RTL Nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Nieuws
Genre Nieuws en Actualiteit
Speelduur Verschillend
Presentatie Roelof Hemmen
Daphne Lammers
Rick Nieman
Merel Westrik
e.a.
Muziek Martijn Schimmer
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland (formeel Luxemburgs)
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 2 oktober 1989
Zender RTL 4 en RTL 7
voorheen RTL Véronique en RTL 5
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
De regie bevindt zich op dezelfde etage als de studio.

RTL Nieuws is het nieuwsprogramma van RTL Nederland, dat in 1989 begon als het RTL Véronique-nieuws. Vanaf juni 1990 tot en met 1995 heette het programma RTL 4 Nieuws.

Uitzendingen[bewerken]

Het RTL Nieuws zendt tegenwoordig alleen nog uit op televisie. Vroeger verzorgde het RTL Nieuws ook radio-uitzendingen op de inmiddels verdwenen zenders RTL4 Radio, RTL Radio, Happy RTL, RTL Rock Radio, RTL FM en Yorin FM.

De belangrijkste uitzendingen worden op RTL 4 uitgezonden. Overdag zijn de uitzendingen voornamelijk op RTL 7 te zien. Extra nieuwsuitzendingen worden soms ook doorgeschakeld naar RTL 5 en RTL 8. Op werkdagen zendt het RTL Nieuws tussen 06.30 en 18.00 ieder uur een rechtstreeks bulletin uit, gevolgd door een langer bulletin om 19.30 uur en een late uitzending rond 23.30 uur. In het weekend vervallen de bulletins overdag.

Sinds 6 augustus 2007 zendt RTL Nieuws uit in breedbeeldformaat. Een maand eerder waren RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 al overgegaan op dit formaat. Er werd meteen een nieuwe vormgeving geïntroduceerd, omdat de studio en de vormgeving niet geschikt waren voor breedbeeld. RTL Nieuws nam verder afscheid van de hoofdkleur blauw. Daarvoor kwamen lichtere kleuren in de plaats. De huidige studio is ontworpen door het Belgische bedrijf Pièce Montée.

Alle nieuwsbulletins, inclusief RTL Z en Editie NL, komen normaal gesproken vanuit Studio 9 op het Mediapark in Hilversum. Tussen november 2013 en mei 2014 worden alle uitzendingen gemaakt in een tijdelijke studio op de redactievloer (Studio 14). Zowel Studio 9 als studio 14 worden vernieuwd. Het RTL Nieuws, RTL Z en Editie NL krijgen een nieuwe vormgeving en een nieuwe HD studio. Het vernieuwde uitzendsysteem ondersteunt daarnaast toegevoegde realiteit en virtuele werkelijkheid. Bij virtuele realiteit gaan de presentatoren werken met drie grote schermen. De informatie of videobeelden worden op de schermen getoond. Bij toegevoegde realiteit verschijnen er grafische beelden, zoals een staafdiagram, in de studio als een 3D-beeld. Wanneer de camera gaat bewegen dan moeten de beelden in perspectief meebewegen.[1][2]

Bij RTL Nieuws (RTL Nieuws, Editie NL, RTL Z, RTL Weer & Verkeer) werken op de redactie 120 medewerkers. Dit is in vergelijking met de NOS vrij weinig, want deze heeft 370 medewerkers in dienst.

Alle verschillende redacties zitten in een ruimte met een eigen eiland met redacteuren en presentatoren. Dit zijn de verschillende eilanden:

 • Binnenland
 • Buitenland
 • Productie
 • Research
 • Text & Internet
 • RTL Z
 • Editie NL

De weerpresentator zit in eigen ruimte met verschillende computers voor het weer. Kijkers kunnen hun eigen weerfoto opsturen die in het weerbericht van Editie NL of het weer na het Half Acht Nieuws worden getoond.

