R.K. Kerkhof (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De door P.J.H. Cuypers ontworpen kapel van het kerkhof in 2011

Het R.K. Kerkhof is een rooms-katholieke begraafplaats in de stad Groningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats werd in 1872 aangelegd aan de Hereweg, mede op initiatief van monseigneur Jansen, toenmalig deken van Groningen.[1] Omdat het terrein binnen de Helperlinie lag, de verdedigingswerken van de stad, moest de toenmalige minister van Oorlog hiervoor toestemming geven. Een deel van de grond aan de Hereweg werd rond 1990 verkocht. De ingang van de begraafplaats ligt aan de Papiermolenlaan, een zijlaantje van de Hereweg. De begraafplaats wordt beheerd door de 'Stichting R.K. Kerkhof Groningen'.[2]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Direct bij de ingang ligt een gazon, met daarop een klokkenstoel. Op deze plaats werden de stoffelijke resten herbegraven van degenen die waren begraven in en om de gesloopte Broerkerk. Een klein monument herinnert hieraan.

De kapel, een kleine zaalkerk uit 1879, was het eerste gebouw van P.J.H. Cuypers in de stad Groningen. In de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw werd de kapel verhuurd aan de Russisch-Orthodoxe Kerk. Na een restauratie in de jaren negentig werd de kapel door het bisdom Groningen weer voor de eredienst in gebruik genomen. Het gebouwtje, waaronder zich een crypte bevindt, is een gemeentelijk monument. Naast de kapel staat het beeld van 'Christus Koning' dat in 1936 door Jan Eloy Brom en Leo Brom werd gemaakt voor de Sint-Martinuskerk, die in 1982 werd gesloopt.

Op de begraafplaats bevindt zich het Verzetsmonument uit 1946 van Herman van Wissen.[3] Op het monument staan de namen van negentien gesneuvelde rooms-katholieke verzetsmensen. Ook de uit Groningen afkomstige kapelaan Aloysius Regnerus (Reinier) de Hosson (1912-1944), werkzaam in de illegaliteit in Enschede en op 31 oktober 1944 gefusilleerd in Gronau, ligt er begraven.

Hier begraven[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie R.K. Kerkhof (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.