Prem Rawat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-07-2014

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: onvoldoende neutraal geschreven, geen neutrale bronnen

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Prem Rawat
Prem Rawat 2007 cropped.jpg
Algemene informatie
Geboren Haridwar (India), 10 december 1957
Nationaliteit Verenigde Staten
Bekend van Knowledge (Kennis)
Website (en) Profiel op WoPG

Prem Pal Singh Rawat (Hindi: प्रेम पाल सिंह रावत; geboren op 10 december 1957 in Haridwar), ook bekend als Maharaji, Guru Maharaj Ji en Balyogeshwar, is een tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerde Indiase Maharaji (Sanskriet: "Grote Koning") die een levensbeschouwing onderwijst die hij Knowledge (Kennis) noemt. Prem Rawat biedt hiertoe een leerprogramma van vijf "sleutels"[1]. Video presentaties die er voor zijn bedoeld het noodzakelijke begrip te verkrijgen om uiteindelijk ten volle van Kennis (Knowledge) te kunnen genieten. Voor wie hierom vraagt is er een zesde "sleutel" waarin Maharaji "de technieken van Kennis" laat zien en uitlegt.


“Ik heb meer te bieden dan alleen woorden. Ik kan je leren hoe je vrede in jezelf kunt ervaren. Die vaardigheid noem ik Kennis.” Prem Rawat [2]

De kern van Prem Rawats missie is dat aan de individuele behoefte van vervulling voldaan kan worden door je aandacht naar binnen te richten om het gevoel te ervaren dat daar altijd al aanwezig is. Kennis is de know-how hoe je toegang kunt krijgen tot de ervaring van (innerlijke) vrede en hierbinnen vervulling vindt. Om dit te bereiken biedt hij een viertal praktische technieken aan. De "techniques of Knowledge". De technieken maken het de individu mogelijk zijn aandacht te verleggen van buiten naar binnen.[3] De technieken die door Maharaji worden aangeboden zijn dezelfde die hij van zijn vader, Hans Ji Maharaj leerde, die ze op zijn beurt van zijn spirituele leermeester Sarupanand meekreeg.

"In ieders leven moet er vrede zijn. Niet de wereld heeft vrede nodig, maar de mensen. Als mensen vrede voelen in zichzelf, komt er ook vrede op de wereld.” Prem Rawat [4]

Humanitaire hulp[bewerken]

Om bekendheid te geven aan activiteiten die Prem Rawat onderneemt heeft Prem Rawat The Prem Rawat Foundation (TPRF)[5] opgericht . De stichting stelt zich onder meer ten doel door praktische hulp de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen in nood.

TPRF biedt directe hulp aan ter plaatse of via gerenommeerde instanties met veel veldervaring. Door het aanbieden van basisbehoeften, zoals gezond voedsel en schoon drinkwater, ambieert de stichting mensen een waardiger bestaan te geven in vrede en voorspoed met hoop op een goede toekomst.

Biografie[bewerken]

Prem Rawat volgde in 1966 zijn vader op na diens dood en werd op zeer jonge leeftijd goeroe onder de naam Guru Maharaj ji van de beweging Divine Light Mission (DLM, Hindi: Divya Sandesh Parishad), een beweging die door zijn vader Hans Maharaj in 1960 in Patna werd gevestigd.

In 1974 raakte Prem Rawat in conflict met zijn moeder Rajeshwari Devi, mede door zijn huwelijk met de Amerikaanse stewardess Marolyn Johnson en zijn westerse levensstijl. Zijn moeder onterfde hem en probeerde door middel van juridische procedures het leiderschap van de DLM te geven aan haar oudste zoon, Satpal. De uitkomst van rechtszaken was dat Prem Rawat de leiding kreeg van de DLM buiten India en Satpal binnen India.

In de vroege jaren '80 schafte hij alle bindingen met religie af zo ook de titel Guru. Hij legde de nadruk op de ervaring van Knowledge. Ashrams werden gesloten[6] en het deel van DLM dat hij controleerde werd vervangen door de organisatie Elan Vital.[7] Vanaf de jaren tachtig reist Prem Rawat rond in de wereld en bezocht een grote reeks landen waarbij hij spreekt voor kleine tot grote groepen en/ of selecte gezelschappen. Bij verschillende gelegenheden heeft hij belangrijke erkenning gekregen voor zijn werk en de boodschap van de Vrede. In 2001 richtte hij The Prem Rawat Foundation op om zijn werk en humanitaire inspanningen te financieren. Rond 2010 werden meer organisaties toegevoegd en Elan Vital werd uiteindelijk vervangen door een verzameling van deze organisaties.

Na een naamswijziging van Elan Vital Nederland, wordt in Nederland zijn werk en boodschap uitgedragen door de Stichting Enjoyinglife.nl

Prem Rawat wordt gerespecteerd als "Ambassadeur van de Vrede". In deze hoedanigheid sprak hij onderandere tot het Europese Parlement in Brussel (2010) [8] , het Australia's Parliament House, Water for Humanity and Peace bij de UN in New York en als gastspreker bij diverse universiteiten.(youtube) Jaarlijks zet hij zich in voor The UN International Day of Peace op 21 september.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties