Portaal:Tsjechië/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Tsjechië. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (17)
Universiteit Hradec Králové
Universiteit Hradec Králové
De Universiteit Hradec Králové (Tsjechisch: Univerzita Hradec Králové, afkorting: UHK) is een universiteit met ongeveer 7000 studenten in de Tsjechische stad Hradec Králové. De instelling is opgericht op 21 juni 2000 door de naamsverandering van "Pedagogische Hogeschool Hradec Králové" (Vysoká škola pedagogická) in de huidige naam.

De eerste Latijnse school in Hradec Králové werd al in het jaar 1362 gesticht. Tegenwoordig zijn naast de Universiteit Hradec Králové ook faculteiten van de Universiteit voor Verdediging Brno en de Karelsuniversiteit Praag in de stad gevestigd. Lees verder >>>

[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1
Een Batawinkel in Liberec
Een Batawinkel in Liberec

Bata is een internationaal opererend bedrijf van Tsjechische origine, dat schoenen produceert en dat bestaat sinds 1894.
Het bedrijf is opgericht in 1894 te Zlín door Tomáš en Antonin Baťa onder de naam T. & A. Baťa. Toen behoorde Zlín nog tot Oostenrijk-Hongarije. De oprichters kwamen voort uit een geslacht van schoenmakers. In 1895 nam Tomáš de leiding geheel op zich. Het bedrijf streefde er naar om industriële methoden in te voeren en vernieuwingen door te voeren. Zo kwam in 1897 de Batovka tot stand, de eerste textielen schoen die machinaal werd vervaardigd.
In 1905 werden al 2200 paar schoenen per dag gemaakt en werkten er 250 mensen bij Bata. In 1909 kwamen de eerste exportorders vanuit Duitsland, de Balkan en het Midden-Oosten. Zo werkten er in 1917 al 5000 mensen en werden er jaarlijks 2 miljoen paar schoenen geproduceerd. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 2
Praags wooncomplex van Chochol
Praags wooncomplex van Chochol
Het Tsjechisch kubisme was een stroming in de industriële vormgeving en architectuur uit de jaren 1911–1915, die tot ontwikkeling kwam in Praag. Kenmerkend zijn de prisma- en kristalachtige motieven en hoekige en zigzagvlakken.

In 1910 en de jaren ’20 omarmden verscheidene kunstenaars de principes van het kubisme en pasten deze stijl toe op toegepaste kunst, design en architectuur. Toen Pablo Picasso en Georges Braque het analytische kubisme in 1909 in Parijs voorstelden, zagen jonge Tsjechische kunstenaars als Josef Gočár, Pavel Janák, Vlastislav Hofman en Josef Chochol hierin een manier om tegen de uiterst decoratieve stijl in opstand te komen die door Alfons Mucha verspreid werd. Ze maakten gebruik van de nieuwe, vreemde figuren van het kubisme. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 3
De kerk van St.-Johannes van Nepomuk
De kerk van St.-Johannes van Nepomuk
De Pelgrimskerk van St.-Johannes van Nepomuk op de Zelená Hora (Tsjechisch: Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře) is een bedevaartskerk bij Žďár nad Sázavou in Tsjechië. De kerk, die tussen 1719 en 1722 gebouwd werd, staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De door architect Johann Santini Aichel ontworpen kerk is een combinatie van barokke architectuur in de stijl van Francesco Borromini] met gotische elementen. De kerk is gewijd aan de heilige Johannes Nepomucenus. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 4

František Palacký (Duits: Franz Palacky) (Hodslavice, 14 juni 1798 - Praag, 26 mei 1876) was een Tsjechisch historicus en politicus.

Palacký trachtte in zijn werk de rijdom van het Tsjechische erfgoed te tonen. Hij idealiseerde de Slaven, die van oudsher een vreedzaam en democratisch volk zouden zijn geweest en later werden gecorrumpeerd door vreemdelingen, en de Hussieten, die hij als vertegenwoordigers van een democratische instelling zag. Zijn monumentale Geschichte von Böhmen (5 banden, 1836-1867) droeg wezenlijk bij aan het Tsjechisch nationaal bewustzijn. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 5
Manuscript van de partituur

Kde domov můj (Waar is mijn thuis) is het volkslied van Tsjechië.

Het lied is afkomstig van het theaterstuk Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka (Fidlovačka, oftewel geen boosheid en geen ruzie), geschreven door Josef Kajetán Tyl. De muziek van het lied is gecomponeerd door František Škroup. Dit theaterstuk werd voor het eerst opgevoerd op 21 december 1834 in Praag. Er gaat het verhaal dat Josef Kajetán Tyl het lied uit het theaterstuk wilde schrappen, omdat hij het niet erg geslaagd vond, maar František Škroup overreedde hem om het lied te behouden.

In het theaterstuk heeft het lied twee coupletten, maar alleen het eerste couplet wordt gebruikt als volkslied, het tweede couplet is vrijwel vergeten.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 6

Het wapen van Tsjechië is een schild bestaande uit vier kwartieren, met in elk kwartier het centrale element uit het wapen van een van de drie historische regio's van Tsjechië: Bohemen, Moravië en Silezië (Tsjechisch Silezië).

