgens de theoretische natuurkunde zijn er echter in principe mogelijkheden om FTL te bereiken.

Volgens de theorie van Einstein is het niet mogelijk dat een voorwerp (of informatie) een snelheid heeft die hoger is dan de lichtsnelheid, 299.792.458 m/s. Er bestaan verscheidene theorieën over het omzeilen van de beperkingen van de lichtsnelheid. De meeste methoden zijn gebaseerd op het buigen van ruimte, dan wel het gebruikmaken van bestaande buigingen in (tijd)ruimte. Enkele sneller-dan-licht technieken/apparaten zijn: (Lees verder)


[bewerk]

Week 13
==Uitgelicht==
Ursula Le Guin in 2004

Ursula K. Le Guin, geboren als Ursula Kroeber in Berkeley, Californië op 21 oktober 1929 is een Amerikaanse schrijfster van sciencefiction- en fantasy-boeken. Haar oeuvre omvat (2003) 19 romans en 9 collecties korte verhalen.

Thema's die in haar werk een rol spelen zijn vaak feministisch, psychologisch, sociologisch of anarchistisch van aard.

Bekende boeken van haar hand zijn onder andere de Aardzee-serie, Duisters linkerhand (The Left Hand of Darkness) en De ontheemde (The Dispossessed). Ze heeft een groot aantal prijzen gewonnen, waaronder vijf Hugo Awards en vier Nebula Awards, de twee bekendste onderscheidingen voor sciencefiction. (Lees verder)


[bewerk]

Week 14
==Uitgelicht==
Het antwoord op het Leven, het Universum, en Alles

Het Transgalactisch Liftershandboek (Engels: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) is een komisch sciencefictionfranchise bedacht door Douglas Adams. Het begon als een radiohoorspel van 12 afleveringen ('fits'), voor het eerst uitgezonden in 1978 door BBC Radio, daarna door de BBC World Service. Daarna volgden onder andere een televisieserie, een vijfdelige boekenserie, en een film.

De franchise draait om Arthur Dent, een man die nadat de aarde wordt vernietigd om plaats te maken voor een hyperspace-snelweg door zijn buitenaardse vriend Ford Prefect wordt meegenomen op zwerftocht door het heelal. Hierbij maken ze gebruik van een speciaal intergalactisch handboek voor lifters. Onderweg komen ze de vreemdste situaties en personages tegen.

Een centraal punt in de franchise is de zoektocht naar de ultieme vraag die hoort bij het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles. Dit antwoord luidt 42, en is gevonden door supercomputer Deep Thought. Men heeft echter verzuimd om de vraag correct te stellen, zodat men niet weet wat men aanmoet met het antwoord "42". (Lees verder)


[bewerk]

Week 15
==Uitgelicht==
Stanisław Lem.

Stanisław Lem (Lwów, Polen (thans Lviv, Oekraïne), 12 september 1921Kraków, 27 maart 2006) was een Poolse schrijver van satire, filosofische boeken en sciencefiction. Zijn boeken zijn in 40 talen vertaald en er zijn meer dan 27 miljoen exemplaren van verkocht.

Lem schreef voornamelijk over het contact tussen menselijke wezens en buitenaardse beschavingen, en over de technologische toekomst van de mensheid. Dat laatste onderwerp impliceerde omvatte ideale en utopische samenlevingen, en het probleem van het menselijk bestaan in een wereld waar weinig te doen is als gevolg van de technologische ontwikkeling. Zijn buitenaardse samenlevingen worden onder meer gevormd door zwermen mechanische vliegen (in De onoverwinnelijke) en een intelligente oceaan (in Solaris). Lem is een voorstander van de moderne westerse beschaving, en hoewel hij een groot deel van zijn leven doorbracht in communistisch Polen met de ideologische censuur die daarbij hoorde, bevat zijn werk scherpe kritiek op collectivistische samenlevingen. (Lees verder)


[bewerk]

Week 16
==Uitgelicht==
Yoko Tsuno is pilote

Yoko Tsuno is de naam van een fictief persoon uit het gelijknamige stripverhaal getekend door Roger Leloup. De reeks gaat over de belevenissen van een Japanse vrouw of - zoals zij zelf zegt - een Aziatische Europeaan, aangezien ze gekneld zit tussen de twee culturen. Yoko beleeft als elektrotechnisch ingenieur zowel wereldlijke als interwereldlijke avonturen, waarbij ze zelfs al in haar eerste avontuur contact maakt met de buitenaardse Vineanen. Ook in het eerste deel ontmoet Yoko haar toekomstige kameraden: Paul, Ben en de Vineaanse Khany.

Yoko's verhalen worden gekenmerkt door een mix van vriendschap, liefde, realiteit en moderne techniek met sciencefiction-elementen zoals ruimte- en tijdreizen. (Lees verder)


[bewerk]

Week 17
==Uitgelicht==
Robert A. Heinlein signeert een boek tijdens de Worldcon van 1976

Robert Anson Heinlein (7 juli 19078 mei 1988) was een van de invloedrijkste Amerikaanse sciencefictionauteurs. Samen met Isaac Asimov en Arthur C. Clarke behoorde hij tot de 'grote drie' van de sciencefiction uit de 20e eeuw.

In zijn boeken kwam zijn heimwee naar en respect voor het militaire leven en de sterke leiderspersoon steeds naar voren. Ook de oud-Amerikaanse waarden van de "frontier" en het "Wilde Westen", en het personage van de onafhankelijke "selfmade" man die de staat niet nodig heeft en zelfs wantrouwt, komt in bijna al Heinleins verhalen voor.

