Progress Software

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Progress Software is een Amerikaans softwarebedrijf, gevestigd in Bedford, Massachusetts in de Verenigde Staten. Het bedrijf werd opgericht in 1981 als Data Language Corporation.

Het is een wereldwijd leverancier van softwaretechnologie en diensten voor de ontwikkeling, de implementatie, de integratie en het beheer van oplossingen voor e-business. Het bedrijf levert een reeks producten, met inbegrip van hulpmiddelen voor de ontwikkeling van toepassingen, een messagingserver voor e-business (SonicMQ), en een geïntegreerde database.

Onder de partners van Progress Software zijn ruim 2000 Independent Software Vendors (ISV's) en Application Service Providers (ASP's), die jaarlijks voor meer dan 5 miljard US$ in Progress gebaseerde toepassingen en aanverwante diensten omzetten. Progress-producten worden gebruikt door meer dan 40.000 organisaties in meer dan 100 verschillende landen.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is opgericht in 1981, onder de naam Data Language Corporation. Vanaf 1981 is Progress bezig geweest met het ontwikkelen van softwareproducten die het gemakkelijker moeten maken om echte "business"-applicaties te creëren. Dit deed men door ontwikkeling van een vierdegeneratietaal (4GL). Het eerste product van Progress heette RDL, Relational Data Language.

In 1984 werd de Data Language Corporation omgedoopt in "PROGRESS", en de gelijknamige database en 4GL-ontwikkeltool (Progress 4GL) werden een groot succes. Veel IT-bedrijven en klanten ontdekten Progress als een ideale manier om hun eigen "Business Application" te bouwen en weder te verkopen.

In 1987 werd Progress omgedoopt in Progress Software Corporation (PSC), en in 1991 ging Progress naar de NASDAQ (Symbool: PRGS). Ook werd toen het PROGRESS.COM-domein geregistreerd.

In 1992 werd een mijlpaal bereikt: 100 miljoen US$ aan omzet. Doordat Progress al vrij snel na oprichting winstgevend werd, was er ruimte om een aantal acquisities te doen. Tussen 1994 en 1998 zijn onder andere Crescent en Apptivity overgenomen.

Crescent heeft er, vanwege de kennis en de Microsoft Visual Basic tooling, mede toe bijgedragen dat Progress de stap van 16-bits naar 32-bits kon maken. Ook heeft Crescent er voor gezorgd dat er veel meer integratiemogelijkheden met de Microsoft-technologie kwamen. De kennis en technologie van Apptivity is voornamelijk gebruikt in de huidige Sonic-producten, eerst in SonicMQ (1999), later in SonicESB. Deze technologie vormt de basis voor de huidige Enterprise Services Bus (ESB) die onder andere gebruikt wordt voor IT-architecturen met als basis Services-oriëntatie (SOA).

Vanaf 2000 wordt de NuSphere-organisatie ontwikkeld, die bouwt aan technologie en dienstverlening op basis van open source. NuSphere heeft met name producten op basis van LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP).

In 2001 wordt PeerDirect overgenomen, technologie om replicatie van gegevens tussen verschillende databases te ondersteunen. In 2002 wordt Excelon (Objectdatabases en XML-databases) overgenomen, waarmee Progress de beschikking krijgt over de Objectdatabase "Objectstore".

In 2003 wordt DataDirect overgenomen, de basistechnologie om databases via drivers te benaderen. Deze technologie wordt of werd in licentie gebruikt door onder andere Oracle, IBM, Microsoft, Sybase, Sun Microsystems en Tibco

In 2004 wordt Persistence overgenomen, voor gedistribueerde datatoegang en cachingtechnologie. In 2005 vervolgens Apama (Real Time RFID Event Processing), EasyAsk (zoektechnologie) en NEON (Mainframe-integratie)

In 2006 is Actional overgenomen, dat zich specialiseert in Web Services Management. Daarnaast is in 2006 Pantero overgenomen, dat zich specialiseert in XML-transformaties en Master Data Management.

Onlangs heeft Progress Software het eerste Item-level RFID-project ter wereld gerealiseerd bij Boekhandels Groep Nederland.

Momenteel (2006) heeft de Progress Software Corporation ongeveer 1600 medewerkers wereldwijd. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Rotterdam, evenals het Europese hoofdkantoor.

Ondertussen heeft Progress uitgepakt met hun laatste nieuwe versie, de OpenEdge 10. Deze versie heeft als grote nieuwe feature de ondersteuning van objectgeörienteerde programmeertechniek en de ondersteuning van webservices. Vervolgens heeft Progress ook gesleuteld aan hun userinterface. Vanaf versie 10.1 is het mogelijk om de userinterface van het .NET-framework zonder omwegen te implementeren in de ABL (Advanced Business Language). Meer informatie is te vinden op de OpenEdge-website.

Producten[bewerken]

Bekende huidige producten van Progress Software zijn onder andere:

  • Progress OpenEdge - een bedrijfsapplicatieplatform om applicaties te ontwikkelen en te beheren
  • Sonic Software - integratiesoftware voor berichten en bedrijfsprocessen op basis van SOA (Services Oriented Architecture)
  • Actional - Web Services Managementsoftware (Looking Glass en SOAPStation)
  • Datadirect - Databasedrivers
  • NEON - Mainframe-integratietechnologie
  • Objectstore - Object Database Managementtechnologie
  • Apama - Real Time RFID Event Processing
  • DataXtend - Real Time Data-Synchronisatie
  • EasyAsk - Zoektechnologie om te zoeken met gebruik van spreektaal

Externe links[bewerken]