Pueblo (cultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een pueblo vlak bij Taos (New Mexico).
Dezelfde pueblo rond 1920.

Pueblo's zijn historische gemeenschappen en nederzettingen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Pueblo's worden gekarakteriseerd door huizen met Mexicaanse en Spaanse invloeden, met voornamelijk kleien gebouwen gekleurd in de pasteltinten okergeel en wit. De huizen zelf worden veelal ook pueblo's genoemd, ondanks dat in de meeste pueblonederzettingen een gering aantal van deze huizen bewaard zijn gebleven.

Etymologie[bewerken]

Pueblo is een Castiliaans woord, geëvolueerd uit het Latijnse woord populus, dat "volk" betekent.

Ontstaan[bewerken]

Op de Spaanse hoogvlakten bestonden en bestaan nog steeds vele pueblo nederzettingen. Zo'n pueblo is een dorpje dat omringd is door velden die de stad van voedsel voorzien. De boerderijen waren allen gecentraliseerd en stonden nooit ver van elkaar af. Deze structuur was noodzakelijk voor zowel de agrarische productiviteit als voor defensie. Om te kunnen overleven in de eenzame vlakten was dit de enige methode. De hedendaagse pueblo's hebben inwoneraantallen van enkele duizenden. In de middeleeuwen werden de pueblo's waarschijnlijk bewoond door enkele honderden inwoners.

Het bureau van Indiaanse Zaken erkent enkel gemeenschappen in het zuidwesten van de Verenigde Staten als pueblo's wanneer deze eerder door de koning van Spanje als pueblo werden erkend.