Zijn boek Vreemdeling in een vreemd land behoort tot de invloedrijkste en meest controversiële sciencefictionboeken ooit geschreven. Het boek is in essentie een messias-verhaal. Een ander boek van Heinlein, Starship Troopers is eveneens zeer controversieel te noemen: het wordt door velen beschouwd als legerpropaganda. Het boek stelt individuele moed centraal en de oorlog van een federaal georganiseerde mensheid tegen spinachtige buitenaardsen die op een communistische manier georganiseerd zijn. (Lees verder)


[bewerk]

Week 18
==Uitgelicht==
Marsmannen
Kleine Groene Mannetjes zijn de stereotiepe buitenaardse wezens weergegeven als mensachtige schepsels met een groene huid en een antenne op hun hoofd. Het begrip wordt in het algemeen gebruikt om scepsis tegenover de mogelijkheid van buitenaardse intelligentie met enige spot uit te drukken. In dat kader is een tweede gebruik van het begrip, nl. als universele zondebok niet geheel terecht (Dat hebben de kleine groene mannetjes gedaan).

Het begrip is een directe vertaling van het Amerikaanse Little Green Men. In de jaren '50 van de 20e eeuw werden zij 'populair' in het kader van de vele waarnemingen van vliegende schotels.

Little Green Men worden al in de eerste helft van de twintigste eeuw gebruikt om Marsmannetjes mee aan te duiden maar hun historie gaat verder terug in de tijd. Nog voor het concept van buitenaards leven algemene bekendheid kreeg, kwamen de Kleine Groene Mannetjes voor in de gedaante van bovennatuurlijke, mythische of verzonnen figuren. Lange tijd kon de gedachte aan deze wezens die weliswaar leken op mensen maar verder in alles zo volledig verschillend waren, nog hele horden angst inboezemen. (Lees verder)


[bewerk]

Week 19
==Uitgelicht==
Hoe overleef ik een kernoorlog?

Felix Thijssen is een Nederlandse schrijver van kinder-, sciencefiction- en spannende boeken. Ook schreef hij diverse scenario's voor speelfilms en televisieseries.

Tussen 1971 en 1979 schreef hij zo'n vijftien sciencefictionboeken, waaronder de achtdelige serie over ruimteverkenner Mark Stevens en vier boeken over Arne Nay Sterzon. Felix Thijssen was de eerste Nederlandse schrijver die hier succes had met dit genre. Ook vertaalde hij romans van de bekende sciencefictionschrijver John Wyndham.

In deze tijd schreef hij verder onder het pseudoniem Ruard Lanser over de avonturen van Rob Staalman, de westerns met Vince Robbers en thrillers met Sander Wolf. In 1981 schreef hij het non-fictie boek Gids om te overleven. Dit boek werd in 1984, nadat de film The Day After uitkwam, opnieuw uitgebracht onder de naam The Day After: Hoe overleef ik een kernoorlog. (Lees verder)


[bewerk]

Week 20
==Uitgelicht==
Hugo Award.

De Hugo Award is een prijs die sinds 1953 elk jaar uitgereikt wordt voor de beste sciencefiction- of fantasyverhalen van het afgelopen jaar. Daarnaast worden er prijzen voor gerelateerde prestaties zoals sciencefictionkunst vergeven. De prijscategorieën zijn in de loop van de jaren veranderd, omdat het fenomeen sciencefiction zelf een aanzienlijke evolutie heeft doorgemaakt.

Oorspronkelijk heette de prijs de Annual Science Fiction Achievement Award, met "Hugo Award" als de onofficiële, maar beter bekende naam. Sinds 1993 is de bijnaam verheven tot officiële aanduiding. (Lees verder)


[bewerk]

Week 21
== Uitgelicht ==
Dr. Isaac Asimov in 1965

Isaac Asimov (Petrovitsji, 2 januari 1920New York, 6 april 1992) was een Amerikaans schrijver en biochemicus. Hij was een zeer succesvol en vruchtbaar auteur van sciencefiction (SF) en van populairwetenschappelijke boeken voor het grote publiek. Hij behoort samen met Arthur C. Clarke en Robert Heinlein tot de 'Grote Drie' van de SF in de vorige eeuw.

Asimov begon verhalen te publiceren in sciencefictiontijdschriften in 1939. Zijn bekendste werk is een trilogie van romans, De Foundation (Foundation), De Foundation en het Imperium (Foundation and Empire), en De Tweede Foundation (Second Foundation) (1951-53). Het tweede thema waar Asimov bekend mee werd, waren zijn robotverhalen. In zijn verzameling korte verhalen Ik, Robot (I, Robot) (1950), ontwikkelde hij een aantal gedragsregels die de robots uit zijn verhalen behoorden te volgen. Daarnaast bedacht hij het positronisch brein van de robot. Beide concepten hebben grote invloed gehad op andere sciencefictionschrijvers. In De totale robot (1984) (The Complete Robot (1982)) werden alle robotverhalen gebundeld. (Lees verder)


[bewerk]

Week 22
==Uitgelicht==
Landsatfoto van het huidige Tokio

Akira (Japans:アキラ) is een cyberpunkmanga gemaakt door Katsuhiro Otomo. In 1988 is van de manga een anime gemaakt, ook onder de naam Akira. De manga werd voor het eerst gepubliceerd in 1982 in het Japanse Young Magazine en werd in juli 1990 afgerond.

