Provinciale weg 344

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Provinciale weg 344
Detailkaart traject
Detailkaart traject
Detailkaart traject
Provinciale weg 344
Provinciale weg 344
Provinciale weg 344
Land Nederland
Provincie Gelderland, Overijssel
Lengte 58,5 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
van/naar Voorthuizen r101
Rotonde Voorthuizen r101(N303)
Begin trajectdeel r101
Rotonde Oud-Milligen N310
Einde trajectdeel r101
Begin trajectdeel N310
Rotonde Nieuw-Milligen N302 N310
Einde trajectdeel N310
Ecoduct Aardmansberg
Begin stad Apeldoorn
Kruising Apeldoorn
Begin trajectdeel RING
Kruising Apeldoorn N345
Einde trajectdeel RING
Einde stad Einde Apeldoorn
Begin stad Teuge
Begin stad Twello
Rotonde Twello N792
Kruising Steenenkamer N790
Begin stad Deventer
Brug over het water IJssel
Kruising Deventer N337
Knooppunt van wegen De Knoop N348
Einde stad Einde Deventer
Begin stad Colmschate
Begin stad Deventer
Begin stad Oude Molen
Rotonde Oude Molen
Einde stad Einde Oude Molen
Kruising Holten
Kruising Holten N332
De Amersfoortseweg ter hoogte van Hoog Soeren

De N344 is deels provinciale en deels gemeentelijke weg, die door de provincies Gelderland en Overijssel loopt. De weg is grotendeels uitgevoerd als tweestrooks-gebiedsontsluitingsweg, waar buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 80 km/u van kracht is. Binnen de bebouwde kom geldt overal een maximumsnelheid van 50 km/u.

De N344 verbindt Voorthuizen via Apeldoorn en Deventer met Holten. Enkele dorpen en buurtschappen aan de N344 zijn Garderen, Nieuw-Milligen, Teuge, Twello, Colmschate en Bathmen (Oude Molen). Tussen Voorthuizen en Apeldoorn heet de weg Apeldoornsestraat en Amersfoortseweg, tussen Apeldoorn en Deventer Deventerstraat en Rijksstraatweg, tussen Deventer en Holten Holterweg.

Binnen de gemeente Deventer vormt de N344 de belangrijkste verbindingsas tussen het oude deel van Deventer en het stadsdeel Colmschate. De kruising met de N348 in Colmschate heet "De Knoop".

Verder is de weg een belangrijke verkeersader voor het vliegveld Teuge en de dorpen Bathmen en Lettele. Tussen Apeldoorn en Garderen bereikt de weg een hoogte van 100 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was de gehele lengte een rijksweg, in beheer bij Rijkswaterstaat. In het eerste Rijkswegenplan van 1932 was het gedeelte tussen Amersfoort en Deventer genummerd als Rijksweg 29, het gedeelte tussen Deventer en Holten als Rijksweg 44 dat verder via Hengelo naar de Duitse grens bij Denekamp liep. Het gedeelte tussen Holten en Wierden werd genummerd als Rijksweg 44a. Vanaf het Rijkswegenplan 1968, toen de nummers 29 en 44 in Zuid-Holland werden hergebruikt voor de A29 en A44, werd de weg omgenummerd. De voormalige Rijksweg 29 werd omgenummerd tot Rijksweg 829 en de eerdere Rijksweg 44 werd omgenummerd tot Rijksweg 844. Het laatste gedeelte tot Wierden werd als Rijksweg 843 genummerd.

De weg had tot de aanleg van de A1 een belangrijke internationale functie en was onderdeel van het Europese wegennet en genummerd als E8 (de tegenwoordige E30). De functie van de huidige N344 werd langzamerhand minder belangrijk toen de weg stapsgewijs werd vervangen door de A1. Vanwege de verminderde (inter)nationale functie werd besloten om de weg in het kader van de Wet herverdeling wegenbeheer in 1993 over te dragen aan de provincies Gelderland en Overijssel. De provincie Overijssel besloot hierop het wegvak tussen Holten en Wierden om te nummeren tot N350.

Op 25 november 2019 is de Heuvelrandweg ten noorden van Voorthuizen geopend en hoeft het verkeer niet meer door Voorthuizen om de N303 te bereiken. De Heuvelrandweg is als R101 genummerd en de N344 eindigt nu bij het begin van de nieuwe rondweg.[1]

Vanwege de geschiedenis als voorloper van de A1 wordt de N344 ook wel de "oude weg" genoemd.

Eigendom[bewerken | brontekst bewerken]

Het gedeelte van de N344 tussen Voorthuizen en Nieuw-Milligen is door de provincie Gelderland overgedragen aan de gemeentes Barneveld en Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn is tevens eigenaar van de weg van het gedeelte dat door de stad Apeldoorn loopt en de gemeente Deventer van het gedeelte binnen de bebouwde kom van Deventer.

De totale lengte van de N344 is 58,5 km. Hiervan wordt 22,5 km beheerd door de gemeentes (Barneveld, Apeldoorn en Deventer); 23,5 km door de provincie Gelderland en 12,5 km door de provincie Overijssel.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]