Primate city

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een primate city (Engels voor voornaamste stad) is een stad die qua inwoneraantal en economische, politieke en culturele significantie disproportioneel groter is dan alle andere steden in het land of de regio. De aardrijkskundige Mark Jefferson definieerde een primate city in 1939 als "een stad die minstens twee keer zo groot en meer dan twee keer zo belangrijk is als de tweede stad van het gebied". Vaak (maar niet altijd) is een primate city ook de hoofdstad van een gebied.

Het bestaan van een primate city kan wijzen op een scheve centrum-periferieverhouding, omdat het gebied buiten de stad vaak achtergebleven is. Primate cities komen veel voor in ontwikkelingslanden. Een primate city kan ontstaan door historische factoren, zoals strategische ligging in oorlogstijd, of economische factoren, zoals het agglomeratie-effect.

Een typisch voorbeeld van een primate city is de metropoolregio Parijs (11,2 miljoen inwoners), die bijna zeven keer zoveel inwoners heeft als de tweede stad van Frankrijk, Lyon (1,7 miljoen inwoners).