Promovendus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)

Een promovendus (Latijn: hij die gepromoveerd moet worden, meervoud: promovendi) is iemand die door het zelfstandig beoefenen van wetenschappelijk onderzoek en, hierop aansluitend, het schrijven van een proefschrift wil promoveren tot de academische graad van doctor. In de Angelsaksische landen wordt een promovendus een 'PhD-student', een 'PhD-candidate', of soms een 'research assistant' (met een tijdelijk contract) genoemd.

Naar Nederlandse maatstaven is een promovendus geen student, maar iemand die wetenschappelijke kennis produceert (een afzonderlijke wettelijke taak van universiteiten). Daarom zijn promovendi in Nederland veelal als werknemer in dienst van universiteiten. Ook is het mogelijk dat iemand promoveert op een onderzoek dat hij of zij uitvoert in een industrieel laboratorium, in een perifeer ziekenhuis, of in een wetenschappelijke bibliotheek. Tot voor kort werden zulke "buitenpromovendi" nog wel eens gediscrimineerd door universiteiten, maar wettelijk is de enige eis dat een promovendus een origineel proefschrift van voldoende niveau schrijft en verdedigt. Universiteiten krijgen echter ook subsidie voor geslaagde buitenpromoties, en zijn daarom steeds beter gemotiveerd ook deze groep promovendi te koesteren.

In Duitsland en België wordt een promovendus als doctorandus (of 'Doktorand') aangeduid (Latijn voor: iemand die zijn doctorstitel moet behalen), maar dat woord heeft in Nederland de betekenis gekregen van iemand die enkel is afgestudeerd (en dus niet per se promoveert).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]