Het verhaal vindt plaats in de fictieve stad Neo-Tokyo in het jaar 2019. Een nieuw type bom, wiens ontploffing de start was van Wereldoorlog III, verwoestte de stad Tokio in 1989. De protagonist van het verhaal is Tetsuo Shima. Hoewel er niet echt één rol de meest prominente is, is Tetsuo de leidraad door het verhaal - Tetsuo's verhaal fungeert als link voor de verhalen van alle andere karakters. Het zijn tevens Tetsuo's handelingen en situatie die het verhaal doen beginnen en ontwikkelen. (Lees verder)


[bewerk]

Week 23
==Uitgelicht==
Stephen Hawking bij NASA StarChild

Stephen Hawking (Oxford, 8 januari 1942Cambridge, 14 maart 2018) was een Brits natuurkundige. Ondanks een progressieve neurologische aandoening waardoor hij rolstoelgebonden is en slechts via een spraakcomputer kan communiceren, heeft hij zich bewezen als een vooraanstaand theoretisch natuurkundige.

Hawking verleende zijn medewerking aan diverse scinecefictionseries. Hij was te zien in Star Trek: The Next Generation in een korte rol als hologram van zichzelf. In Futurama en Dexter's Lab verschijnt hij als tekenfilmfiguur.

Hij is het meest bekend vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Bij het grote publiek is Hawking, behalve door zijn handicap, vooral bekend geworden door A Brief History of Time, een bestseller waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschrijft. (Lees verder)

[bewerk]

Week 24
==Uitgelicht==
Het transportvoertuig van de politie, een spinner

Blade Runner is een sciencefictionfilm uit 1982, geregisseerd door Ridley Scott. Het verhaal is losjes gebaseerd op Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick. De hoofdrol wordt vertolkt door Harrison Ford.

In Blade Runner zijn enkele van de karakteristieke elementen van de film noir vermengd met die van de science-fictionfilm, in een genre dat later bekend zou worden als tech noir.

De film deed het matig in de Amerikaanse bioscopen, maar was een groot succes in het buitenland en kreeg een cultstatus. (Lees verder)


[bewerk]

Week 25
==Uitgelicht==
Nancy Kress (midden), met Delia Sherman (links) en Ellen Datlow (rechts).

Nancy Kress (Buffalo, New York, Verenigde Staten - 20 januari 1948) is een sciencefictionschrijfster. Kress begon met schrijven in 1976, maar werd pas echt bekend na de publicatie van de novelle Beggars in Spain waarmee ze in 1990 de Hugo en Nebula Awards won. In 1985 kreeg ze al een Nebula voor het kort verhaal Out of All Them Bright Stars en in 1997 verdiende ze er nog een met de novelette The Flowers of Aulit Prison. Met de roman Probability Space behaalde ze in 2003 de John W. Campbell Memorial Award.

Ze schrijft meestal verhalen in de nabije toekomst, waarin de techniek realistisch is en plausibel aansluit op het heden. Genetische manipulatie is een terugkerend thema, evenals in mindere mate kunstmatige intelligentie. Ze neemt een middenpositie in tussen harde sciencefiction en de zachtere variant. (Lees verder)


[bewerk]

Week 26
==Uitgelicht==
Geschatte hoeveelheden donkere materie en energie in het heelal

Donkere energie is een nog onbekende vorm van energie in het heelal die verantwoordelijk is voor de versnelling van de uitdijing van het universum. Donkere energie is overal en gelijkmatig verdeeld in het heelal. Het gedraagt zich alsof het een negatieve zwaartekracht uitoefent.

Nauwkeurige analyses van de gegevens van de WMAP in maart 2003 brachten aan het licht dat de dichtheid van het heelal voor 73 % bestaat uit donkere energie. Slechts 4% bestaat uit gewone (baryonische) materie, de 23 % rest wordt verklaard door donkere materie. (Lees verder)


[bewerk]

Week 27
==Uitgelicht==
Vernor Vinge op een symposium te Washington D.C., mei 2006

Vernor Steffen Vinge (2 oktober 1944) is een Amerikaanse wiskundige en informaticus. Hij is echter vooral bekend als sciencefictionschrijver, door de romans A Fire Upon the Deep en A Deepness in the Sky waarmee hij de Hugo Award won en voor zijn essay uit 1993 over de technologische singulariteit. In dit essay beargumenteert Vinge dat de exponentiële groei van wetenschap en technologie voor 2030 zal leiden tot de creatie van entiteiten met een intelligentie die groter is dan die van de mens.

Vinge publiceerde zijn eerste korte verhaal Bookworm, Run! in 1965 in het tijdschrift Analog Science Fiction. In 1981 werd hij bekend met zijn novelle True Names, wat een van de eerste verhalen was waarin het concept cyberspace uitgebreid werd behandeld. Later zou dit thema centraal staan in verhalen van William Gibson, Neal Stephenson en anderen (met name in het genre cyberpunk). (Lees verder)


[bewerk]

Week 28
==Uitgelicht==

Een Bussard-collector (Engels: Bussard Ramjet, Ramscoop) is een fictief aandrijvingssysteem voor snelle interstellaire ruimtereizen, dat in 1960 bedacht werd door de Amerikaans natuurkundige Robert W. Bussard. Een Bussard-collector gebruikt een krachtig magnetisch veld (de "scoop" of "schep") waarmee waterstof uit het Interstellair medium opgevangen en samengedrukt wordt. Dit waterstof wordt dan gebruikt als brandstof voor kernfusie, waarna de reactiematerie versneld wordt uitgestoten door een plasma- of ionen-raketmotor (ooit kan misschien zelfs een materie-antimaterie-motor worden gebruikt).

