Railbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duitse Schienenbus van het type VT98
Australische Railbus van AEC

Een Railbus is een kleine en goedkope trein voor personenvervoer, die wordt ingezet op buurtlijnen. Zij zijn vaak gebaseerd (maar niet in alle gevallen) op de structurele elementen van de bus- en vrachtautoindustrie. De oude Railbussen lijken ook op bussen, vandaar ook de naam.

In allerlei varianten zijn in de spoorweghistorie lichte goedkope treinen ontwikkeld om rendabel vervoer aan te kunnen bieden op minder drukke baanvakken. De bekendste vertegenwoordiger van deze categorie is de Duitse Schienenbus VT98. De VT98 had een normaal trek- en stootwerk en kon een paar personen- of goederenwagons trekken.

Tegenwoordig is dit type materieel veel te vinden bij toeristische lijnen en museumlijnen in binnen- en buitenland. In Nederland bevinden zich railbussen type VT98 bij de ZLSM te Simpelveld. Deze railbus is in originele staat en rijdt op het grenstraject tussen Simpelveld en Vetchau (D), een echte beleving langs de overblijfselen van de grenslinie met onder andere reusachtige betonblokken.

Sinds het voorjaar van 2010 rijdt er ook een railbus bij de SGB te Goes van het type: VT98.2 Deze trein rijdt in een aparte kleurstelling door het Zeeuwse landschap, en doet verschillende stations aan waar reizigers in en uit kunnen stappen bij bezienswaardigheden of een wandelroute kunnen maken vanaf de uitstapplaats.

Externe link[bewerken]