RTL Z

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf RTLZ)
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Z
Het logo van RTL Z dat tot mei 2014 werd gebruikt.
Het logo van RTL Z dat tot mei 2014 werd gebruikt.
Genre Nieuws, Actua
Speelduur 10 tot 15 minuten
Presentatie Sanne Boswinkel
Meike de Jong
Diana Matroos
Hella Hueck
Roland Koopman
Roderick Veelo
Peter van Zadelhoff
e.a.
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 6 juni 2001
Zender RTL 7
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL Z is een financieel-economisch nieuwsprogramma, elke werkdag te zien tussen 08:30 uur en 18:00 uur op RTL 7. Het programma is een onderdeel van RTL Nieuws.

Geschiedenis[bewerken]

RTL Z ging van start op 6 juni 2001 als een gelijkwaardige samenwerking tussen de Holland Media Groep (tegenwoordig RTL Nederland) en Belgian Business Television. Aanvankelijk met één uitzending per dag, maar al na een paar maanden verzorgde de redactie elk uur een nieuw bulletin. In 2002 kwam het programma geheel in handen van RTL Nederland. RTL Z was eerst te zien op RTL 5, in augustus 2005 werden de uitzendingen verplaatst naar RTL 7, welke het toenmalige Yorin verving. Begonnen als strikt financieel-economische zender ontwikkelde RTL Z zich al vrij snel tot een brede, algemene nieuwszender, met een sterke focus op zakelijk nieuws. Dagelijks stemmen ongeveer 1,2 miljoen kijkers af op RTL Z.

Het nieuwsprogramma neemt een unieke positie in binnen het Nederlands medialandschap. Het is de enige tv-zender die het belangrijkste nieuws van de dag combineert met sterke financieel-economische berichtgeving. Ook heeft RTL Z vaak autoriteiten aan tafel en biedt het verdieping met uitgebreide economische achtergrondinformatie en interviews met beleidsmakers en bestuurders. RTL Z is tevens het kanaal voor breaking news.

Huidige samenstelling[bewerken]

Om 08:30 begint de programmering met RTL Z Voorbeurs. Vanaf 09:00 uur wordt er elk heel uur eerst het algemene nieuws uitgezonden en daarna het financieel- economisch nieuws. De uitzending van het algemene nieuws duur ongeveer 6 tot 7 minuten, die van het economisch nieuws duurt ongeveer 8 minuten. Om 17:00 uur duurt de uitzending van het economisch nieuws 5 minuten. De laatste uitzending wordt uitgezonden om 17:30, wanneer de Amsterdamse beurs sluit, dan is er alleen financieel-economisch nieuws. Die uitzending duurt ook 10 minuten en wordt tot 18:00 herhaald. De uitzendingen van het algemene en economische nieuws worden elk heel uur uitgezonden en de uitzendingen worden vervolgens twee keer in het uur herhaald, dat is om 20 minuten over heel en 40 minuten over heel, een paar keer per dag is er maar 1 herhaling in het uur, dan wordt er plaats gemaakt voor andere programma's.

Buiten het nieuwsblok zijn er ook andere programma's zoals RTL Z Voorbeurs (2011-heden), De Kijker aan Zet (2008-heden), Over Geld Gesproken (2012-heden), Het Gesprek met de Minister van Financiën (2008-heden) en Rick Nieman interviewt (2004-heden)

 • RTL Z Voorbeurs bestaat sinds 2 mei 2011 en is elke werkdag om 08:30 te zien. Hierin wordt de kijker kort, maar altijd terzake kundig, voorbereidt op de beursdag die komen gaat. Vanuit de studio op de redactie schakelt de presentator met de eigen beurscommentatoren, deskundigen van diverse banken en vermogensbeheerders en soms met een verslaggever ter plekke. Het programma duurt 7 minuten.
 • RTL Z Opening Wallstreet wordt elke werkdag om 14:30/15:30 uitgezonden. In het programma worden er live beelden uitgezonden van de opening van de beurzen in Amerika en wordt er daarna verder over gepraat met de beursanalist op de beurs in Amsterdam. Ook wordt er nog een korte update gebracht over de standen van de beurzen. Het programma duurt 3 tot 4 minuten.
 • De Kijker aan Zet is een programma van rond de 20 minuten op RTL Z waarin kijkersvragen beantwoord worden door deskundigen. Roland Koopman, Roderick Veelo, Peter van Zadelhoff en Hella Hueck presenteren afwisselend het programma. Wekelijks zijn er 2 à 3 deskundigen te gast in de studio. Het programma wordt op vrijdagmiddag om 10 voor 2 live uitgezonden en wordt gedurende de week erop herhaald.
 • Watt Nu?! is een programma van rond de 20 minuten op RTL Z waarin meerdere tegenstanders van elkaar over duurzaamheid discussiëren. Dit zijn meestal milieuactivisten en directeuren van vervuilende bedrijven. Joris Putman presenteert het programma. Watt Nu?! heeft wekelijks een aflevering, die alle werkdagen van die week wordt uitgezonden.[1]
 • IT NEXT is een programma van rond de 10 minuten op RTL Z waarin wordt gekeken bij bedrijven en gemeenten hoe het daar gesteld is met de IT. Er wordt ook gekeken naar nieuwe producten om problemen met IT op te lossen.[2]
 • Frits Wester praat wekelijks met de Minister van Financiën of bij afwezigheid zijn plaatsvervanger, de Staatssecretaris van Financiën. Vanuit Den Haag wordt ingegaan op financieel-economische onderwerpen en alles wat daar aan raakt. Het gesprek wordt elke dinsdagmiddag uitgezonden om 15:20 en duurt 10 minuten. Vaste vervanger voor Wester is Jos Heymans of Lotte Ragut.

Presentatoren[bewerken]

Vaste presentatrices van het algemene nieuws zijn Sanne Boswinkel, Meike de Jong en Diana Matroos. Bij afwezigheid valt Sanne Staarink in. Het financieel-economisch nieuws wordt voorgelezen door afwisselend Roland Koopman, Roderick Veelo, Peter van Zadelhoff, Hella Hueck en Marc de Jong als invaller. Daarnaast wordt er in de uitzending regelmatig geschakeld naar het Damrak in Amsterdam, waar de Amsterdamse effectenbeurs zich bevindt. Deze beursupdate wordt verzorgd door Mathijs Bouman, Jacob Schoenmaker, Hans de Geus of Durk Veenstra. Ook de financieel-economische nieuwslezers Roland, Roderick en Peter zie je regelmatig op de beurs.

Huidige presentatoren

Algemene nieuws
Financieel-economisch nieuws
Beursanalisten
Verslaggevers
 • Hans de Bruijn
 • Sjoerd den Daas
 • Merijn Doggen
 • Ann-Lynn Hamelink
 • Eelco Hiltermann
 • Hella Hueck
 • Marc de Jong
 • Elianne Kuepers
 • Bart Reijnen

Voormalige presentatoren

Algemene nieuws
Financieel-economisch nieuws
Beursanalisten
Verslaggevers


 • 1: Daphne Lammers en Margreet Spijker vervingen Sanne Boswinkel, die van december 2012 tot eind maart 2013 niet te zien was bij RTL Nieuws. Daarna vervingen beiden Boswinkel nog regelmatig, totdat zij in juni weer vast op de dinsdag, woensdag en donderdag te zien was bij het algemene nieuws op Z.

Tijdlijn vaste presentatoren[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties