Promovendus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)

Een promovendus (uit het Latijn: 'hij die (nog) gepromoveerd moet worden', meervoud: promovendi) is iemand die door het schrijven en publiekelijk verdedigen van een proefschrift wil promoveren tot de academische graad van doctor. Aan het einde van de promotieplechtigheid wordt de promovendus gepromoveerd tot doctor.

In Duitsland en België wordt de term promovendus voorbehouden voor wie effectief uitzicht heeft op zijn promotie tot doctor: wanneer het proefschrift is afgerond en enkel de verdediging nog dient te gebeuren. Een onderzoeker die nog aan zijn proefschrift werkt wordt als doctorandus (of 'Doktorand') aangeduid (Latijn voor: iemand die zijn doctorstitel moet behalen). Aangezien dat woord in Nederland de betekenis heeft gekregen van iemand die enkel is afgestudeerd (en dus niet per se promoveert), wordt een doctorandus in Nederland aangeduid met 'promovendus' (hij die in de (verre) toekomst gepromoveerd zal worden).

In de Angelsaksische landen wordt een promovendus/doctorandus een 'PhD-student', een 'PhD-candidate', of soms een 'research assistant' (met een tijdelijk contract) genoemd.

Naar Nederlandse maatstaven is een promovendus geen student, maar iemand die wetenschappelijke kennis produceert (een afzonderlijke wettelijke taak van universiteiten). Daarom zijn promovendi in Nederland veelal als werknemer in dienst van universiteiten. Ook is het mogelijk dat iemand promoveert op een onderzoek dat hij of zij uitvoert in een industrieel laboratorium, in een perifeer ziekenhuis, of in een wetenschappelijke bibliotheek. Tot voor kort werden zulke "buitenpromovendi" nog wel eens gediscrimineerd door universiteiten, maar wettelijk is de enige eis dat een promovendus een origineel proefschrift van voldoende niveau schrijft en verdedigt. Universiteiten krijgen echter ook subsidie voor geslaagde buitenpromoties en zijn daarom steeds beter gemotiveerd ook deze groep promovendi te koesteren.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]