Het eerste en het vierde kwartier tonen de leeuw van Bohemen. Het is een zilveren leeuw met een dubbele staart op een rood veld.

Het tweede kwartier toont de adelaar van Moravië. Deze adelaar is in rood-witte kleuren volgens een schaakbordpatroon op een blauw veld.

Het derde kwartier toont de adelaar van (Neder-)Silezië: een zwarte adelaar met op zijn borst een witte halve maan op een geel veld.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 7
Het bierbad of bierspa geniet onder andere bekendheid in de Tsjechische regio Pilsen. Al in de middeleeuwen werd het bad genomen om ziektes te voorkomen. Bier is rijk aan vitamine B en zou goed voor de huid zijn. Deze wordt er zacht en soepel van. Haar gaat er mooi van glanzen. De koolzuur werkt versnellend op de bloedsomloop terwijl het de bloeddruk verlaagt. Hierdoor kan bij sommige mensen enige duizeligheid ontstaan.

Het bierbad is ongeveer 35 graden Celsius. Na het bad kan men rusten op een bed van stro hetgeen een licht broei-effect teweegbrengt. De gehele kuur heeft ook een rustgevende invloed op de psyche van de mens. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 8
Eerste Klasse met de Keten

De Orde van de Witte Leeuw, "Československý řád bílého lva", was de hoogste, tot 1990 voor buitenlanders gereserveerde, ridderorde van Tsjecho-Slowakije en later van de Socialistische Republiek Tsjecho-Slowakije, de "ČSSR". De orde is nu de hoogste Tsjechische ridderorde. Tot in de jaren '40 bezat Tsjecho-Slowakije geen ridderorde om de verdiensten van de eigen burgers en militairen te kunnen belonen.

Na een hervorming in 1961 had de orde een keten, drie graden en een militaire en een civiele divisie.

De op 7 december 1922 opgerichte orde heeft het wapendier van Bohemen, en later ook van de Tsjecho-Slowaakse republiek als motief gekregen. De keten werd in 1924 ingesteld.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 9

De Drievuldigheidszuil (Sloup Nejsvětější Trojice) is een erezuil in de Tsjechische stad Olomouc. Het barokke monument werd tussen 1716 en 1754 gebouwd ter ere van God. Het hoofddoel van de bouw was het eren van de katholieke kerk en het geloof. Een belangrijke aanleiding voor het begin van de bouw in 1716 was het einde van de pest die de regio getroffen had tussen 1714 en 1716. De zuil wordt ook gezien als een uiting van het lokale patriottisme, aangezien alle kunstenaars die gewerkt hebben aan het monument inwoners van Olomouc waren. Daarnaast zijn bijna alle afgebeelde heiligen op een bepaalde manier met de stad verbonden.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 10
Karel Čapek rond 1930

Karel Čapek (1890 – 1938) wordt gezien als een van de belangrijkste Tsjechische schrijvers. Hij schreef enkele werken samen met zijn broer Josef. Zijn bekendste werken kunnen als sciencefiction geclassificeerd worden, geheel in de lijn van Britse auteurs als Aldous Huxley en George Orwell. Hij staat bekend als de uitvinder van het woord 'robot'. Hij schreef talloze krantenartikelen, theaterstukken, kinderboeken, detectives, reisverslagen en zelfs een boek over tuinieren. Čapek maakte gebruik van talloze schrijfstijlen en genres, vaak ook binnen een werk. Veel van zijn werk is geschreven met een spitsvondig gevoel voor humor. In 1932 werd een bundeling van zijn reisverslagen uit Nederland uitgegeven onder de naam Obrázky z Holandska (in het Nederlands uitgegeven onder de titel Over Holland). Beroemd is ook zijn Dášeňka (1932, in het Nederland als Tuuntje verschenen) over zijn eigenwijze jonge hondje, geïllustreerd met eigen foto's. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 11
Een Škoda 1202 Combi uit de jaren 60

Škoda is een Tsjechisch automerk van de Volkswagen Group.
In 1895 begonnen de boekhandelaar Václav Laurin en de slotenmaker Václav Klement een fietsenfabriek, die in 1899 motorfietsen en in 1905 auto's ging produceren. In 1925 fuseerde Laurin & Klement met de fabrikant van spoorwegmateriaal Škoda. In 1945 ging de automobielfabriek zelfstandig verder met behoud van de naam en het logo.
De goede reputatie die het merk had opgebouwd, raakte Škoda kwijt in de jaren zeventig en tachtig omdat de techniek en comfort bij de jaren zestig waren blijven steken. In West-Europa was de Škoda dan ook niet erg geliefd.
Het keerpunt kwam in 1987 toen de Škoda Favorit werd gelanceerd. Deze auto werd erg goed verkocht in Tsjechoslowakije en andere Oostbloklanden. De Favorit was ontworpen door het Italiaanse designhuis Bertone en had in tegenstelling tot de voorgaande Škoda's de motor voorin. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 12
Britse propagandaposter

