Provinciale weg 837

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Provinciale weg 837
Provinciale weg 837
Land Nederland
Provincie Gelderland
Lengte 11 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Kruising Zetten/Lexkesveer N836
Begin stad Indoornik
Einde stad Einde Indoornik
Begin stad Heteren
Rotonde Heteren-Centrum
Rotonde Ind. Poort van Midden Gelderland-Zuid
Einde stad Einde Heteren
Toerit naar snelweg 18 Zwolle/Nijmegen A50
Rotonde Driel
Kruising Elst
Begin stad Arnhem
Rotonde Schuytgraaf
Rotonde Schuytgraaf-Noord/Arnhem richting N325

De N837 is een provinciale weg in Gelderland. De weg verbindt Indoornik met Arnhem-Zuid via de A50 bij Heteren. Het Overbetuwse deel van de N837, de weg van Indoornik naar Arnhem, heet achtereenvolgens Nijburgsestraat, Boterhoeksestraat, Polderstraat en Cora Baltussenallee. Het Arnhemse deel heet de Metamorfosenallee.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het westelijke deel, tussen Indoornik en de A50, bestaat al sinds de jaren '50. Deze route loopt vanaf de N836 bij Indoornik via Heteren naar het bedrijventerrein Poort van Midden-Gelderland.

Het oostelijke deel, tussen de A50 en Arnhem, bestaat pas sinds 2010. De provincie Gelderland startte in september 2008 met de aanleg van het oostelijke deel naar de zuidelijke wijken van Arnhem. De weg heeft een breedte van 7,5 meter en is daarmee iets breder van een gemiddelde N-weg. De gehele weg is gesloten voor langzaam verkeer. Vanaf de A50 gaat deze weg in oostelijk richting naar Arnhem. Ongeveer halverwege de weg ligt een rotonde, zodat Driel bereikt kan worden. Daarna kruist de N837 de Grote Molenstraat op een met verkeerslichten beveiligde kruising, kort daarna volgt de bebouwde kom van Arnhem. Vlak na de komgrens volgt er een rotonde, waarna de weg eindig bij een tweede rotonde nabij station Arnhem Zuid. Bij deze beide rotondes kruist de N837 de rondweg van de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]