Protesten en staatsgreep in Egypte in 2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Demonstranten op het Tahrirplein op 30 juni 2013.
Botsingen op de bloedige 14 augustus.

Massale protesten leidden in juli 2013 tot een staatsgreep in Egypte. Miljoenen mensen de straat op waren gegaan om het aftreden van Moslimbroeder Mohamed Morsi te eisen, de demonstraties waren groter dan die tegen Moebarak.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Na de revolutie van 2011 werd Mohamed Morsi de eerste democratisch gekozen president van Egypte. Onder het regime van Morsi bleef een verbetering van de Egyptische economie uit, de Egyptisch pond devalueerde en er ontstonden spanningen tussen de overheersende soennieten enerzijds en de christelijke Kopten en mohammedaanse sjiieten anderzijds.[2] Nadat Morsi zichzelf op 22 december 2012 onbeperkte macht had gegeven om het land te 'beschermen', leidde dit tot naar schatting tweehonderdduizend demonstranten alleen al in Caïro. Vanaf april 2013 verzamelde de oppositiegroep Tamarod, Nederlands: Opstand, 22 miljoen handtekeningen onder een petitie die het ontslag van Morsi eiste. Op 30 juni, de eerste verjaardag van de inauguratie van Morsi, gingen naar schatting 14 miljoen demonstranten de straat op. Zowel de demonstranten als het Egyptische leger stelden een ultimatum.

Op 3 juli pleegde het leger onder leiding van Abdul Fatah al-Sisi een staatsgreep tegen president Morsi. Het leger zette Morsi gevangen en stelde Adly Mansour aan als interim-president. Op 25 en 26 mei 2014 vinden de volgende presidentsverkiezingen plaats, met Sabahi als enige tegenkandidaat van Al-Sisi.

Neergeslagen betogingen voor Morsi[bewerken]

De staatsgreep leidde tot grote onrust, demonstraties en sit-ins, die wekenlang bleven voortgaan. Aanhangers van de Moslimbroederschap, de partij van de afgezette president, eisten Morsi's vrijlating en zijn terugkeer als president. Bij sommige confrontaties tussen zijn aanhangers met de oproerpolitie en met Morsi-tegenstanders vielen tientallen doden.[3] Op 14 augustus werd de noodtoestand uitgeroepen. Op deze dag vonden bij ontruimingen van kampementen van Morsi-aanhangers en verwante confrontaties meer dan 500 doden en enkele duizenden gewonden. De volgende dag vielen bij nieuwe botsingen opnieuw ruim 100 doden.

Omdat de Kopten in Egypte positie kozen tegen Morsi keren moslimbroeders zich tegen deze minderheid. Tientallen kerken werden in brand gestoken.[4]

Bronnen, noten en/of referenties