Slachting van Lidice
Lidice (Duits: Liditz) is een dorp in de Tsjechische regio Midden-Bohemen. In de Tweede Wereldoorlog werd het dorp volledig vernietigd door de Nazi's. Ongeveer 340 mannen, vrouwen en kinderen van het dorp werden door de Nazi's vermoord. Op 10 juni 1942 omsingelde de Duitse veiligheidspolitie het dorp. Alle mannen ouder dan 15 werden in een schuur opgesloten en de volgende dag neergeschoten. De kinderen werden naar een concentratiekamp gebracht, alwaar ze volgens raskenmerken werden gesorteerd. Degenen die aan de arische kenmerken voldeden gingen naar Duitsland, de rest werd vergast. Het dorp zelf werd door bulldozers met de grond gelijk gemaakt. De Nazi-propaganda heeft de gebeurtenissen in Lidice trots aangekondigd, de geallieerden gebruikte Lidice juist als anti-Duitsland-propaganda. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 13
Metro in Praag
Metro in Praag
Metro van Praag
Praag is de enige metrostad in Tsjechië. De drie metrolijnen zijn gezamenlijk het belangrijkste vervoermiddel in de hoofdstad. De drie lijnen (A, B en C) hebben samen een lengte van 54,7 kilometer. In 1974 werd het eerste deel van Lijn C geopend, het begin van het metrotijdperk in Praag. Tijdens het hoogwater in Centraal-Europa in 2002, toen de Moldau en de Elbe op veel plaatsen overstroomden, had ook het metronetwerk van Praag flinke overlast. Grote delen van het net, waaronder minstens 17 stations, werden beschadigd. Op twee plaatsen brak het water door muren heen. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 14
Václav Havel

Václav Havel (5 oktober 1936) is een Tsjechisch schrijver en politicus. Hij was de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste van Tsjechië. Op 5 juli 1990 werd hij bij de vrije verkiezingen door het volk tot president gekozen. In 1992 werd Tsjechoslowakije tegen de zin van Havel gesplitst in Tsjechië en Slowakije. In februari 1993 werd hij voor 5 jaar gekozen als president van Tsjechië. In 1998 volgde zijn herverkiezing voor een tweede termijn van 5 jaar. Toen de tweede termijn is 2003 afliep, was een derde termijn grondwettelijk onmogelijk. Havel heeft in 1986 de Erasmusprijs ontvangen. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 15
CSA Boeing
CSA Boeing
CSA Czech Airlines is een luchtvaartmaatschappij uit Tsjechië met als hoofdkwartier de Luchthaven Ruzyně in Praag. CSA werd in 1923 door de Tsjechoslowaakse regering opgericht als ČSA Československé Státní Aerolinie. Tot de eerste internationale vlucht in 1930 naar Zagreb werd er alleen in Tsjechoslowakije gevlogen. Nadat de communistische partij in 1948 aan de macht kwam werden vluchten naar West-Europa en het Midden-Oosten beperkt. Bovendien werd de vloot grotendeels vervangen door Sovjet-vliegtuigen. De eerste transatlantische vlucht van Czech Airlines had Havana als bestemming en vond plaats op 3 februari 1962. Na de opsplitsing van Tsjechië en Slowakije nam CSA in 1995 de huidige naam aan. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 16
Dvořák
Dvořák
Antonín Dvořák (Nelahozeves, 8 september 1841 – Praag, 1 mei 1904) was een Tsjechisch componist, muziekpedagoog, dirigent en (alt-)violist. Hij wordt - met Bedřich Smetana en Leoš Janáček als goede tweede en derde - beschouwd als de grootste componist die zijn land heeft voortgebracht. Vaderlandsliefde, grote verbondenheid met de natuur, een diepe religiositeit, maar eveneens uitbundige levensvreugde komt in het werk van deze bescheiden mens tot uitdrukking, die met groot geduld een lange weg van mislukking volhield, tot door de voorspraak van Brahms zijn Slavische dansen gepubliceerd werden en hij in de grote muziekwereld bekend werd. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 17
Universiteit Hradec Králové
Universiteit Hradec Králové
De Universiteit Hradec Králové (Tsjechisch: Univerzita Hradec Králové, afkorting: UHK) is een universiteit met ongeveer 7000 studenten in de Tsjechische stad Hradec Králové. De instelling is opgericht op 21 juni 2000 door de naamsverandering van "Pedagogische Hogeschool Hradec Králové" (Vysoká škola pedagogická) in de huidige naam.

De eerste Latijnse school in Hradec Králové werd al in het jaar 1362 gesticht. Tegenwoordig zijn naast de Universiteit Hradec Králové ook faculteiten van de Universiteit voor Verdediging Brno en de Karelsuniversiteit Praag in de stad gevestigd. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 18
De Elbe bij Děčín
De Elbe (Tsjechisch: Labe) is met een lengte van 1164 kilometer en een stroomgebied van 144.000 km² een van de belangrijkste rivieren van Centraal-Europa. De Elbe ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en mondt uit in de Noordzee. In augustus 2002 hadden grote delen van het stroomgebied van de Elbe ten gevolge van overvloedige regenval te maken met ernstige overstromingen (zie Hoogwater in Centraal-Europa 2002). In Tsjechië zijn Pardubice en Ústí nad Labem de grootste steden die de Elbe passeert. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 19
Sudetenland was de naam die vóór 1918, en van 1938 tot 1945 werd gebruikt voor een regio die onder andere werd bewoond door veel Sudeten-Duitsers en Tsjechen. Van 1918 tot 1938, en na 1945, was het een deel van Tsjechoslowakije. Sinds 1993 is de regio onderdeel van Tsjechië. Plaatsen zijn onder andere Cheb (Eger), Karlovy Vary (Karlsbad) , Plzeň (Pilsen), České Budějovice (Budweis), Mariánské Lázně (Mariënbad) en Liberec (Reichenberg).

