Praatpaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse praatpaal (bron:RWS-DID-J.L.)
Verwijzing naar dichtstbijzijnde praatpaal
Duitse praatpaal

Een praatpaal is een installatie langs een snelweg of andere grote weg, waarmee men in geval van autopech of een noodsituatie contact kan krijgen met de hulpdiensten. De meeste Europese landen hebben een uitgebreid systeem van praatpalen, waarbij ongeveer om de twee kilometer een praatpaal staat, zodat men meestal niet verder dan een kilometer hoeft te lopen. Welke dienst de oproepen behandelt, verschilt per land. Zo is dat in Nederland de ANWB, in België de federale politie en zijn er ook landen waar men de beheerder van de weg te spreken krijgt.

België[bewerken]

In België handelt een Provinciale Verkeerseenheid van de federale politie de oproepen af.[1]

Duitsland[bewerken]

In Duitsland bevinden zich praatpalen langs autosnelwegen, maar ook langs afgelegen Bundesstraßen en regionale wegen. De oproepen worden afgehandeld door de meldkamer van de gezamenlijke Duitse autoverzekeraars. Praatpalen in steden en parken zijn niet primair voor automobilisten bedoeld, deze hebben doorgaans direct contact met politie of brandweer.

Nederland[bewerken]

De praatpalen vallen onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, maar worden namens RWS geplaatst en beheerd door de ANWB. De oproepen worden in eerste instantie afgehandeld door de meldkamer van de ANWB. Sinds ongeveer 1970 beschikt Nederland over een landelijk dekkend netwerk van praatpalen langs de autosnelwegen. Verwijzingsdriehoekjes op hectometerpaaltjes of geleiderail geven de richting van de dichtstbijzijnde praatpaal. Men verkrijgt contact met de meldkamer door een druk op de knop. De centralist kan zien van welke praatpaal de oproep afkomstig is, zodat er snel kan worden gereageerd.

Mobiele telefoon[bewerken]

Sinds de opkomst van de mobiele telefoon wordt er steeds minder van praatpalen gebruikgemaakt. Voordeel van de mobiele telefoon is dat de weggebruiker niet naar de praatpaal hoeft te lopen en problemen sneller kunnen worden gemeld. Bovendien is de mobiele telefoon bijna overal bruikbaar, ook op een plaats waar geen praatpalen zijn.

Een nadeel van de mobiele telefoon is dat veel melders niet goed kunnen aangeven waar ze zich precies bevinden. Een ander nadeel blijkt bij ernstige incidenten, waarbij veel oproepers naar de mobiele telefoon grijpen zodat het netwerk overbelast wordt, terwijl een praatpaal slechts door een persoon tegelijk kan worden gebruikt.

Noten[bewerken]

  1. Gebruik van praatpalen op onze autosnelwegen, Belgische federale politie

Beluister

(info)