Prodrive Racing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Prodrive F1 Team)
Prodrive
Basis Banbury, Verenigd Koninkrijk
Discipline FIA GT, Le Mans, WRC
Hoofdsponsor(en) Gulf Oil (Le Mans)
Eigenaar David Richards
Manager David Richards
Bekende coureurs
Tomáš Enge, Petter Solberg
Portaal  Portaalicoon   Sport
Autosport

Prodrive is een Brits raceteam. Het team wordt geleid door David Richards en is gevestigd in Banbury.

Formule 1[bewerken | brontekst bewerken]

Prodrive had in 2006 aangekondigd dat het team vanaf 2008 mee zou gaan doen om de strijd om het wereldkampioenschap Formule 1. Op het laatste moment heeft teammanager en eigenaar David Richards aangegeven dat Prodrive niet zou deelnemen aan de Formule 1.

De Spanjaard Pedro de la Rosa en de Brit Gary Paffett werden genoemd als waarschijnlijk coureursduo. De respectievelijke startnummers zouden 24 en 25 worden. Men zou gebruikmaken van de Mercedes-Benz-chassis en -motoren die ook door McLaren team gebruikt worden. Ook waren er speculaties rond Aston Martin als toekomstig motorleverancier.

Prodrive heeft zich in 2009, onder de naam Aston Martin ingeschreven voor het Formule 1-kampioenschap van 2010. Het team werd echter niet toegelaten, omdat er plekken zijn toegewezen aan drie andere teams.

Prodrive in autosport[bewerken | brontekst bewerken]

Het Prodrive-team is al jaren actief in de autosport. Het team is verantwoordelijk voor het Subaru World Rally Team, de Fords in het Australische V8 Supercar kampioenschap en voor het FIA GT Aston Martin team. Sinds half 2011 doen ze mee in het WRC met een MINI Countryman. Begin 2008 bevestigde Dave Richards zijn interesse in het Japanse Honda F1. Honda F1 was te koop gezet door de fabriek. Richards bevond zich op dat moment in het Midden-Oosten om met mogelijke investeerders te praten, maar het team werd overgenomen door de teammanager, Ross Brawn, die al in 2007 was aangesteld voor het seizoen 2008. Onder de naam Brawn GP zou het team in 2009 vele successen behalen.

Aston Martin op Le Mans[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 januari 2009 is bekendgemaakt dat Aston Martin, gerund door Prodrive, deel zal nemen aan de zogenaamde LMP1 klasse tijdens de 24 uur van Le Mans. De auto zal een V12-benzinemotor hebben, en zal daarmee de strijd aangaan met de dieselauto's van Audi en Peugeot. Prodrive heeft met Aston Martin al eerder meegedaan aan Le Mans, dit was in de klasse GT1, met een (vrij) standaard DBR 9. In het jaar 2008 wist men te zegevieren in deze klasse.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]