Op de Conferentie van München werd Hitler toegestaan om delen van Bohemen waar veel Duitsers woonden in bezit te nemen. Dit resulteerde in de bezetting van Tsjechië in maart 1939. Na de Tweede Wereldoorlog werden bijna 3 miljoen Sudeten-Duitsers uit hun woonplaatsen verdreven, voor zover ze nog niet gevlucht waren. Tsjechische milities pleegden bloedige etnische zuiveringen in onder meer Ústí nad Labem. Etnische Tsjechen namen een groot deel van de Duitse huizen en steden in bezit. Alleen Sudeten-Duitsers die aantoonbaar niet gecollaboreerd hadden met de nazi's mochten blijven. Vandaag de dag herinneren de Duits aandoende stadscentra en sporadisch gebruikte Duitse plaatsnamen nog aan de Duitse geschiedenis van Sudetenland.

[bewerk]

Week 20
De ČSR (blauw) in Tsjecho-Slowakije
De Tsjechische Socialistische Republiek (Tsjechisch: Česká socialistická republika, afkorting: ČSR) was van 1969 tot 1990 het Tsjechische deel van de republiek Tsjecho-Slowakije. Het was vanaf 1 januari 1969 de officiële naam van het westelijke deel van Tsjecho-Slowakije, het deel wat tegenwoordig Tsjechië is. Na de Praagse Lente werd op 28 oktober 1968 besloten om de eenheidsstaat Tsjecho-Slowakije om te vormen in een federatie. Vanaf 1 januari 1969 zou de staat opgedeeld worden in de Tsjechische Socialistische Republiek en de Slowaakse Socialistische Republiek (SSR). In feite was de federalisering alleen symbolisch, want alle macht bleef bij de Communistische Partij. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 21
Het Lipnomeer
Het Lipnomeer
Het Lipnomeer (Tsjechisch: Lipenské jezero) is een stuwmeer in het zuiden van Tsjechië. Het is aangelegd vanwege de problemen die onder andere het stadje Český Krumlov ondervond van overstromingen van de Moldau. In 1951 werd begonnen aan de aanleg van de stuwdam en het meer was gereed in 1960. Het Lipnomeer bevindt zich in het Nationale Park Šumava. De dam ligt bij het dorpje Lipno en het meer loopt tot de plaats Horní Planá. Het gebied is een van de meest toeristische gebieden van Tsjechië. Tegenwoordig trekt het gebied met zijn vele toeristische mogelijkheden ook toeristen uit vooral Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Nederland aan. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 22
De Grote Synagoge
De Grote Synagoge (Tsjechisch: Velká Synagoga) in de Tsjechische stad Pilsen is de op twee na grootste synagoge van de wereld, en de op een na grootste van Europa, na de Grote Synagoge in Boedapest. Het bouwwerk, met twee torens van 45 meter hoogte, werd voltooid in 1893. Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog is de Grote Synagoge onafgebroken gebruikt door de joden uit Pilsen. Na de oorlog is de synagoge opnieuw in gebruik genomen, maar tijdens het communistische tijdperk raakte het gebouw vervallen. Tussen 1995 en 1998 is het gerestaureerd, voor 63 miljoen kroon. Op 11 februari 1998 werd de synagoge heropend, en sindsdien wordt het niet alleen voor de gebedsdiensten gebruikt maar ook voor verschillende concerten, waaronder een van Karel Gott. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 23
František Kupka (Opočno, 23 september 1871Puteaux, 24 juni 1957) was een Tsjechische abstracte schilder.

Kupka werd als oudste in een groot gezin geboren in het Tsjechische Opočno, in Oostelijk Bohemen. Zijn vader was secretaris op het gemeentehuis van Dobruška en zijn eerste mecenas was de burgemeester Archleb, die hem naar de technische school en later naar de academie van Praag leidde. Daar leerde hij, tussen 1878 en 1891, de toenmalige Europese schilderkunst kennen. Als schitterend leerling kwam hij terecht aan de academie van Wenen. Uit die tijd dateren zijn eerst bekende symbolistische portretten.

In 1894 verbleef hij kort te Londen en in de Scandinavische landen en in 1895 kwam hij in Parijs, om er te blijven. Een jaar later vestigde hij zich in het nabijgelegen Puteaux. Dit betekende zijn grote artistieke doorbraak. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 24

Het nationaal park Krkonoše (Tsjechisch: Krkonošský národní park) is een nationaal park in het Reuzengebergte (Krkonoše) in Tsjechië. Het sluit aan op het nationaal park Karkonosze in Polen. Beide parken werdenin 1993 door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Krkonoše ligt op een hoogte van 528 tot 1603 meter boven zeespiegel: het hoogste punt is de top van de Sněžka, de hoogste berg van Tsjechië. Het is een berggebied dat voornamelijk bestaat uit kristallen schisten en graniet. Het herbergt sporen van de laatste ijstijd.

