RAF Fairford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RAF Fairford
IATA: FFD ICAO: EGVA
Algemene informatie
Opgericht 1944
Plaats Fairford
Hoogte 87 m
Coördinaten 51° 41′ NB, 1° 47′ WL
Locatie in Engeland
RAF Fairford
RAF Fairford
Startbanen
Baan Lengte Materiaal
09/27 3046 asfalt
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Royal Air Force Fairford of korter RAF Fairford (IATA: FFD, ICAO: EGVA) is een basis van de Royal Air Force (RAF) bij Fairford in Gloucestershire in Engeland die momenteel in gebruik is als standby vliegveld en niet dagelijks wordt gebruik. Zijn prominentste gebruik in de afgelopen jaren is als vliegveld voor de B-52 Stratofortresses van de United States Air Force tijdens de Irakoorlog in 2003, de Operatie Allied Force in 1999 en de Eerste Golfoorlog in 1991. Het is enige Europese vliegveld van de United States Air Force voor zware bommenwerpers.

RAF Fairford was de enige transoceanische afbrekingslandingsplaats voor Space Shuttle in het Verenigd Koninkrijk. De basis heeft een voldoende lange landingsbaan voor een shuttlelanding (de baan is 3046 meter lang) en had ook door de NASA opgeleide brandweer en medische bemanning gestationeerd op het vliegveld. De baan heeft een onbeperkte dragende capaciteit, wat betekent dat het vliegtuigen kan dragen met elk type lading.

RAF Fairford is ook de thuisbasis van de Royal International Air Tattoo (RIAT), een jaarlijkse vliegshow. RIAT is een van de grootste airshows in de wereld waarbij de show van 2003 door het Guinness World Records erkend wordt als de grootste militaire vliegshow ooit, met een opkomst van 535 vliegtuigen.

Bronnen, noten en/of referenties