Omdat bij de Bussard-collector de brandstof in de ruimte wordt gewonnen, zou men met dit type aandrijving in principe oneindig kunnen versnellen tot bijna de lichtsnelheid, waarmee dit een zeer effectieve aandrijvingsvorm zou zijn. Toch zijn er ook bezwaren: het verzamelen van waterstof zorgt voor vertraging, die bij hoge snelheden de versnelling afremt en uiteindelijk zelfs helemaal opheft. Ook moet de fusiereactor op een manier werken waardoor de deeltjes niet teveel worden afgeremd. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een effectief werkende Bussard-collector te bouwen. (Lees verder)


[bewerk]

Week 29
==Uitgelicht==
Darkover en haar manen

Marion Eleanor Zimmer Bradley (Albany (New York), 3 juni 1930 - Berkeley (Californië), 25 september 1999) was een Amerikaans auteur van grotendeels feministische sciencefiction en -fantasyromans zoals de Darkover- en Nevelen van Avalon-reeksen. Ze was voorvechtster van gelijkheid in het schrijversvak. In 2000 ontving zij de World Fantasy Award voor haar gehele oeuvre.

Zij creëerde de planeet Darkover als de setting voor haar eigen sciencefictionserie. De reeks verhaalt over een verloren kolonie van de Aarde, waar paranormale krachten zich hoog hebben ontwikkeld. Waarschijnlijk is haar bekendste enkele werk de fantasyroman Nevelen van Avalon (in 2001 verfilmd als The Mists of Avalon); de legende van Camelot gezien vanuit het standpunt van Guinevere en Morgana. Hiervoor ontving ze in 1984 de Locus Award. Het boek groeide later uit tot een serie. (Lees verder)


[bewerk]

Week 30
==Uitgelicht==
In Galactica 1980 bereikt de vloot de Aarde en bezoekt de bemanning Noord-Amerika.

De Battlestar Galactica is een fictief ruimtevaartuig uit de Battlestar Galactica-televisieseries uit 1978 en 1980. Vanaf 2003 is er een nieuwe Galactica-televisieserie uitgebracht, maar daarin komt een compleet ander ruimteschip voor. De Galactica is een zogenaamd basisschip: dat wil zeggen een schip dat als thuisbasis dient voor andere, kleinere ruimteschepen. (Te vergelijken met een vliegtuigmoederschip) Het schip is ongeveer 1265 meter lang.

De Galactica was een van de vijf Columbia-klasse Battlestars die door de 12 koloniën naar de Star Kobol werden gestuurd om een vredesverdrag met het Cylonrijk te tekenen. Door verraad van de Cylons werden de 12 koloniën en vier van de vijf battlestars vernietigd. Alleen de Galactica kon vluchten. Samen met schepen vol vluchtelingen uit de 12 koloniën ging de Galactica op zoek naar een verre kolonie: de Aarde. (Lees verder)


[bewerk]

Week 31
==Uitgelicht==
Starship Enterprise

Star Trek was oorspronkelijk een door Gene Roddenberry bedachte Amerikaanse sciencefiction-televisieserie die tussen 1966 tot 1969 werd uitgezonden. Uiteindelijk groeide het Star Trekuniversum uit tot een succesvolle media-franchise met vijf televisieseries, een animatieserie, speelfilms, computerspellen en andere media. Er worden over de hele wereld regelmatig Star Trekconventies georganiseerd voor de 'trekkies'), waar vaak acteurs uit de series te gast zijn.

In Star Trek heeft een verenigde Aarde de meeste wereldproblemen opgelost: vervuiling, honger, armoede en conflicten tussen mensen onderling behoren grotendeels tot het verleden. De mensheid heeft met buitenaardse volken, in het Melkwegstelsel een overkoepelende organisatie van werelden opgericht: de Verenigde Federatie van Planeten. De verhalen in de diverse Star Trekmedia volgen vooral de officieren en burgers in dienst van Starfleet, de militaire onderzoeksinstelling van de Federatie die met haar ruimtevloot vooral diplomatieke en onderzoeksmissies uitvoert en tevens de krijgsmacht vormt. (Lees verder)


[bewerk]

Week 32
==Uitgelicht==
Een standbeeld van een driepoot

The War of the Worlds (Nederlands: Oorlog der Werelden) is een sciencefictionroman geschreven door Herbert George Wells in 1898. Het is een van zijn bekendste werken.

Het verhaal gaat over een invasie van aliens van de planeet Mars in het Verenigd Koninkrijk van eind 19e, begin 20e eeuw. Deze invasie wordt gevolgd door de ogen van een niet bij naam genoemde verteller. Vooral bekend zijn de driepoten die de aliens gebruiken. Deze kunnen worden gezien als een van de eerste vormen van mecha in fictie.

Het boek is een paar maal verfilmd en diende verder als inspiratie voor een hoorspel uit 1938. Dit hoorspel is beroemd en berucht vanwege de paniek die ontstond tijdens de eerste uitzending. (Lees verder)


[bewerk]

Week 33
==Uitgelicht==
De De Lorean tijdmachine uit de Back to the Future-trilogie.

Met tijdreizen doelt men meestal op het terugreizen in de tijd, doorgaans met behulp van een tijdmachine. Het is een veel voorkomend thema in sciencefiction.

Bij de huidige stand van kennis van de wetenschap is nog niet aantoonbaar gebleken of tijdreien al of niet mogelijk is. Het is echter bijzonder aantrekkelijk voor veel mensen met creatieve beroepen om te filosoferen over terugreizen in de tijd. Bekende werken waarin tijdreizen centraal staat is het boek De Tijdmachine (The Time Machine) van H.G. Wells, en de filmtrilogie Back to the Future. Een thema verwant aan tijdreizen is alternatieve geschiedenis (die soms ontstaat omdat een tijdreiziger iets veranderd aan het verleden).