Huidige nieuwsbulletins[bewerken]

Ontbijtnieuws (06.30 tot 09.05 uur)[bewerken]

RTL 4 zendt 's ochtends tussen 06.30 en 09.05 uur het RTL Ontbijtnieuws uit. Om 06.30, 07.00, 08.00 en 09.00 uur zijn er live-uitzendingen en tussendoor wordt de herhaling van de laatste uitzending uitgezonden. Het ontbijtnieuws gebruikt een afwijkende leader dan de andere uitzendingen. Het nieuws begint met een korte blik op het weer van die dag. Er wordt ook verwezen naar het uitgebreide weerbericht aan het eind van de uitzending. Hierna volgen vijf of zes onderwerpen. Daarna vertelt de presentator wat er later nog in de uitzending komt. Dan volgt een mediaoverzicht van die ochtend, waarbij meestal vier of vijf berichten uit verschillende landelijke media worden uitgelicht. Hierna volgt een luchtig onderwerp en daarna een blik op de weg van de VerkeersInformatieDienst. Als afsluiter het weer van die dag en een vooruitblik op het weer voor de komende dagen. Het weer wordt gepresenteerd door een weerpresentator. In de winter worden op vrijdag de sneeuwhoogtes in verschillende populaire skigebieden vermeld en in de zomer wordt het weer in verschillende populaire vakantiegebieden gegeven. Het Ontbijtnieuws wordt gepresenteerd door Jan de Hoop of Sanne Staarink-Steusel. Bij hun afwezigheid vallen meestal Meike de Jong of Jeroen Latijnhouwers in. Het weer wordt gepresenteerd door Amara Onwuka, Jennifer Faber of William Huizinga.

RTL Z Nieuws (08.30 tot 17.55 uur)[bewerken]

Overdag tussen 08.30 uur en 17.30 uur zendt het RTL Nieuws samen met RTL Z op RTL 7 uit. Om 08:30 begint de programmering met RTL Z Voorbeurs, waarbij de vijf belangrijkste economische nieuwsfeiten worden besproken voordat de beurs in Amsterdam van start gaat. Vanaf 09:00 uur wordt er elk heel uur eerst het algemene nieuws uitgezonden en daarna het financieel- economisch nieuws. De uitzending van het algemene nieuws duur ongeveer 6 tot 7 minuten, die van het economisch nieuws duurt ongeveer 8 minuten. Om 17:00 uur duurt de uitzending van het economisch nieuws 5 minuten. De laatste uitzending wordt uitgezonden om 17:30, wanneer de Amsterdamse beurs sluit, dan is er alleen financieel-economisch nieuws. Die uitzending duurt ook 10 minuten en wordt tot 18:00 herhaald. De uitzendingen van het algemene en economische nieuws worden elk heel uur uitgezonden en de uitzendingen worden vervolgens twee keer in het uur herhaald, dat is om 20 minuten over heel en 40 minuten over heel, een paar keer per dag is er maar 1 herhaling in het uur, dan wordt er plaats gemaakt voor andere programma's. De uitzending van 9.00 uur wordt door de Ontbijtnieuwspresentator gepresenteerd, vanaf 10.00 uur wordt een andere presentator ingezet. Vanaf 10.00 uur worden ook meestal kruisgesprekken gevoerd. RTL Z heeft extra uitzendingen om 15.30 uur waarin de opening van de beurzen in Amerika besproken worden, En om 17.30 uur hier wordt al het economisch nieuws verteld, ook wordt er dat stilgestaan bij de eindstand van de Europese beurzen. De RTL Z-presentator wisselt tussen de uitzendingen van 13.00 en 14.00 uur. RTL Z wordt gepresenteerd door: Hella Hueck, Roland Koopman, Roderick Veelo of Peter van Zadelhoff. Vaste invalpresentator is Marc de Jong. Het RTL nieuws wordt gepresenteerd door Sanne Boswinkel of Diana Matroos. Invallers voor het nieuwsgedeelte zijn: Meike de Jong of Sanne Staarink-Steusel.

