Prenzlauer Allee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Prenzlauer Allee
Prenzlauer Allee (Berlijn)
Prenzlauer Allee
Geografische informatie
Locatie       Berlijn
Stadsdeel Prenzlauer Berg
Coördinaten 52° 33′ NB, 13° 26′ OL
Begin Prenzlauer Tor
Eind Ostseestraße/ Wisbyer Straße
Lengte 2840 m
Algemene informatie
Genoemd naar Prenzlau
Openbaar vervoer
S-Bahn Prenzlauer Allee    
Overig Tramlijn M2 en diverse buslijnen
Prenzlauer Allee gezien van de Fernsehturm
Portaal  Portaalicoon   Berlijn

De Prenzlauer Allee is een straat in het Berlijnse stadsdeel Prenzlauer Berg in het district Pankow. Ze is genoemd naar de stad Prenzlau in Uckermark.

De straat begint aan de Prenzlauer Tor, waar zij in het verlengde van de Karl-Liebknecht-Straße samenkomt met de Mollstraße en de Torstraße . Vandaar loopt zij in noordoostelijke richting naar Berlin-Heinersdorf, kruist de Danziger Straße en eindigt op het kruispunt van de Ostsee- en de Wisbyer Straße. Verder heet de straat Prenzlauer Promenade.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Prenzlauer Allee is een van de zeven grote straten die, vertrekkende van het stadscentrum aan de Alexanderplatz, noordoostwaarts lopen. Met de wijzers van de klok mee gaat het om de volgende straten:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De weg werd al vroeg gebruikt als een lange-afstands handelsroute naar Prenzlau, vandaar de latere naam. Tot ongeveer 1824 heette het Heinersdorfer Weg. Heinersdorf was het eerste dorp op de weg buiten Berlijn. Met het ontwerp en de planning van Salomo Sachs en de goedkeuring van een nieuw gebouw op 3 december 1824 kreeg het de naam Prenzlauer Chaussee en werd het vanaf 1878 uiteindelijk verheven tot Allee. Een nieuw opgerichte naamloze vennootschap en de Pruisische regering voerden de plannen van Sachs uit.

Transportverbinding[bewerken | brontekst bewerken]

De Prenzlauer Allee wordt in zijn volledige lengte bediend door tramlijn M2, die Heinersdorf verbindt met het stadscentrum en eindigt op de Alexanderplatz. Verder kruisen de lijnen M10 aan de Danziger Straße en de M13 en de M12 aan de kruising Wisbyer Straße - Prenzlauer Promenade de Prenzlauer Allee. Ongeveer halverwege de straat bevindt zich de S-Bahnhof Prenzlauer Allee.

Toegangsgebouw van het station