Portaal:Turkije/Uitgelichte artikels/51

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pitstraat van Istanbul Park

Istanbul Park is een 5338 meter lang circuit gelegen in het oostelijk deel van Istanboel, Turkije. Het is opgeleverd in augustus 2005 en door Formule 1 baas Bernie Ecclestone bestempeld als het beste circuit ter wereld.

Het circuit, dat gastheer is voor de Turkse Grand Prix, is gelegen aan de Aziatische zijde van Istanboel aan de noordkant van de TEM snelweg, welke Istanboel met Ankara verbind. Aangrenzend is het Sabiha Gökçen International Airport. Het circuit is de gastheer voor diverse motorsporten. Waaronder de Formule 1, GP2, MotoGP Porsche Cup. Het Formule 1 circus is sinds 2005 aanwezig op Istanbul Park en zal hier tot 2021 blijven komen.

In 2006 werd de Turkse Grand Prix gewonnen door Felipe Massa van Ferrari na de race geleid te hebben van de start tot de finish. Het interessante van de race was het gevecht om de tweede plaats tussen regerend wereldkampioen Fernando Alonso en de zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Ze eindigden respectievelijk tweede en derde. De race was een stuk langzamer dan het voorgaande jaar. Dit kwam echter niet door de verkleinde motorinhoud van de wagens, maar door de tegenvallende banden. De snelste raceronde werd gereden door Michael Schumacher, met een tijd van 1'28.005. Dit komt neer op een gemiddelde snelheid van 218,360 km/h.