Vier Uur Nieuws (16.00 tot 16.05 uur)[bewerken]

Om 16.00 uur is het eerste bulletin in de middag op RTL 4, de uitzending wordt tevens uitgezonden op RTL 7. Het is de eerste uitzending van het middagblok van RTL nieuws, waaronder ook de nieuwsuitzending van 17:00 valt. De presentator van dit bulletin is een van de presentatoren die ook het Half Acht Nieuws presenteert, diezelfde presentator presenteert ook het RTL nieuws van 17.00 uur, wat wordt uitgezonden op RTL 7. Die uitzending heeft dezelfde opbouw als de uitzending van 16.00.

Zes Uur Nieuws (18.00 tot 18.10 uur)[bewerken]

Het nieuwsbulletin van 18.00 uur is de eerste uitzending in de avond en bestaat al sinds de start. De uitzending wordt gepresenteerd door een presentator van het uit twee personen bestaande duo. Verder is het nieuws ook langer dan de andere uitzendingen van eerder op de dag op RTL 4; de uitzending duurt ongeveer 8 tot 9 minuten.

Half Acht Nieuws (19.30 tot 19.50 uur)[bewerken]

RTL Nieuws' grootste uitzending is die van half acht. Van 2 oktober 1989 tot en met 13 februari 1990 werd de uitzending om 22:00 uur uitgezonden. Het bulletin duurt 20 minuten en op het eind een korte blik op het weer. Het nieuws begint met een van de presentatoren die het hoofdpunt noemt waarna er een kort filmpje te zien is, dan volgen er drie andere punten die de tweede presentator noemt, de eerste presentator noemt de datum waarna de leader start, dit is een andere dan bij andere uitzendingen. Eerst wordt er groots geopend met het belangrijkste nieuws van die dag, daarna volgen 5 à 6 onderwerpen. Daarbij worden, indien nodig, ook kruisgesprekken gevoerd met verslaggevers in Nederland en/of correspondenten over de hele wereld. Daarna volgen korte onderwerpen. Tot slotte worden er nog 3 onderwerpen behandeld om vervolgens kort te kijken naar het weer met de weerpresentator die die dag presenteert. Het nieuws wordt ook gepresenteerd door twee presentatoren (dat is degene die ook 16.00 en 17.00 uur doet en degene die ook 18.00 en het Late Nieuws doet).

Late Nieuws (verschillende tijden)[bewerken]

Het laatste RTL Nieuws van de dag wordt op RTL 4 uitgezonden en heeft geen vast uitzendtijdstip. Dit bulletin bestaat sinds 14 februari 1990. Vaak is het Late Nieuws rond de klok van 23.30 uur te zien. De uitzending duurt ongeveer 15 minuten en wordt gepresenteerd door de presentator die ook het nieuws van 18.00 uur deed. De leader is ook rustiger. In de uitzending wordt er gekeken naar het laatste nieuws van die avond, maar ook worden er belangrijke onderwerpen van eerder op die dag behandeld. Ook worden de slotstanden van de AEX, NASDAQ en Dow Jones gemeld. Het nieuws wordt afgesloten met een feelgoodonderwerp, dat de dag daarna ook terug te zien is in het ontbijtnieuws. De bijdrages zijn meestal hetzelfde als tijdens het Half Acht Nieuws.

Weekendnieuws[bewerken]

In het weekend zijn er alleen uitzendingen in de avond en worden allen op RTL 4 uitgezonden. Het eerste bulletin is om 18.00 uur en duurt 5 tot 6 minuten. Dit bulletin heeft meestal vier of vijf onderwerpen met daarna kort nieuws. Direct na de uitzending volgt een kort weerbericht van ongeveer een minuut. Het half acht nieuws duurt net als doordeweeks 20 minuten en de late uitzending wordt rond de klok van 23.30 uur uitgezonden en duurt ongeveer 8 minuten.

Op zaterdag heeft het Half Acht Nieuws dezelfde opbouw als doordeweeks en wordt gepresenteerd door hetzelfde duo dat die week dienst heeft. De ene presentator presenteert de uitzending van Zes Uur en Half Acht en de andere die van Half Acht en het Late Nieuws. Soms wordt het Half Acht Nieuws op zaterdag door één presentator gepresenteerd.

