Punk (mode)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groepje punkers in kenmerkende uitdossing
Het gebruik van veiligheidsspelden is typerend voor de punkmode

Punk als mode betreft de kledij en accessoires die horen bij de punkcultuur.

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren 70 begon Vivienne Westwood deze modecultuur vanuit haar winkel SEX te Londen te definiëren en te promoten, maar de scene en de gedachte hebben diepere en verder uitgespreide wortels.

Kenmerken[bewerken]

Punkkleding is voornamelijk te herkennen aan:

 • vele veiligheidsspelden op gescheurde shirts of broeken, maar ook door de huid als statement of sympathie.
 • het gebruik van verf of make-up op het lichaam en/of gezicht, vooral zwarte oogschaduw, maar ook andere kleuren, meestal verwijzend naar oorlogskleuren die gebruikt werden in oude tribale systemen.
 • gebruik van kettingen, hangslotjes en veel studs (sierspijcerende kleuren waren typerend voor de jaren 80, maar minder aanwezig bij "Shate"-Punks van de jaren 90 en daarna.
 • het anarchieteken dat op kledingstukken wordt gestift of genaaid.
 • strakke broeken met opvallende prints erop. Ze worden ook vaak binnenstebuiten gedragen, evenals andere kledingstukken.
 • leren jassen met buttons of afbeeldingen van punkbands, of met verf aangebrachte (politieke) kreten erop.
 • dragen van militaire kleding, vooral de broeken en de schoenen (legerkisten: zie iets verder bij 'schoeisel'), en patroonbanden.
 • nethemden en netkousen.
 • kleding met tartan, een typisch Schots ruitpatroon, dat vroeger zelfs 35 jaar lang verboden is geweest in de Schotse hooglanden (na de Slag bij Culloden, zie ook: Jacobitisme).
 • prints van huiden van tijgers, luipaarden en dergelijke.
 • typerend is het legerschoeisel (legerkisten of US combat('s) boots genoemd, maar ook Dr. Martens uit Engeland) of stevige laarzen. Bij voorkeur zwart, maar niet per se.
 • verder is er ook een duidelijk verschil tussen Europese/Engelse en Amerikaanse punkklederdracht. Vooral de periode 1981-1986 was meer mainstream getint in Amerika. Vooral door de glamrock-achtergrond in Engeland en door de evolutie binnen de muziekscene.

De haardracht:
fluorescerend, zwart, wit, rood of groen geverfd haar. Vooral de hanenkammen, in het Engels Mohawk genoemd, naar het gelijknamige indianenvolk, waren populair. Verder waren ook gekleurde lokken haar en asymmetrische snit populair. Baard en snor maken geen deel uit van de stijl.

Een aantal elementen van punkkleding komt ook voor bij gothic kledij.

Sociologische impact[bewerken]

Punks proberen voornamelijk door hun kledingstijl te laten zien dat ze 'tegen mainstream/doorsnee zaken zijn'. Ze zetten zich af tegen de gevestigde orde en distantiëren zich van mensen die de regering blindelings en klakkeloos volgen. Ze proberen daarentegen op te vallen en hun mening te uiten. Om op te vallen, is de kleding vaak erg extreem.

Gemeentemuseum Den Haag[bewerken]

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft in de jaren 80 een tweetal punkoutfits aan de collectie toegevoegd, die in 2004 tijdens de tentoonstelling "Van Chanel tot Punk" weer werden getoond.