R747 (Ierland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Regional Road 747
Regional Road 747
Land Ierland
Graafschap Kildare, Wicklow, Carlow
Wegen in Ierland
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Ierland
Traject

De R747 is een regionale weg in Ierland die Ballitore in het graafschap Kildare verbindt met Arklow in het graafschap Wicklow bij de Ierse Zee. De weg is 64 km lang.

De weg begint in Ballitore bij de N9 en passeert al snel de grens met het graafschap Wicklow. In het centrum van Baltinglass kruist de R747 de N81, en loopt daarna verder naar Kiltogan. De weg loopt een klein stukje in het graafschap Carlow, waar het dorp Hacketstown wordt doorkruist. Terug in Wicklow kruist de R747 de Wicklow Way om daarna in de zuidelijke uitlopers van de Wicklow Mountains naar Tinahely te lopen.

Daarna gaat het noordoostwaarts naar Aughrim en verder door de vallei van de gelijknamige rivier om dan in Woodenbridge in de vallei van de Avoca uit te komen. De weg blijft de vallei volgen en loopt onder de N11 door tot in het centrum van Arklow. Er is hier geen rechtstreekse aansluiting met de N11.

Door de verbreding van de N9 naar een vierstrooksweg tussen Kilcullen en Waterford wordt een verbindingsweg aangelegd tussen Athy en aansluiting van de R747 op de N9 in Ballitore. Deze weg kan gecatalogeerd worden als een verlenging van de R747 tot Athy[1].

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]