Het zondagsnieuws wordt gepresenteerd door één presentator. De drie uitzendingen worden gepresenteerd door Jetske Schrijver of Antoin Peeters. Bij hun afwezigheid valt Sanne Boswinkel of Peter van Zadelhoff in. In de half acht uitzending is vaak een circa 8 minuten durend weekoverzicht opgenomen.

Medewerkers[bewerken]

Hoofdredactie[bewerken]

Hoofdredactie Hilversum[bewerken]
 • Hoofdredacteur is Harm Taselaar.
 • Adjunct-hoofdredacteuren zijn Marc Schreuder & Pieter Klein.
Redactie Den Haag[bewerken]
 • Chef is Kees Berghuis.

Nieuwslezers[bewerken]

RTL Nieuws heeft een aantal vaste nieuwslezers. Voorheen had iedere nieuwsuitzending een vaste presentator, zo presenteerden Margreet Spijker en Roland Koopman afwisselend het Zes Uur Nieuws, en Rick Nieman het Late Nieuws. Later is dit veranderd en zijn er voor alle ochtend-, middag-, avond- en zondagsuitzendingen vaste presentatoren.

Vanaf de start van RTL Nieuws kent de belangrijkste uitzending om half acht een duopresentatie. De volgende duo's zijn in de loop der jaren beeldbepalend geweest:

duo even weken duo oneven weken
1989-2000: Jeroen Pauw & Loretta Schrijver 1991-1994: Sander Simons & Vivian Boelen
2000-2003: Jeroen Latijnhouwers & Elsemieke Havenga 1994-1998: Leo de Later & Margriet Vroomans
2003-2007: Roelof Hemmen & Loretta Schrijver 1998-1999: Rick Nieman & Margriet Vroomans
2007-2010: Roelof Hemmen & Mariëlle Tweebeeke 1999-2013: Rick Nieman & Suzanne Bosman
2010-2014: Roelof Hemmen & Margreet Spijker 2013-2014: Rick Nieman & Daphne Lammers
2014-heden: Roelof Hemmen & Daphne Lammers 2014-heden: Rick Nieman & Merel Westrik

Ook waren er altijd invalpresentatoren die ook het nieuws op zondag lazen, vaak was dit een opstapje om hoofdpresentator van het nieuws te worden als een andere presentator ermee stopte. In de loop der jaren waren dit de invalpresentatoren voor de belangrijkste uitzendingen: Jaap van Meekren, Sander Simons, Vivian Boelen, Jan de Hoop, Edvard Niessing, Margreet Spijker, Antoin Peeters, Sanne Boswinkel en Daphne Lammers. Momenteel zijn Antoin Peeters en Jetske Schrijver de invalpresentatoren.

Onder RTL Nieuws vallen ook de programma's RTL Z, Editie NL en RTL Weer. Verder wordt het programma Kwestie van kiezen geproduceerd door het RTL Nieuws-team. Van 1998 tot 2000 was het interviewprogramma ook al een onderdeel van het RTL Nieuws. In het verleden werd dit gepresenteerd door Jeroen Pauw, sinds 2011 neemt Rick Nieman de presentatie op zich.

Huidige presentatoren[bewerken]