Het hoofdkantoor van het nationaal park is gevestigd in Vrchlabí, net buiten het park. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 25
Het Divadlo Spejbla a Hurvínka (Spejbl en Hurvínek-theater) is een theater voor poppenspel in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het theater, dat zich bevindt in de wijk Dejvice, werd in 1930 opgericht door de bekende Tsjechische poppenspeler Josef Skupa. Naamgevers van het theater zijn de bekendste creaties van de oprichter, poppen Spejbl en Hurvínek. Naast de optredens in het theater in eerst Pilsen en later Praag, worden er ook optredens in andere landen verzorgd. In het kader van deze wereldwijde verspreiding van Spejbl en Hurvínek is er in 31 verschillende landen opgetreden in 18 verschillende talen. Zo heeft het gezelschap in 1930, 1958 en 1964 in België opgetreden.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 26
De Tsjechische kroon of koruna is de munteenheid van Tsjechië sinds 1993. Eén kroon is op te delen in 100 heller/halér (Tsjechisch:haléř). De kroon werd tijdens de Oostenrijkse-Hongaarse monarchie in 1892 geïntroduceerd. In 1919, een jaar na de onafhankelijkheid, werd de Tsjechoslowaakse kroon ingevoerd. Deze was de munteenheid van Tsjechoslowakije tot haar einde in 1993. Op 8 februari 1993 (amper 6 weken na de scheiding van Tsjechië en Slowakije) kregen beide landen een eigen munteenheid. Beide munteenheden zullen door de euro worden vervangen zodra aan de eisen daarvoor wordt voldaan. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 27

De Sneeuwkop (Tsjechisch: Sněžka) is met zijn 1602 meter de hoogste berg van Tsjechië. De berg ligt op de grens van Tsjechië met Polen, in het Reuzengebergte. De eerste bekende beklimming van deze berg zou op naam staan van een onbekende Venetiaan in het jaar 1456. Hij was op zoek naar waardevolle stenen. Snel daarna kwamen de eerste nederzettingen die zich bezighielden met mijnbouw. Er werd koper, ijzer en arseen ontgonnen. De mijnschachten, in totaal anderhalve kilometer lang, bestaan nog steeds. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 28
moldau in praag
moldau in praag
De Moldau (Tsjechisch: Vltava) is met zijn 440 kilometer de langste rivier van Tsjechië. De rivier ontstaat uit een aantal bronrivieren in het Bohemer Woud en mondt ten noorden van Praag uit in de Elbe, na Bohemen van zuid naar noord doorkruist te hebben en de Tsjechische hoofdstad te hebben gepasseerd. De Moldau ontstaat in het Bohemer Woud uit een aantal bergstroompjes die samen twee bronrivieren vormen: de Warme Moldau (Teplá Vltava, van links) en de Koude Moldau (Studená Vltava, van rechts). Een beroemd klassiek muziekstuk is het symfonisch gedicht over de Moldau uit Má Vlast ("Mijn vaderland") van de componist Bedřich Smetana. Het stuk beeldt de loop van de rivier uit. Lees verder >>

[bewerk]

Week 29
Hoogwater in Centraal-Europa, 2002: In augustus van het jaar 2002 zorgde hevige regenval voor hoogwater en overstromingen in Centraal-Europa. Tientallen mensen kwamen om, duizenden verloren hun bezittingen en er werd voor miljarden euro's schade aangericht door de overstromingen in grote delen van Europa, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. In Tsjechië kwamen 17 mensen om als gevolg van de overstromingen. De totale schade wordt op 3,3 miljard euro geschat. 446 dorpen liepen onder water, waarvan 99 volledig. 1,33 miljoen mensen werden direct getroffen door het hoogwater, waarvan 200.000 geëvacueerd moesten worden. Het duurde tot 30 maart 2003 dat de metro in Praag weer volledig in gebruik was. Bij de metro wordt de schade geschat op 230 miljoen euro. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 30
Pendolino
Pendolino
České dráhy (Nederlands: Tsjechische Spoorwegen, afkorting: ČD) is het belangrijkste spoorwegbedrijf van Tsjechië en de grootste werkgever van het land. Het staatsbedrijf ontstond na de splitsing van Tsjechië en Slowakije in 1993. De Československé státní dráhy (Tsjechoslowaakse Staatsspoorwegen) werden gesplitst in de ČD en de Železnice Slovenskej republiky (Spoorwegen van de Slowaakse Republiek). Sinds 1 januari 2003 is het bedrijf een naamloze vennootschap. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 31
Het logo van Pilsner Urquell
Het logo van Pilsner Urquell
Pilsner Urquell (Duitse en internationale titel, Tsjechisch: Plzeňský Prazdroj) is een sinds 1842 gebrouwen bier uit de Tsjechische stad Pilsen. Het bier geldt als het eerste pils. Waarschijnlijk wordt er al bier gebrouwen in Pilsen vanaf kort na de stichting van de stad in het jaar 1295. Vanwege de zeer slechte kwaliteit van het bier in Pilsen aan het begin van de 19e eeuw besloten de inwoners van de stad met een brouwvergunning tot de bouw van een nieuwe brouwerij. In de lente van 1842 werd de Beierse brouwer Josef Groll aangesteld als eerste brouwmeester. In 1898 werd het handelsmerk Pilsner Urquell ingevoerd. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 32
St.-Vituskathedraal
St.-Vituskathedraal
De Sint-Vituskathedraal ligt in Praag, en is onderdeel van de Praagse burcht Hradčany. De kerk is gewijd aan de heilige Vitus. De kathedraal heeft drie torens. De twee oudste, zuidelijke torens worden met hun 88 meter nog met 11 meter overtroffen door de hoofdtoren (niet toegankelijk). Vanaf de hoofdtoren luidt bij bijzondere gelegenheden de grootste klok van Bohemen: 17 ton zwaar, 2 meter hoog, doorsnede 2,5 meter. De Sint-Vituskathedraal is het belangrijkste sacrale bouwwerk van de stad, ook vroeger, toen de Boheemse koningen in de 124 meter lange en 34 meter hoge domkerk gekroond werden. Hier bevinden zich ook de koningsgraven. Onder anderen liggen hier dochters van Maria Theresia. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 33
Het Tsjechisch (čeština, český jazyk) is een West-Slavische taal met ongeveer 12 miljoen sprekers. Tsjechisch wordt vooral gesproken in Tsjechië (10,2 miljoen inwoners), maar ook in de buurlanden (met name Slowakije en Oostenrijk) en landen met veel Tsjechische immigranten, zoals de Verenigde Staten en Canada. Sinds 1 mei 2004 is het Tsjechisch een van de officiële werktalen van de Europese Unie.

