Ptychozoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ptychozoon
Kuhl's vliegende gekko.
Kuhl's vliegende gekko.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Gekkota (Gekko's)
Familie: Gekkonidae
Geslacht
Ptychozoon
Kuhl & Van Hasselt, 1822
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Ptychozoon is een hagedissengeslacht uit de familie gekko's (Gekkonidae). Er zijn 7 soorten, inclusief de pas in 2009 beschreven Ptychozoon nicobarensis.[1]

De soorten worden wel 'vliegende gekko's genoemd vanwege hun vermogen om stukjes te zweven. Ze kunnen niet echt vliegen in de zin van opstijgen, maar wel behoorlijke afstanden door de lucht zweven na een sprong. Ze doen dit door de huidflappen aan de zijkanten van het lichaam als 'parachute' te gebruiken, als de gekko op een boomschors zit, worden de huidflappen gebruikt ter camouflage; de gekko valt dan niet meer op omdat de kleuren en patronen overeenkomen met boombast. Ook gekko's uit het geslacht Cosymbotus hebben deze aanpassingen, hoewel minder sterk ontwikkeld. Deze soorten maken meer gebruik van hun zeer platte staart om te zweven. Er zijn nog wel meer reptielen en amfibieën die met behulp van huidflappen stukjes kunnen zweven, zoals de vliegende kikkers uit het geslacht Rhacophorus en de vliegende draakjes, die tot de agamen behoren (geslacht Draco).

Alle soorten leven in Azië, in Thailand, Maleisië, Borneo, Singapore, India, Indonesië, Myanmar, de soort Ptychozoon intermedium komt alleen voor op de Filipijnen. Ze leven in bomen en hogere struiken en eten kleine ongewervelden als insecten.

Soorten[bewerken]

Geslacht Ptychozoon

Referenties
  1. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Ptychozoon
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Ptychozoon - Website Geconsulteerd 20 februari 2012