Profronde van Stiphout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Profronde van Stiphout is een Nederlands wielercriterium dat ieder jaar op de eerste dinsdag na de Tour de France wordt gehouden in het Noord-Brabantse Stiphout (gemeente Helmond). De organisatie weet altijd de vedettes uit de Tour de France aan de start te krijgen. De laatste jaren stond ook steeds de gele trui aan het vertrek. De profronde werd in 1980 voor het eerst gehouden, en sinds 1985 is de eerste dinsdag na de Tour de vaste wedstrijddag. Sinds 2001 is er ook een vrouwenwedstrijd. De Profronde wordt sinds 2002 gesponsord door Bavaria.

Historie[bewerken]

Als plaatselijke amateurronde behoorde de Profronde Stiphout al tot de meest vooraanstaande wedstrijden van de regio. De eerste echte Profronde organiseerde het Wielercomité met als voorzitter Mies de Louw in 1980, tijdens de Tour de France. Winnaar werd de Belgische vedette Roger De Vlaeminck.

Het was in de beginjaren erg moeilijk om een goede wedstrijddatum te vinden. De wedstrijdkalender was door de successen van Joop Zoetemelk, Jan Raas, Hennie Kuiper en Gerrie Knetemann overvol. Pas vanaf 1985 was er een wedstrijd van de kalender verdwenen waardoor het op de eerste dinsdag na de Tour georganiseerd kon worden.

Sindsdien heeft het Stiphoutse wielerevenement steeds meer aan bekendheid gewonnen. Door in 1986 zowel Tourwinnaar Greg LeMond als wereldkampioen Joop Zoetemelk aan de start te krijgen, kon voor het eerst ook van een financieel succes worden gesproken. De zege ging naar Greg LeMond, voor Knetemann en Zoetemelk. En ook in 1987 startte LeMond, opnieuw als Tourwinnaar, in de Profronde Stiphout. Getuige de erelijst werd het contracteren van Tourwinnaars vanaf die tijd een traditie. De Ronde kreeg internationale sportieve erkenning. De groeiende publieke belangstelling zorgde voor grotere bezoekersaantallen. Sinds 1987 wordt het publiek dan ook naast wielerprestaties een amusementsprogramma aangeboden met optredens van bekende artiesten.

De aanzet voor deze professionele aanpak lag bij het oudste bestuurslid Mies de Louw. Hij was van mening dat het van essentieel belang was de sponsors aan zich te binden door ze een gevarieerd pakket reclamekansen aan te bieden. Zo werd er in 1993 een VIP-ruimte ingericht vlakbij de finish, naast de juryruimte. Inmiddels kent de Ronde een groot aantal belangrijke sponsors.

De ronde trekt jaarlijks zo'n twintig- tot dertigduizend bezoekers. Verder is Stiphout voor vele prominenten uit het zakenleven, de wielerwereld en de politiek naast sportevenement een ontmoetingsplaats geworden.

In het jubileumjaar 2004 hebben drie bestuursleden van het eerste uur afscheid genomen. Martien van Bree, Ad Deelen en Frans Kerkhof zijn benoemd tot erelid van de profronde. Huidig voorzitter van de Stichting Wielerevenementen Stiphout is John Colen.

Winnaars[bewerken]

Mannen

Vrouwen

Externe link[bewerken]