Het Tsjechisch is onder de West-Slavische talen het nauwst verwant met het Slowaaks, gevolgd door het Oppersorbisch en het Pools. Het Tsjechisch en het Slowaaks zijn tot op zeer grote hoogte onderling verstaanbaar.

Het Tsjechisch wordt geschreven met het Latijnse alfabet Lees verder >>>

[bewerk]

Week 34
d1
d1
De Dálnice 1 (D1) is de belangrijkste, oudste en langste autosnelweg in Tsjechië. De weg verbindt de twee grootste steden van het land: Praag en Brno. In 1967 werd begonnen aan de bouw van de 248 kilometer lange weg. De bedoeling is dat de weg wordt uitgebreid tot 347 kilometer, via Ostrava naar de grens met Polen. Op 12 augustus 1971 werd het eerste deel, van Spořilov naar Mirošovice geopend. Als alles volgens planning loopt is de complete snelweg gereed in 2010. Aan de Poolse grens zal hij dan aangesloten worden op de Poolse snelweg Autostrada A1, die loopt naar Gdańsk. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 35
Vlag van Tsjechië
Vlag van Tsjechië
De vlag van Tsjechië is dezelfde vlag als die van het voormalige Tsjechoslowakije. Toen dit land op 1 januari 1993 werd opgesplitst in Tsjechië en Slowakije, bleef Tsjechië de oude vlag gebruiken, terwijl Slowakije een eigen vlag aannam. De Tsjechische vlag dateert uit de Tsjechoslowaakse tijd. In de eerste versie (1918) ontbrak de blauwe driehoek en waren dus alleen de witte en rode baan aanwezig. Deze kleuren zijn afgeleid van het wapen van Bohemen (een zilveren leeuw op een rood veld). Na twee jaar werd een blauwe driehoek toegevoegd als verwijzing naar Slowakije en als onderscheidingskenmerk van de vlag. Sinds de Tsjechische onafhankelijkheid in 1993 wordt de blauwe driehoek gezien als een symbool van Moravië, aangezien het Moravische wapen een rood-wit geblokte adelaar op een blauwe achtergrond is. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 36
De Tsjechische Technische Universiteit Praag (Tsjechisch: České vysoké učení technické v Praze, afkorting: ČVUT) is de oudste technische universiteit van Europa. Hij is gevestigd in de Tsjechische hoofdstad Praag. In het jaar 1717 al kreeg Christian Josef Willenberg toestemming om ingenieurswetenschappen te gaan onderwijzen. Aan het begin werd er lesgegeven aan twaalf studenten, maar in de loop der jaren groeide de school uit tot eerst de Polytechnika en na de stichting van Tsjechoslowakije tot de Tsjechische Technische Universiteit. Nu is de universiteit opgedeeld in zeven faculteiten en wordt er onderwijs gegeven aan meer dan 20.000 studenten. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 37
Praag-Ruzyne
Praag-Ruzyne
Luchthaven Praag-Ruzyně (Tsjechisch: Letiště Praha-Ruzyně, Engels: Ruzyně International Airport) is het vliegveld van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het is een hub van de Tsjechische maatschappij CSA Czech Airlines. In 2004 reisden er 9,7 miljoen passagiers via het vliegveld, in 2005 bijna 10,8 miljoen en in 2006 11,6 miljoen. Het vliegveld is niet aangesloten op het metronetwerk van Praag. De bedoeling is wel dat lijn A van de Praagse metro uiteindelijk doorgetrokken wordt tot Luchthaven Ruzyně. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 38
De zaal van de Kamer van Afgevaardigden
De zaal van de Kamer van Afgevaardigden
Het Parlement van de Tsjechische Republiek (Tsjechisch: Parlament České republiky) is de nationale volksvertegenwoordiging van Tsjechië. Het Tsjechische parlement bestaat uit twee kamers. Enerzijds is dat de Kamer van Afgevaardigden (Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky), het lagerhuis met 200 leden die gekozen worden voor een termijn van vier jaar. Anderzijds is dat de Senaat (Senát Parlamentu České republiky) met 81 leden die gekozen worden voor zes jaar. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 39
Josefov in 1912
Josefov in 1912
Josefov (Duits: Josefstadt) is een wijk in de Tsjechische hoofdstad Praag. Vroeger was het de joodse buurt van Praag. Waarschijnlijk vestigden joden zich al in de 10e eeuw in Praag. In het jaar 1096 vond de eerste pogrom plaats tegen de joden en werden zij in een ommuurde getto geplaatst. In 1850 werd de wijk omgedoopt tot Josefstadt naar keizer Jozef II. Deze had met zijn Tolerantie-edict gezorgd voor de emancipatie van de joden. Tegenwoordig bestaat Josefov grotendeels uit gebouwen van het begin van de 20e eeuw, hierdoor is het moeilijk na te gaan hoe de oude wijk er uitzag toen er nog meer dan 18.000 mensen woonden. Nu (2006) heeft de wijk nog 1.816 inwoners. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 40
De Slag op de Witte Berg, door Pieter Snayers
De Slag op de Witte Berg, door Pieter Snayers
De Slag op de Witte Berg (Duits: Schlacht am Weißen Berg; Tsjechisch: Bitva na Bílé hoře) was een veldslag op 8 november 1620 tijdens de Boheemse fase van de Dertigjarige Oorlog. De slag vond plaats op de Witte Berg, acht kilometer ten westen van de Boheemse hoofdstad Praag. Het was niet alleen de eerste grote veldslag van de oorlog, maar ook een van de meest beslissende. Het Boheemse leger onder leiding van Christiaan van Anhalt werd vernietigend verslagen door de legers van de keizer en de Katholieke Liga onder leiding van Johan 't Serclaes van Tilly. Hiermee kwam een einde aan de Boheemse Opstand en kon de katholieke keizer Ferdinand II zijn gezag over Bohemen herstellen. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 41
de toren
de toren
De Žižkov Televisietoren (Tsjechisch: Žižkovská televizní věž) is een televisietoren in de Tsjechische hoofdstad Praag. De constructie werd gebouwd tussen 1985 en 1992 op een heuvel in de wijk Žižkov. Met een hoogte van 216 meter is het het hoogste bouwwerk van de stad. Sinds het jaar 2000 zijn de drie palen van de toren versierd met beelden van kruipende baby's, ontworpen door de Tsjechische beeldhouwer David Černý. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 42