[bewerk]

Week 34
==Uitgelicht==
Jabba de Hutt

Star Wars is een sciencefiction space opera-franchise bedacht door George Lucas. De franchise begon als een filmtrilogie uitgebracht tussen 1977 en 1983. Deze reeks werd later uitgebreid met een tweede filmtrilogie die verscheen tussen 1999 en 2005. Verder telt de franchise een aantal animatieseries, een animatiefilm en een groot aantal boeken en (computer)spellen.

De films spelen zich af in een fictief sterrenstelsel. In de originele filmtrilogie draait alles om de strijd van een groep rebellen tegen het kwaadaardige Galactische Keizerrijk dat over dit melkwegstelsel heerst. Centraal staat Luke Skywalker, die probeert een Jedi (een beschermer van de oude republiek, die bestond voor de komst van het keizerrijk) te worden. De tweede filmtrilogie dient als prequel op de eerste, en toont hoe het galactische keizerrijk ontstond en de Jedi werden verslagen. Centraal in deze trilogie staat Anakin Skywalker, de vader van Luke die door invloed van het kwaad verandert in Darth Vader. (Lees verder)


[bewerk]

Week 35
==Uitgelicht==
Herbert George Wells

Herbert George Wells, vaak afgekort tot H. G. Wells, ws een Brits schrijver die vooral bekend is door zijn sciencefictionverhalen en –romans. Tot zijn bekendste werken horen The War of the Worlds (Oorlog der Werelden), The Invisible Man (De Onzichtbare Man) en The Time Machine (De Tijdmachine).

Wells schreef veelal over (voor zijn tijd) futuristische zaken. Wel bleek hij in sommige gevallen een vooruitziende blik te hebben. zo schreef hij al in 1914 over de atoombom en voorspelde hij dat de auto en trein zouden leiden tot een trek vanuit de grote steden naar de voorsteden.


[bewerk]

Week 36
==Uitgelicht==
De confrontaties in militaire sciencefiction spelen zich vaak in de ruimte af.

Militaire sciencefiction is een subgenre van sciencefiction dat zich concentreert op interplanetaire of interstellaire conflicten in een militaristische maatschappij. Het leger, de militaire tactieken en de wapentechnologieën vormen een belangrijk deel van het verhaal en worden vaak uitgebreid behandeld.

Hoewel The War of the Worlds van H.G. Wells uit 1898 al militaire elementen bevat, wordt meestal E.E. "Doc" Smith met zijn Lensman-reeks (1934-1950) aangewezen als eerste schrijver in het militaire sciencefictiongenre. (Lees verder)


[bewerk]

Week 37
==Uitgelicht==
Een Melkweg Stargate

Stargate is de naam van een sciencefiction-franchise bestaande uit drie tv-series, een animatieserie, een speelfilm en een aantal televisiefilms.

De franchise draait om de gelijknamige fictieve poorten waarmee men door het universum kan reizen. Deze poorten vormen gezamenlijk een groot netwerk dat de gehele melkweg doorkruist. Tussen twee van deze poorten kan een wormgat worden geopend waarmee men in een paar tellen van de ene planeet naar de andere kan reizen.

De series spelen zich af in de huidige tijd, en niet zoals bijvoorbeeld Star Trek in de toekomst. Oude religies, met name de Egypische, spelen een grote rol in de franchise. In het Stargate universum zijn de meeste Aardse mythologieën gebaseerd op buitenaardse wezens die in het verleden de aarde bezochten en zich daar voordeden als goden.

De franchise is in handen van MGM en is 14 jaar na zijn creatie nog altijd succesvol. (Lees verder)


[bewerk]

Week 38
==Uitgelicht==
Amazing Stories-uitgave uit 1928

De Geschiedenis van sciencefiction is doorgaans lastig te beschrijven daar het sciencefictiongenre geen vast omlijnd gebied is. Een vrij algemeen erkende definitie is dat sciencefiction beschrijft hoe een veronderstelde werkelijkheid met (min of meer) wetenschappelijke theorieën mogelijk wordt.

Een beginpunt van het sciencefictiongenre is moeilijk te bepalen. De Amerikaanse schrijver Lester del Rey heeft beweerd dat het Gilgamesh epos het eerste sciencefiction-verhaal was. Ook het verhaal van Icarus uit de Griekse mythologie wordt vaak als sciencefiction beschouwd. William Shakespeare's The Tempest (De storm) uit 1611 wordt vaak gezien als het eerste "mad scientist"-verhaal en dit toneelstuk werd eeuwen later als basis voor de sciencefictionfilm Forbidden Planet gebruikt.

De term sciencefiction werd bedacht door uitgever Hugo Gernsback. In 1926 bracht deze het pulpblad Amazing Stories uit, dat specifiek op sciencefictionverhalen was gericht. Het hierin opgenomen verhalengenre werd Scientification genoemd. Enkele jaren later, in 1929, gebruikte hij in Science Wonder Stories, een ander blad van hem, voor het eerst de term Science Fiction. (Lees verder)


[bewerk]

Week 39
==Uitgelicht==
Le voyage dans la lune is een stomme film van Georges Méliès uit 1902.

De geschiedenis van de sciencefictionfilm loopt grotendeels gelijk met de geschiedenis van de cinematografie. Al in 1895 werd in Frankrijk een korte sciencefictionfilm gemaakt en tot 1930 kwamen de meeste films in dit genre uit Europa. Pas sinds de jaren 60 wordt het sciencefiction-filmgenre serieus genomen als volwaardig filmgenre en vanaf de jaren 70 zijn films in dit genre vaak ook financieel succesvol.

