Provenierswijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Provenierswijk
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-provenierswijk.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Noord
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Oppervlakte 30 ha.  
Inwoners (2012) 4630 (15.683 inw/km²)

De Provenierswijk is een wijk in het noorden van Rotterdam en maakt deel uit van de deelgemeente Noord. In de wijk wonen 4500 mensen.

De naam Provenierswijk dankt haar naam aan het Proveniershuis, dat aan de Schiekade stond en in 1898 werd gesloopt. Dit huis begon als leprozenhuis in de 15e eeuw.

De wijk wordt begrensd door de Walenburgerweg (de noordgrens met de wijk Blijdorp, de Schiekade (de oostgrens met de wijk Agniesebuurt en in het zuiden door de spoorweg door Rotterdam.

De aanleg van de wijk[bewerken]

De Provenierswijk, was samen met andere wijken, bedoeld om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Deze binnenstad was al krap bemeten omdat tot ongeveer 1850 was geprobeerd Rotterdam binnen de oorspronkelijke stadsgrenzen te houden. Door de enorme groei van de haven vanaf 1870 namen, mede door de aanleg van de Nieuwe Waterweg, de handel en industrie een enorme vlucht, waardoor veel mensen van buitenaf werden aangetrokken. Hierdoor moesten nieuwe wijken buiten deze stadsgrenzen worden aangelegd.

Zoals gebruikelijk was in die tijd, werd er onderscheid gemaakt in het westelijke 'middenklasse' gedeelte en het oostelijke 'arbeiders' gedeelte. De Spoorsingel vormt hierbij de scheiding.