Het Groot-Moravische Rijk of Groot-Moravië (Oudkerkslavisch: Велья Морава, Tsjechisch: Velká Morava, Slowaaks Veľká Morava, Latijn Magna Moravia) was een Slavische staat gevestigd rondom het huidige Moravië, rond 833 en begin 10e eeuw. Het omvatte het huidige Tsjechië, Slowakije, Hongarije en delen van de aangrenzende landen, onder andere Saksen, Silezië; de daadwerkelijke grenzen zijn nog niet vastgesteld.

Het rijk werd opgericht door vorst Mojmír I die het vorstendom Nitra verenigde met zijn eigen vorstendom Moravië in 833.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 43

Het Adelaarsgebergte (Tsjechisch Orlické hory, [ˈorlɪtskɛː ˈɦorɪ]?) is een bergrug in het meest oostelijk gelegen berggebied van Bohemen in Tsjechië op de grens met Polen en is ca. 20 km lang en 10 km breed. Het begint in Olešnice v Orlických horách (Gießhübel) en eindigt in Králíky (Grulich).

De hoogste top is de Velká Deštná met 1115 m. Het ligt parallel aan het Reuzengebergte. Enkele meren zijn het Pastviny stuwmeer en het Rozkoš meer. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 44
Zicht op Hradčany en de burcht

De Praagse burcht (Pražský hrad), ook wel Burcht van Praag of Kasteel van Praag genoemd, is een burcht in de Tsjechische stad Praag op de heuvel en burchtwijk Hradčany. Het omsloten burchtgebied is het grootste ter wereld en werd in de 9e eeuw gebouwd.