De eerste bekende sciencefictionfilm stamt uit 1895 en heet Charcuterie Méchanique. Het is een korte film van de Fransman Louis Lumière, waarin een automatische machine een varken omzet in spek en worstjes. Een ander bekend vroeg voorbeeld is de film Le voyage dans la lune, geïnspireerd op het boek Van de aarde naar de maan van Jules Verne.

Na decennia lang op safe te hebben gespeeld, begon Hollywood in de jaren 60 eindelijk intelligente, volwassen sciencefictionfilms te maken, waarvan het zwartgallig-satirische Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb en 2001: A Space Odyssey de meest opvallende exponenten zijn. Andere opvallende films uit deze periode zijn de Franse neo noir-film Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution, het Britse Fahrenheit 451 en het uitbundige, campy Barbarella met z'n psychedelische vormgeving. Ook de Britse SF-televisieserie Doctor Who en de Amerikaanse serie Star Trek stammen uit de jaren 60. (Lees verder)


[bewerk]

Week 40
==Uitgelicht==
De wereld in 1964 zoals beschreven in de roman Fatherland van Robert Harris, waarin Adolf Hitler de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen

Alternatieve geschiedenis of alternatieve geschiedschrijving is een subgenre van speculatieve fictie (volgens sommigen van sciencefiction) dat zich afspeelt in een wereld waarin de geschiedenis net anders is verlopen dan de werkelijke geschiedenis zoals wij die kennen. De meeste verhalen in deze rubriek worden geplaatst in een feitelijke historische context, maar gaan over sociale, geopolitieke en industriële omstandigheden die zich anders of in een ander tempo hebben ontwikkeld. Hoewel in zekere mate alle fictie als alternatieve geschiedenis kan worden opgevat, bestaat dit genre uit fictie waarin een historische verandering plaatsvindt waardoor de geschiedenis afwijkt van die van ons. Bekende voorbeelden van alternatieve geschiedenis zijn: hoe zou de wereld eruit zien als de nazi's de Tweede Wereldoorlog gewonnen hadden of wat als het Romeinse Rijk niet gevallen was. (Lees verder)


[bewerk]

Week 41
==Uitgelicht==
Arnold Schwarzenegger: de T-800.

Terminator is de naam van een mediafranchise bestaande uit een reeks sciencefictionfilms, een televisieserie, boeken en computerspellen. De franchise begon in 1984 met de film The Terminator.

De franchise draait om een post-apocalyptische toekomst, waarin een zelfdenkend computersysteem genaamd Skynet de macht heeft gegrepen op aarde. Dit computernetwerk probeert nu de mensheid uit te roeien met behulp van geavanceerde robots/cyborgs genaamd Terminators. De bekendste van deze Terminators is de T-800, gespeeld door Arnold Schwarzenegger.

De franchise telt momenteel vier films, een televisieserie, en spin-off media zoals strips.

(Lees verder)


[bewerk]

Week 42
==Uitgelicht==
Gerry Anderson

De Thunderbirds is een Britse sciencefiction/supermarionationserie, gemaakt in de jaren 60 door Gerry Anderson en zijn vrouw Sylvia. De titelmelodie is van componist Barry Gray.

De serie speelt zich af in de 21e eeuw. Het verhaal draait om de organisatie International Rescue, een organisatie die als doel heeft rampen te bestrijden met geavanceerde machines en apparatuur. Deze organisatie wordt geheel gerund door de familie Tracy, die bestaat uit de miljonair en voormalige astronaut Jeff Tracy en diens vijf zonen: Scott, Virgil, Alan, Gordon en John. Andere mensen die betrokken zijn bij de organisatie zijn de wetenschapper Brains, huishouder Kyrano, diens dochter Tin-Tin, Lady Penelope Creighton-Ward, en haar butler/chauffeur Aloysius "Nosey" Parker.

De serie bestaat uit 32 afleveringen van ongeveer 50 minuten, en twee films: Thunderbirds Are Go & Thunderbird 6. Daarnaast verscheen in 2004 de live-actionfilm Thunderbirds. (Lees verder)


[bewerk]

Week 43
==Uitgelicht==
Speelgoedversie van de SPV. een veelgebruikt voertuig in de serie

Captain Scarlet and the Mysterons (kortweg "Captain Scarlet" genoemd) is een Britse sciencefictionserie uit de jaren 1960 met marionetten in de hoofdrol, gemaakt door Gerry en Sylvia Anderson, de makers van de veel bekendere serie Thunderbirds. Net als die serie werd Captain Scarlet een cult-serie en een jaren 60 fenomeen.

Captain Scarlet is stilistisch gezien precies hetzelfde als de Thunderbirds: veel marionetten, veel bordkartonnen decors en veel maquettes. Inhoudelijk is de serie echter heel anders dan de Thunderbirds, het verhaal bevat minder humor, de plot is ingewikkelder en het geweld is realistischer. Captain Scarlet was meer op een volwassen publiek gericht terwijl Thunderbirds meer voor kinderen was.

De serie draait om een aardse organisatie genaamd Spectrum, die de aarde moet beschermen tegen de Mysterons; een mysterieus buitenaards ras dat de wereld bestookt met aanslagen. Topagent van Spectrum is Captain Scarlet, een man die door toedoen van de Mysterons onkwetsbaar is geworden. (Lees verder)


[bewerk]

Week 44
==Uitgelicht==
Ectomobiel

Ghostbusters is een sciencefiction-comedy mediafranchise bestaande uit twee films, twee animatieseries, een aantal videospellen, stripseries, een themaparkattractie en een rollenspel. De franchise begon officieel met de film Ghostbusters uit 1984, hoewel in de jaren 70 reeds een televisieserie genaamd The Ghost Busters uit werd gezonden.

