Ptolemaeën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ptolemeeën)
Dynastieën van de
Egyptische oudheid
Proto-dynastieke periode
Vroeg-dynastieke periode
1e dynastie · 2e dynastie ·
3e dynastie
Oude Rijk
4e dynastie · 5e dynastie ·
6e dynastie
Eerste tussenperiode
7e dynastie · 8e dynastie ·
9e dynastie - 10e dynastie
Middenrijk
11e dynastie · 12e dynastie
Tweede tussenperiode
13e dynastie · 14e dynastie ·
15e dynastie - 16e dynastie ·
17e dynastie
Nieuwe Rijk
18e dynastie · 19e dynastie ·
20e dynastie
Derde tussenperiode
21e dynastie · 22e dynastie ·
23e dynastie · 24e dynastie
Late periode
25e dynastie ·
26e dynastie · 27e dynastie ·
28e dynastie · 29e dynastie ·
30e dynastie · 31e dynastie
Ptolemaeën
 Koninkrijk van Ptolemaeus I Soter rond 305 voor Chr.
Andere diadochen:
 Koninkrijk van Kassander
 Koninkrijk van Lysimachus
 Koninkrijk van Seleucus I Nicator
Andere rijken:
 Epirus
 Rome

De Ptolemaeën (meervoud van Ptolemaeus), ook wel Ptolemaeërs (soms ook "Ptolemeërs"), is een uit Macedonië stammende koninklijke dynastie die van 305 v.Chr. tot 30 v.Chr., na de dood van Alexander de Grote, over Egypte regeerde. Alexander had Egypte veroverd en bij zijn wereldrijk gevoegd. Na zijn dood bleek echter dat er geen opvolger klaarstond. Zijn generaals probeerden dan ook elk een deel van het rijk onder hun macht te krijgen. Ptolemaeus I Soter slaagde erin in Egypte de opvolger van Alexander te worden. Zijn dynastie wordt de Ptolemaeïsche dynastie genoemd en is tevens de laatste faraonische dynastie. Zij worden ook weleens de Lagiden genoemd, naar de naam van Ptolemaeus' vader Lagos. Deze dynastie ging ten onder toen Cleopatra VII en Marcus Antonius werden verslagen door een Romeinse legermacht onder leiding van de jonge Octavianus.

Ingewikkelde stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

De stamboom en de elkaar vaak overlappende regeringsperioden van de verschillende Ptolemaeën is erg lastig in beeld te krijgen omdat ze allemaal de naam Ptolemeus of Cleopatra hadden. Ook waren incestueuze huwelijken tussen broer en zus, met nakomelingen, naar oud faraonisch gebruik maar door de Grieken verafschuwd, heel gewoon bij hen. Vaak regeerden ze ook samen met een broer of zus. De bekendste Ptolemee was tevens de laatste: Cleopatra (VII). Hieronder een vereenvoudigd schema van de stamboom.

Chronologische lijst Ptolemaeïsche vorsten[bewerken | brontekst bewerken]

Ptolemaeus XV CaesarionPtolemaeus XIV Theos Philopator IIPtolemaeus XIII Theos Philopator ICleopatra VIIPtolemaeus XII Neos DionysosBerenice IVPtolemaeus XII Neos DionysosPtolemaeus XI Alexander IIBerenice IIIPtolemaeus IX Soter IIPtolemaeus X Alexander IPtolemaeus IX Soter IIHarsiesePtolemaeus VIII Euergetes IIPtolemaeus VII Neos PhilopatorPtolemaeus VI PhilometorAnchwenneferPtolemaeus V EpiphanesHorwennoferPtolemaeus IV PhilopatorPtolemaeus III Euergetes IPtolemaeus II PhiladelphusPtolemaeus I Soter

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ptolemaeën van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.