Presentator Werkzaam
sinds
Presenteert
sinds
Vaste uitzendingen
Margreet Beetsma 2007 2007 Editie NL
Reinier van den Berg 1989 1989 RTL Weer (avond)
Wilson Boldewijn 2007 2007 inval Editie NL
Sanne Boswinkel 2005 2005 RTL Nieuws (overdag), inval RTL Nieuws (namiddag, avond), inval RTL Nieuws (zondag)
Jennifer Faber 2014 2014 RTL Weer (ochtend, middag)
Roelof Hemmen 1993 2001 RTL Nieuws (namiddag, avond) (sinds 2003)
Jan de Hoop 1989 1989 RTL Ontbijtnieuws
Hella Hueck 2003 2008 RTL Z
William Huizinga 2013 2013 RTL Weer (ochtend, middag, avond)
Marc de Jong 1992 2010 inval RTL Z
Meike de Jong 2011 2013 Inval RTL Ontbijtnieuws, inval RTL Nieuws (overdag)
Roland Koopman 1990 1999 RTL Z (sinds 2001)
Nicolien Kroon 2014 2014 RTL Weer (middag)
Daphne Lammers 1995 2004 RTL Nieuws (namiddag, avond) (sinds 2013)
Jeroen Latijnhouwers 1996 1997 Editie NL (sinds 2003), inval RTL Ontbijtnieuws
Helga van Leur 1997 1997 RTL Weer (avond)
Diana Matroos 1999 2004 RTL Nieuws (overdag), inval EditieNL
Rick Nieman 1991-1992, 1996 1996 RTL Nieuws (namiddag, avond) (sinds 1998)
Amara Onwuka 2013 2007, 2013 RTL Weer (ochtend, middag, avond)
Antoin Peeters 2001 2002 RTL Nieuws (zondag), inval RTL Nieuws (namiddag, avond)
Margot Ribberink 1993 1993 RTL Weer (avond)
Jetske Schrijver 2014 2014 RTL Nieuws (zondag), inval RTL Nieuws (namiddag, avond), Editie NL
Sanne Staarink 2011 2011 RTL Ontbijtnieuws, inval RTL Nieuws overdag
Peter Timofeeff 1996 1996 RTL Weer (avond)
Roderick Veelo 2005 2005 RTL Z
Merel Westrik 2014 2014 RTL Nieuws (namiddag, avond)
Dennis Wilt 2008 2008 RTL Weer (avond)
Peter van Zadelhoff 2008 2008 RTL Z, inval RTL Nieuws (namiddag, avond), inval RTL Nieuws (zondag)

Verslaggevers[bewerken]

Bekende verslaggevers zijn onder meer:

Den Haag[bewerken]

Binnenland[bewerken]

 • Rik Konijnenbelt
 • Marcel Maijer (Sport)
 • Antoin Peeters (Koninklijk Huis)
 • Michel Phillipa
 • Koen de Regt
 • Bart Reijnen
 • Britta Sanders
 • Hans Schutte
 • Pim Sedee
 • Siebe Sietsma (Research)
 • Jeroen Wetzels
 • Hester van Yperen (Research)

Buitenland[bewerken]

Correspondent(e) Sinds Standplaats Werkgebied
Jeroen Akkermans 2001 Berlijn Centraal- en Oost-Europa en de Kaukasus
Silvia Brens 2009 Istanboel Zuidoost-Europa en Turkije
Roel Geeraedts 2011 Jeruzalem Midden-Oosten
Olaf Koens 2011 Moskou Rusland
Sandra Korstjens 2013 São Paulo Zuid-Amerika
Vanessa Lamsvelt 2010 Londen Verenigd Koninkrijk
Arthur de Leeuw 2008 Nairobi Afrika
Edwin Mooibroek 2011 Jakarta Indonesië
Erik Mouthaan 2006 New York Noord- en Midden-Amerika
Peter Scheffer 2012 Buenos Aires Argentinië
Pauline Valkenet 2000 Rome Italië, Malta en Vaticaanstad
Stefan de Vries 2006 Parijs Frankrijk
Marije Vlaskamp 2003 Beijing Verre Oosten
Merijn de Waal 2012 Madrid Spanje en Portugal

Voormalige presentatoren[bewerken]

RTL Nieuws

RTL Z

Financieel Economisch nieuws:

Algemene nieuws:

Editie NL

RTL Weer

4 in het Land

5 in het Land

Correspondenten

Huisstijl van RTL Nieuws[bewerken]

Leadermuziek[bewerken]

De leadermuziek van RTL Nieuws is in de loop der jaren door verschillende componisten gecomponeerd. In alle leaders tussen 1992 en 2003 was een herkenbare melodie te horen, gecomponeerd door Fransman Michel Legrand. Deze melodie was bij verschillende zenders van RTL door heel Europa te horen, in eerste instantie bedoeld als uuropener op de radio is de melodie gaandeweg geëvolueerd tot herkenningsmelodie voor de nieuwsprogramma's van RTL. In Luxemburg wordt de melodie sinds 2012 weer gebruikt in de nieuwstune. De tunes van de televisie-uitzendingen werden, in een aangepast versie, ook voor de radio-uitzendingen gebruikt. Yorin FM gebruikte wel andere tunes.