De franchise draait om een groep van vier wetenschappers, die met behulp van high-tech apparatuur spoken en andere bovennatuurlijke wezens bevechten. Ze worden sinds de eerste animatieserie bijgestaan door een spook genaamd Slimer.

Het concept van de franchise werd bedacht door Dan Aykroyd, gebaseerd op zijn eigen fascinatie met het bovennatuurlijke. Hij bedacht een film over een groep wetenschappers die voor hun beroep spoken en geesten versloegen in verschillende tijdperken. Later verplaatste hij de locatie van de film naar het hedendaagse New York City daar zijn originele idee niet haalbaar was, gezien het budget voor de film.

(Lees verder)


[bewerk]

Week 45
==Uitgelicht==
Producer Claudia Katz en schrijvers Patric Verrone en Ken Keeler.

Futurama is een Emmy Award-winnende Amerikaanse animatieserie, gemaakt door de Rough Draft Studio's in Glendale en ontwikkeld door Matt Groening (ook de maker van The Simpsons) en David X. Cohen. Futurama is genoemd naar een onderdeel van de wereldtentoonstelling van 1939, dat een beeld gaf hoe het leven er in de toekomst uit zou zien.

In de Verenigde Staten werd de serie uitgezonden van 28 maart 1999 t/m 10 augustus 2003 op FOX. De serie bestaat uit 72 afleveringen, verspreid over 5 seizoenen.

De serie draait om het personage Fry, een pizzabezorger uit New York die zichzelf per ongeluk invriest op 1 januari 2000. Pas 1000 jaar later, in het jaar 3000, wordt hij weer ontdooid. De wereld is in die 1000 jaar sterk veranderd. Fry probeert zich zo goed mogelijk staande te houden in deze vreemde futuristische wereld. Hij maakt een paar vrienden waaronder de robot Bender en de cycloop Leela. Samen gaan ze werken voor een koeriersdienst genaamd Planet Express, opgezet door een nakomeling van Fry, en beleven ze de vreemdste avonturen. (Lees verder)


[bewerk]

Week 46
==Uitgelicht==

Space opera is een subgenre van sciencefiction waarbij de nadruk wordt gelegd op de romantische en vaak melodramatische avonturen van de vrijwel altijd mannelijke ruimteheld. De personages zijn vaak cliché, de mannen gespierd, de vrouwen mooi en er is een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad. De verhalen zijn dramatisch, theatraal en grootschalig van opzet: ze beslaan vaak hele beschavingen waarbij het lot van een compleet melkwegstelsel of soms het universum in zijn geheel in de waagschaal ligt.

De term space opera werd voor het eerst gebruikt door Bob Tucker in zijn sciencefiction-fanzine Le Zombie #36, januari 1941. Tucker baseerde de term op het bekende soap opera, de Engelse naam voor soapserie, omdat dit - op het sciencefiction-element na - een vergelijkbaar genre is. (Lees verder)


[bewerk]

Week 47
==Uitgelicht==
Alien vs. Predator

De Alien (soms ook Xenomorph genoemd) is een fictief parasitair buitenaards wezen, dat voorkomt in zes films van 20th Century Fox. Daarnaast komt het wezen in een groot aantal andere media voor, zoals stripboeken, romans en videospellen. Het wezen maakte zijn debuut in de film Alien uit 1979. Het behoort tot de bekendste filmmonsters ter wereld.

De Alien kent verschillende gedaantes, waarin de films en andere media vaak op wordt gevarieerd. Ze zijn wel in elke film uitermate agressief en niet bijster slim, met uitzondering van de film Alien: Resurrection. De Aliens hebben een leefstijl gelijk aan die van mieren en wespen; zo kunnen alleen speciale Aliens genaamd Koninginnen zich voortplanten, en ondergaan jonge Aliens een aantal gedaanteveranderingen alvorens hun volwassen vorm te bereiken. Voor het voortplanten maken de Aliens gebruik van een gastlichaam.

De Alien is ontworpen door de Zwitserse artiest Hans Rüdi Giger. (Lees verder)


[bewerk]

Week 48
==Uitgelicht==
De TARDIS

Doctor Who is een Britse sciencefiction televisieserie geproduceerd door de BBC. De afleveringen vertellen de verhalen van de door de tijd reizende avonturier genaamd "The Doctor" (De Doctor).

Doctor Who liep origineel van 1963 tot 1989 en was hiermee de - officieel - langstlopende SF-serie. In 1996 werd geprobeerd Doctor Who nieuw leven in te blazen met een televisiefilm die als een soort pilot moest dienen voor een nieuwe serie, waarin Paul McGann als de Achtste Doctor verscheen. In 2005 werd de serie hervat op de BBC met Christopher Eccleston als de Negende Doctor gevolgd door David Tennant als de Tiende Doctor die op zijn beurt weer wordt opgevolgd door Matt Smith als de Elfde, Peter Capaldi als de Twaalfde en Jodie Whittaker als de Dertiende Doctor.

