Queen Elizabethklasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schets van de Queen Elizabethklasse

De Queen Elizabethklasse zijn de geplande nieuwe vliegdekschepen van de Britse marine. De schepen gaan de Invincibleklasse opvolgen. Er worden in totaal twee schepen gemaakt:

De Queen Elizabeth wordt op zijn vroegst in 2017 in dienst gesteld, waarna het schip vanaf 2020 met zijn benodigde vliegtuig- en helikoptervloot zijn oorspronkelijke bedoelde taken kan uitvoeren. De beslissing over het al dan niet in dienst nemen van Prince of Wales wordt in 2015 genomen. De kosten van het gehele project worden geraamd op £7 miljard (ongeveer €8,2 miljard).

Het plan was oorspronkelijk om samen met de Fransen een vliegdekschipklasse te bouwen. De Fransen trokken zich echter terug en daarom werd er door de Britten besloten het project zelf voort te zetten. De schepen worden gemaakt door BAE Systems.

Beschrijving[bewerken]

De Queen Elizabethklasse wordt aanzienlijk groter dan de Invincibleklasse. De schepen hebben een lengte van 284 meter, een maximale breedte van 70 meter en een waterverplaatsing van 65.500 ton. Dat is ruim 3 keer zoveel waterverplaatsing als de Invincibleklasse. De schepen zullen een snelheid hebben van 46 kilometer per uur krijgen. Wanneer de schepen compleet operationeel zijn, zullen ze 1600 man per schip aan bemanning hebben.

Bewapening[bewerken]

De schepen zullen naar verwachting 36 F-35 Lightning II en 4 helikopters meevoeren. De persoonlijke verdediging wordt verzorgd door Phalanx CIWS, 30mm-kanonnen en miniguns. Natuurlijk zijn de schepen voor de verdediging afhankelijk van escorteschepen.