De Praagse burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De burcht is de grootste burcht ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 ha.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 45
Praag hoofdstation
Praag hoofdstation
Praha hlavní nádraží (Nederlands: Praag hoofdstation, vaak afgekort tot Praha hl.n.) is het grootste en belangrijkste spoorwegstation van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het station, gelegen in de wijk Vinohrady, is een internationaal knooppunt voor treinen uit onder andere Duitsland, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Hongarije. Daarnaast zijn er verbindingen naar alle grote steden in Tsjechië en is het metrostation Hlavní nádraží onderdeel van het station. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 46
Vlag van Olomouc
Vlag van Olomouc
SPQO is het motto van de Tsjechische stad Olomouc. Het is een afkorting van de Latijnse term Senatus Populusque Olomouci, "Senaat en Volk van Olomouc". Dit is een zinspeling op het motto van het Romeinse Rijk: SPQR, Senatus Populusque Romanus ("Senaat en Volk van Rome"). Olomouc bevindt zich volgens een legende op de plaats waar het Romeinse Rijk een fort bouwde, dat Mons Julii zou hebben geheten. Deze naam zou langzaam geëvolueerd zijn naar Olomouc. Hoewel dit slechts een legende is, heeft archeologisch onderzoek ter plaatse geleid tot de vondst van een Romeins kamp uit de tijd van de strijd tegen de Marcomannen. Het gebruik van het motto SPQO verwijst naar deze legende. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 47
Václav Klaus
Václav Klaus
Václav Klaus (Praag, 19 juni 1941) is een Tsjechisch econoom, politicus en sinds 28 februari 2003 president van Tsjechië. Na de vervroegde verkiezing in 1998 werd hij gekozen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden voor een termijn van vier jaar. Op 28 februari 2003 werd hij als opvolger van Václav Havel tot president van de Tsjechische Republiek gekozen. Klaus is een uitgesproken tegenstander van de in te voeren Europese Grondwet. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 48
De Týnkerk
De Týnkerk
De Týnkerk (Tsjechisch: Týnský chrám) is een 14e eeuwse kerk in de Tsjechische hoofdstad Praag. De kerk, met twee tachtig meter hoge torens, is gevestigd aan het Oudestadsplein in het centrum van de Oude Stad. De bouw van de kerk begon in de 14e eeuw in laatgotische stijl. Aan het begin van de 15e eeuw was de bouw bijna gereed, alleen de torens, het frontaal en het dak misten nog. Rond 1450 was het dak van de kerk gereed, enige tijd later waren ook het frontaal en de noordelijke toren gebouwd. De zuidelijke toren werd pas in 1511 opgeleverd. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 49
Karel Baxa

Karel Baxa (1863 - 1938) was een Tsjechisch politicus in Oostenrijk-Hongarije en later in Tsjechoslowakije. Hij is vooral bekend doordat hij lange tijd burgemeester van Praag is geweest. In 1911 werd Baxa lid van de politieke partij Česká Strana Národně Sociální. Van deze partij bleef Baxa lid tot zijn dood. Na de stichting van Tsjechoslowakije in 1918 werd Karel Baxa in 1919 benoemd tot burgemeester (starosta) van Praag. In 1922 werd de functie van "hoofdburgemeester" (primátor) ingevoerd en Baxa werd benoemd tot eerste burgemeester van groot Praag. Driemaal werd Baxa herkozen, in 1923, 1927 en in 1932. In 1937 trok hij zich terug vanwege zijn leeftijd. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 50
Interieur van het Rudolfinum
Interieur van het Rudolfinum
Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest (Tsjechisch: Česká filharmonie) is een symfonieorkest uit Praag en het beroemdste orkest van Tsjechië. Het thuispodium van het orkest is het Rudolfinum. Het orkest werd internationaal bekend onder leiding van Václav Talich, die van 1919 tot 1931 en van 1933 tot 1941 chef-dirigent van het Praagse orkest was. In 2006 werd het Tsjechisch Filharmonisch Orkest in een door het Franse tijdschrift Le Monde de la Musique georganiseerde enquête in de top 10 van de beste orkesten van Europa gekozen. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 51

De Karelsbrug (Tsjechisch: Karlův most) is een beroemde brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. De constructie startte in 1357 onder koning Karel IV.

In 1357, op 9 juli, om 5:31 (1-3-5-7/9-7/5-3-1) legde koning Karel de eerste steen.

Indertijd was het de enige verbinding om de rivier in Praag over te steken. Tot 1841 was het de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad en het kasteel van Praag. Oorspronkelijk was de naam 'de stenen brug' (Kamenný most) en sinds 1870 is dat Karelsbrug.

Lees verder >>>

[bewerk]

Week 52
Kasteel Hluboká, Windsor Castle stond model.

Kasteel Hluboká (Duits: Schloss Frauenberg) ligt ten noorden van České Budějovice in Hluboká nad Vltavou in Tsjechië. Het is gebouwd gedurende periode 1840-1871 in de neo-gotische stijl en is een van de mooiste kastelen van Tsjechië. Voor de bouw ervan stond Windsor Castle als model.

Het kasteel heeft onder andere een bibliotheek met Delfts porselein. Er zijn vele portretten en een collectie 17de eeuwse Vlaamse tapijten van Boudewijn van Beveren. Het kasteel heeft binnenhoven en een voormalige manege waar de Aleš' Zuid-Boheemse galerie (Alšova jihočeská galerie) in gevestigd is met schilderijen van Vlaamse en Hollandse kunstschilders.

Het kasteel heeft ook een tuin. Lees verder >>>

[bewerk]

Week 53
Kasteel Český Krumlov

Kasteel van Český Krumlov is een kasteel in Český Krumlov in de regio Zuid-Bohemen in Tsjechië.

Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd door de heren van Krumlov, die behoorden tot de adellijke familie Vítkovci. In 1302 kwam de burcht in het bezit van de familie Rosenbergs (Rožmberks).

Tijdens het bewind van Vilém van Rosenberg werd het gotische kasteel door Italiaanse bouwkundigen verbouwd tot een renaissancistisch verblijf. In de 17e eeuw volgden nog enkele verbouwingen in de barokstijl, waarbij ook een barokke kasteeltuin werd aangelegd.

Lees verder >>>

[bewerk]