De Doctor beweegt zich voort in tijd en ruimte in de TARDIS (een acroniem voor Time And Relative Dimension In Space, een relatieve dimensie en tijd in de ruimte). (Lees verder)


[bewerk]

Week 49
==Uitgelicht==
Een speler teleporteert in het spel "Abuse"

Teleportatie of teleporteren is de fictieve techniek van de rechtstreekse verplaatsing van objecten van de ene plaats naar de andere, zonder dat het object de ruimte tussen beide plaatsen hoeft te doorkruisen. Min of meer op hetzelfde moment verdwijnt het object op de ene plaats en verschijnt het op de andere. Deze techniek is – tenminste bij de huidige stand van de natuurwetenschap – volstrekt denkbeeldig, maar het verschijnsel is zeer uitgebreid in gebruik in sciencefiction.

Het woord teleportatie komt van het Engelse woord teleportation, dat zijn oorsprong heeft in de vroege twintigste eeuw en werd bedacht door de Amerikaanse schrijver Charles Hoyet Fort. Hij koppelde het Griekse woord Tele (ver) aan het woord transporteren.

(Lees verder)


[bewerk]

Week 50
==Uitgelicht==
"UFO" op de Inktpot, Moreelsepark 1 in Utrecht. Dit kunstwerk vertegenwoordigt de meest gebruikte vorm van een UFO in de populaire cultuur.

Unidentified flying object (afgekort: ufo) is de Engelstalige benaming voor ongeïdentificeerd vliegend voorwerp, waarmee elk in de lucht waargenomen fenomeen wordt bedoeld waarvan de oorzaak niet kan worden vastgesteld. De term werd in 1952 door de Amerikaanse luchtmacht geïntroduceerd om te verwijzen naar een aparte klasse van waarnemingen die chronisch onverklaarbaar blijven. Het onderzoek van ufowaarnemingen wordt ufologie genoemd.

Sinds de late jaren veertig van de twintigste eeuw wordt de benaming ufo als zodanig gebruikt, vooral na het Roswellincident, dat in een officieel persbericht werd afgedaan als waarneming van een weerballon. De meest waargenomen verschijningsvorm is wel de "vliegende schotel", een discusvormig voorwerp dat volgens de beschrijvingen door de lucht zweeft. (Lees verder)


[bewerk]

Week 51
==Uitgelicht==
Geïmproviseerd communicatiemiddel gebruikt door E.T. om naar zijn moederplaneet te bellen

E.T. the Extra-Terrestrial (vaak afgekort tot E.T.) is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1982. De film werd geregisseerd en medegeproduceerd door Steven Spielberg. Het verhaal was van de hand van Melissa Mathison. Hoofdrollen werden vertolkt door Henry Thomas, Drew Barrymore, Dee Wallace-Stone en Robert MacNaughton. E.T. vertelt het verhaal over Elliott (gespeeld door Henry Thomas), een eenzame jongen die bevriend raakt met een buitenaards wezen, genaamd E.T., die gestrand is op de Aarde. Elliott en zijn broers en zussen helpen het buitenaardse wezen naar zijn moederplaneet terug te keren, terwijl ze het proberen geheim te houden voor hun ouders en de Amerikaanse regering.

De film werd gedistributeerd door Universal Pictures. Het werd een groot succes en overtrof Star Wars als de winstgevendste film aller tijden. E.T. werd eveneens genomineerd voor negen Oscars. Het concept voor E.T. was gebaseerd op een denkbeeldige vriend die Spielberg creëerde na de scheiding van zijn ouders in 1960. In 1980 ontmoette Spielberg Mathison en ontwikkelde een nieuw verhaal van de geplande maar nooit uitgekomen science fiction/horrorfilm Night Skies. (Lees verder)


[bewerk]

Week 52
==Uitgelicht==
Craig Charles speelt Dave Lister

Red Dwarf is een Britse sciencefiction-komedie, bedacht en geschreven door Rob Grant en Doug Naylor. De serie telt 8 seizoenen met in totaal 52 afleveringen, die werden uitgezonden over een periode van 11 jaar. Wereldwijd heeft de serie in de loop der jaren een cultstatus gekregen.

Ondanks de sciencefictionomgeving, is de serie grotendeels een sitcom. De show beleefde zijn hoogtepunt in 1994, toen de aflevering "Gunmen of the Apocalypse" een International Emmy won.

De serie draait om Dave Lister, die werkt aan boord van het mijnschip "Red Dwarf". Hij overleeft als enige een ongeluk waarbij de volledige bemanning van de Red Dwarf sterft, en wordt 3 miljoen jaar na dit ongeluk gewekt uit schijndode slaap. Samen met een hologram van zijn vroegere vriend, een nakomeling van zijn kat en de scheepscomputer begint hij aan een missie om de aarde terug te vinden.

Het concept voor de show werd oorspronkelijk bedacht voor de sketchserie Dave Hollins: Space Cadet, welke onderdeel uitmaakte van de Britse radioserie Son of Cliché op BBC radio 4. (Lees verder)


[bewerk]

Week 53
Een impressie van een ruimtehabitat genaamd de Stanfordtorus, door Don Davis

Bij ruimtekolonisatie wordt de ruimte gekoloniseerd en worden er ruimtekolonies gesticht. Ruimtekolonisatie is de hypothetische permanente autonome en zelfvoorzienende vestiging van mensen op andere plaatsen dan op aarde.

Ruimtekolonisatie is een belangrijk thema in sciencefiction. Diverse ontwerpteams van NASA en elders hebben de haalbaarheid van diverse plannen onderzocht. Ze hebben bepaald dat er ruime hoeveelheden van alle benodigde materialen op de maan en aardnabije planetoïden te vinden zijn. Ook is er zonne-energie in zeer grote hoeveelheden voorhanden, en zijn er geen nieuwe wetenschappelijke doorbraken nodig, hoewel er veel techniek bij komt kijken. (Lees verder)


[bewerk]