Racetrack Playa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Racetrack Playa vanuit de ruimte.

Racetrack Playa of The Racetrack is een droog meer en zoutvlakte (playa) in het noordwesten van de Death Valley, in Death Valley National Park (Californië). De vlakte ligt op 1130 meter boven zeeniveau. Ze is noord-zuid georiënteerd en is 4,5 km lang en 2 km breed. De vallei is opmerkelijk plat: het noordelijke uiteinde is slechts 1,5 inches hoger dan het zuidelijke.

Racetrack Playa ligt in een klein endoreïsch bekken tussen de Cottonwood Mountains in het oosten en de Nelson Range in het westen. Bij zware regenval kunnen er zich plassen vormen op de zoutvlakte. Het opgedroogde laagje modder dat achterblijft nadat het water verdampt is, laat uiteindelijk een mozaïek van veelhoeken na.

Een van de zich mysterieus verplaatsende stenen op Racetrack Playa.

Op de zoutvlakte liggen een aantal losliggende rotsen die sailing stones worden genoemd. Die stenen verplaatsen zich, zonder de tussenkomst van mensen of dieren, over de zoutvlakte en laten daarbij sporen achter, die de illusie wekken dat er op Racetrack Playa gereden wordt. Hoe die stenen zich verplaatsen, is nog niet duidelijk.