 • 1989: PORS Impact
 • 1990: Library Music
 • 1991: Hans van Eijck (Aangepaste library track)
 • 1992: Hans van Eijck
 • 1996: Hans van Eijck (Alleen een update voor het Late Nieuws)
 • 1997: Hans van Eijck
 • 1998: Bernhard Joosten
 • 2001: Bernhard Joosten (Alleen een update voor het Ontbijtnieuws)
 • 2003: Stephen Emmer
 • 2007: Stephen Emmer
 • 2014: Martijn Schimmer

Stephen Emmer heeft ook de leadermuziek voor de jaaroverzichten van 2001, 2002, 2003 en 2005 van RTL Nieuws gemaakt. Voor het Jaaroverzicht van 2004 is er een speciaal nummer gemaakt en gezongen door Fluitsma & Van Tijn, met een bijhorende videoclip.

Leader en graphics[bewerken]

Alle graphics worden sinds 2003 door RTL Creatie gemaakt, daarvoor door externe bedrijven. De verschillende uitzendingen worden in dezelfde studio opgenomen. De studio is wit, maar wordt volledig veranderd door de verschillende lichtstanden. De tl-buizen, het licht onder en boven de schermen en het licht in de desk kunnen verschillende kleuren weergeven. Sinds 6 augustus 2007 worden de volgende kleurstijlen gebruikt:

Achtergrond Tl-buizen Scherm Desk
Ontbijtnieuws oranje wit oranje -
RTL Weer (ochtend) oranje wit oranje -
RTL Z Nieuws donkerbeige lichtblauw blauw lichtblauw
RTL Z blauw lichtblauw blauw lichtblauw
RTL Weer (middag) blauw lichtblauw lichtblauw -
RTL Weer (online) groen lichtgroen grijs -
Zes Uur Nieuws cyaan wit cyaan -
Editie NL rood wit rood -
RTL Weer (Editie NL) rood wit rood -
Half Acht Nieuws paars lichtblauw lichtblauw lichtblauw
RTL Weer (avond) paars turquoise (buiten beeld) blauwgroen lichtblauw (buiten beeld)
Late nieuws donkerpaars blauw blauw blauw
RTL Weer (laat) donkerpaars lichtpaars turquoise -
Extra nieuws lichtpaars rood wit lichtpaars
Rouwuitzending lichtpaars - donkerpaars lichtpaars

Iedere nieuwsuitzending heeft een begin- en eindleader. De beginleader bestaat bij alle programma's uit een wereldbol met daaromheen de haak van het RTL 4 logo die tot najaar 2013 werd gebruikt. Tijdens de eindleader wordt meestal een camerashot van de zijkant van de studio gebruikt met een verwijzing naar sociale media of de website.

Sinds november 2013 wordt er uitgezonden vanuit een tijdelijke studio op de redactievloer, omdat de bestaande studio moest worden verbouwd. De tijdelijke studio lijkt op de oude studio, maar deze is iets vereenvoudigd. De nieuwe studio is inmiddels klaar en zal naar verwachting per 5 mei 2014 in gebruik worden genomen. Naast de nieuwe studio krijgt het RTL Nieuws (en alle bijbehorende programma's) ook geheel nieuwe muziek en vormgeving. De metamorfose werd diverse keren uitgesteld, omdat de techniek nog niet 100% werkte en de presentatoren meer moesten oefenen.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b (nl) Metamorfose uitgesteld. televizier.nl (3 april 2014) Geraadpleegd op 4 april 2014
 2. Nieuw broadcastsysteem nieuwsstudios RTL. Sony/Broadcast Magazine (13 september 2013) Geraadpleegd op 6 april 2014