Prairieskink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prairieskink
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Eumeces obsoletus1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Plestiodon
Soort
Plestiodon obsoletus
(Baird & Girard, 1852)
Afbeeldingen Prairieskink op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prairieskink op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De prairieskink[2] (Plestiodon obsoletus) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Eumeces. De Nederlandse naam prairieskink wordt ook wel gebruikt voor de soort Plestiodon septentrionalis.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De skink kan tot 40 centimeter lang worden, maar de staart is dan zo'n 25 centimeter. Zoals veel Plestiodon- soorten heeft ook deze hagedis erg gladde schubben en kleine poten, de staart is zeer lang en dik en de kop is stomp. De basiskleur is meestal groengrijs tot bruin met een lichtere tot gelige staart. Op iedere schub zit een klein lichter vlekje; soms vormen deze rijen zodat het strepen lijken. De buik is geel tot oranje en sommige exemplaren hebben oranje vlekken in de pootoksels.

Voorkomen[bewerken]

Leefgebied

De soort komt voor in het zuiden en midden van de Verenigde Staten; de Great Plains waarmee de strook ten oosten van de Rocky Mountains wordt bedoeld. De Engelsen noemen dit dier de Great Plains skink, omdat de skink in dit dorre gebied leeft waar vanwege de droogte geen gewassen te kweken zijn. De prairieskink houdt van hellende en rotsachtige terreinen en vooral open gebieden zonder veel bomen en hier en daar een rotspartij als uitvalsgebied. Meestal wordt hij aangetroffen in uitgestrekte graslanden met een stenige ondergrond.

Levenswijze[bewerken]

De wijfjes verzorgen de juvenielen en dat is vrij bijzonder in de reptielenwereld, zeker voor een hagedisetende soort. De jongen worden beschermd tegen vijanden zoals de mens en een beet van de zeer krachtige kaken kan beter vermeden worden.

Op het menu staan wat grotere prooien als grotere insecten, kleine zoogdieren maar ook andere hagedissen.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. (en) Prairieskink op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 295, 296 ISBN 90 274 8626 3.

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Plestiodon obsoletus - Website Geconsulteerd 4 februari 2012